UPDATE Caracatiţa şpăgilor la CFR. Concurentul direct, Regiotrans, favorizat din Ministerul Transporturilor. Estrella Ştefănescu, reţinută de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului urmărire transporturi din CFR, la DNA FOTO Mediafax
Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului urmărire transporturi din CFR, la DNA FOTO Mediafax

Procurorii anticorupţie au făcut, miercuri, mai multe percheziţii, inclusiv la Ministerul Transporturilor, la Compania Naţională CFR, Regionala CFR din Braşov, dar şi la mai multe firme, printre care RC CF Trans SRL Braşov. Procurorii investighează suspiciuni privind fapte de corupţie. Şefa Serviciului urmărire transporturi din CFR şi fostul director al CFR Infrastructură Braşov au fost duşi la audieri.

UPDATE Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului urmărire transporturi din CFR, a fost reţinută de procurorii anticorupţie, fiind acuzată de luare de mită pentru favorizarea unor firme la licitaţii.

Procurorii anticorupţie au făcut miercuri percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Braşov şi Ilfov, la 19 adrese, inclusiv la Ministerul Transporturilor, Compania Naţională CFR, Regionala CFR din Braşov şi mai multe firme, printre care RC CF Trans SRL Braşov.

Procurorii suspectează, printre altele, că, din 2010 până în prezent, funcţionari din Ministerul Transporturilor şi CFR au favorizat operatorul privat Regiotrans, care ar fi primit, numai în 2011, 182 de milioane de lei din subvenţii.

Conform procurorilor, reprezentanţi ai CFR vizaţi în acest dosar sunt suspectaţi că au transmis informaţii nedestinate publicităţii în scopul atribuirii unor contracte către anumite firme, pentru achiziţia de echipamente scoase la licitaţie de CFR. Este vorba despre Estrella Ştefănescu, şef Serviciu Transporturi din cadrul CNCFR.

Estrella Ştefănescu a fost dusă la DNA, pentru a fi audiată într-un dosar în care oficiali din Ministerul Transporturilor şi CFR sunt acuzaţi de luare de mită pentru favorizarea unor firme la licitaţii.

La intrarea în sediul DNA, Ştefănescu a declarat că nu are nicio legătură cu cercetările care se fac în acest dosar şi nu ştie de ce a fost adusă.

Informaţii secrete pentru câştigarea licitaţiilor, contra card de combustibil, bani şi favoruri

Procurorii susţin însă că Ştefănescu ar fi favorizat firmele oamenilor de afaceri Iorgu Ganea şi Costel Comană în licitaţii, primind în schimb de la aceştia diverse bunuri şi servicii, printre care card de combustibil, cazări la pensiuni, telefoane mobile, dar şi bani pentru a merge la o nuntă.

„Pentru a recompensa disimulat pe Estrella Ştefănescu, Ganea Iorgu şi Comana Costel i-au angajat formal, pe perioada vacanţei de vară, pe cei doi copii ai acesteia în calitate de controlori bilete pe ruta Bucureşti-Constanţa, trasă efectuată de Regiotrans SRL; deşi copiii au fost retraşi după două zile de activitate, Regiotrans SRL a efectuat la data de 14.08.2011 plata pentru întreaga perioadă de vacanţă. În data de 04.07.2011, Ştefănescu Estrella a primit şi un telefon mobil de la aceeaşi firmă“, arată procurorii unele dintre avantajele obţinute de Estrella Ştefănescu.

Estrella Ştefănescu ar fi favorizat firmele oamenilor de afaceri Iorgu Ganea şi Costel Comană pentru preluarea multor trasee de la CFR Călători, pentru care aceste firme încasau subvenţii. Pentru a-i favoriza, ea le-ar fi pus la dispoziţie celor doi oameni de afaceri informaţii despre societăţile concurente, astfel că ei ştiau exact ce oferte să facă pentru a câştiga licitaţiile. Cei doi au câşigat contractul de închiriere integrală a infrastructurii de pe raza Regionalei CFR Timişoara cu firma lor SC RC CF Trans SRL Braşov.

Pentru aceste favoruri, Ştefănescu ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri card de combustibil pentru mii de kilometri, revizie la maşina sa Audi, anvelope, o bicicletă, cazare gratuită pentru ea şi fiica ei la pensiuni, telefoane mobile de ultimă generaţie, un laptop performant, dar şi bani ca să meargă la o nuntă în familie, spun anchetatorii În plus, copiii ei au fost angajaţi formal, pe perioada verii, controlori de bilete pe ruta Bucureşti - Constanţa pe care operează curse firma privată Regiotrans, controlată tot de Ganea şi Comană, au mai spus sursele citate.

Florin Hădărean , directorul operatorului feroviar privat Regiotrans, este şi el audiat la DNA în acest dosar.

Director la Transporturi, omul operatorilor privaţi

În acest dosar este anchetat şi Claudiu Dumitrescu, director al Direcţiei Feroviare din cadrul Direcţiei Generale Transport şi Infrastructură – Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. El este suspectat că ar fi luat mită de la omul de afaceri braşovean Ganea Iorgu, pentru favorizarea firmei private de transport Feroviar RC-CF Trans.

Procurorii spun că pe 2 ianuarie 2013, Dumitrescu ar fi primit 20.000 de euro mită de la Iorgu Ganea, cei doi întâlnindu-se la pensiunea Denisa din Poiana Braşov. În schimbul banilor, Claudiu Dumitrescu a promis promovarea intereselor financiare ale firmelor lui Ganea şi Comană, în special Regiotrans SRL.

Claudiu Dumitrescu a spus că va vorbi pentru ca subvenţia alocată de minister pentru pachetul social de transport feroviar de călători aferent anului 2013 să nu scadă prea mult. Tot el s-a angajat să blocheze iniţiativele ministrului de Finanţe de a introduce criteriul „numărul minim de călători“.

Firmele lui Ganea şi Comană, bani mulţi de la CFR şi Ministerul Transporturilor

Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu şi în ceea ce priveşte faptele de corupţie săvârşite de oamenii de afaceri Iorgu Ganea şi Coste Comană, respectiv de dare de mită şi cumpărare de influenţă.

Conform procurorilor, mai multe firme controlate de cei doi oameni de afaceri aveau cifra de afaceri realizată aproape exclusiv din relaţia cu CFR şi Ministerul Transporturilor. O mare parte a cheltuielilor Regiotrans era decontată pe relaţia de afaceri cu Iorgu ganea şi Costel Comană, aproximativ 70% din total, spun procurorii.

Procurorii îl acuză şi pe Costache Nicolau, fost director al CFR Infrastructură Regionala Braşov, care este suspectat de luare de mită de la Vasile Fanea, administratorul Vest Construct, pentru favorizarea firmei acestuia la atribuirea unui contract de lucrări. Nicolau, spun procurorii, se implica personal pentru ca firmele lui Vasile Fanea să câştige licitaţiile, deşi nu îndeplinea condiţiile pentru participare.

Şi Costache Nicolau, fost director al CFR Infrastructură Regionala Braşov, a ajuns la DNA unde urmează să fie audiat.

Concret, aceasta este suspectată că ar fi favorizat firmele oamenilor de afaceri Iorgu Ganea şi Costel Comana pentru preluarea multor trasee de la CFR Călători, pentru care aceste firme încasau subvenţii.

Pentru a-i favoriza, ea le-ar fi pus la dispoziţie celor doi oameni de afaceri informaţii despre societăţile concurente, astfel că ei ştiau exact ce oferte să facă pentru a câştiga licitaţiile.

Cei doi au câştigat contractul de închiriere integrală a infrastructurii de pe raza Regionalei CFR Timişoara cu firma lor SC RC CF Trans SRL Braşov.

Directorul Regiotrans, Florin Hădărean, audiat la DNA

image

Directorul operatorului feroviar privat Regiotrans, Florin Hădărean, este audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un dosar în care oficiali din Ministerul Transporturilor şi CFR sunt acuzaţi de luare de mită pentru favorizarea unor firme la licitaţii. Hădărean a fost adus cu mandat la DNA, pentru a fi audiat în acest dosar.

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în domeniul transportului feroviar privat de călători şi subvenţiilor, comise în perioada 2008 – 2013, potrivit unui comunicat al DNA.

În cursul zilei de 18 februarie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 19 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Braşov şi Ilfov, din care două sunt sediile unor instituţii publice, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice, se mai precizează în documentul citat.

Percheziţiile vizează, printre altele, sediul companiei private feroviare RC-CF Trans SRL Braşov, precum şi Compania Naţională CFR SA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Luare de mită

Conform unor surse judiciare citate de Mediafax, printre persoanele vizate în acest dosar s-ar afla Costache Nicolau, fost director al CFR Infrastructură Regionala Braşov, care este suspectat de luare de mită de la Vasile Fanea, administratorul Vest Construct, pentru favorizarea firmei acestuia la atribuirea unui contract de lucrări.

Sursele judiciare citate mai spun că reprezentanţi ai CFR vizaţi în acest dosar sunt suspectaţi că au transmis informaţii nedestinate publicităţii în scopul atribuirii unor contracte către anumite firme, pentru achiziţia de echipamente scoase la licitaţie de CFR.

Totodată, în acest dosar Claudiu Dumitrescu, director în Ministerul Transporturilor, este suspectat că ar fi luat mită de la omul de afaceri braşovean Ganea Iorgu, pentru favorizarea firmei private de transport Feroviar RC-CF Trans.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite