Unul dintre acţionarii Murfatlar,  George Ivănescu, zis „Regele Vinului”, adus la DNA în dosarul de corupţie şi evaziune cu prejudiciu de 600 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Ivanescu, la DNA FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
George Ivanescu, la DNA FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Omul de afaceri George Ivănescu, unul dintre acţionarii firmei Murfatlar, cunoscut ca „Regele Vinului”, a fost adus cu mandat la DNA, în dosarul în care luni au fost făcute percheziţii la firme din industria viticolă şi la locuinţele mai multor persoane suspectate de fapte de corupţie şi evaziune fiscală, prin care ar fi fost produs un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei.

Update Peste 40 de persoane, printre care reprezentanţi ai societăţii Murfatlar, ai unor firme distribuitoare şi funcţionari de la ANAF, sunt vizate în dosarul de corupţie şi evaziune fiscală cu prejudiciu de 600 de milioane de lei, faptele cercetate fiind legate de modul în care producătorul de băuturi alcoolice a încheiat contracte cu firme, au declarat luni, pentru News.ro, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, societatea Murfatlar ar fi încheiat contracte pe termen lung, în care nu era trecut preţul finit al produselor din must sau fermentaţie.

În dosarul în care luni procurorii Direcţiei Naţionale Anricorupţie au făcut 28 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Constanţa, Ilfov, Buzău şi Prahova la sediile unor firme din industria viticolă ar fi vizate 44 de persoane, printre acestea fiind şi funcţionari de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

În anchetă ar fi vizată atât societatea Murfatlar, cât şi acţionarul principal al acesteia, Euroavipo, şi firme controlate de Emanuel Dobronăuţeanu, au precizat sursele citate.

Cine este „Regele Vinului”

George Ivănescu a fost ridicat în urma percheziţiilor şi adus la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat, acesta fiind însoţit de ofiţerii care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele lui.
 George Ivănescu controlează indirect, alături de  Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu şi de alte persoane, producătorul de vinuri Murfatlar România SA, unul din primii zece jucători de pe piaţa românească a vinurilor, potrivit News.ro

Acţionarii, ascunşi într-un offshore

Murfatlar România SA, companie intrată în insolvenţă în martie 2012,  are ca principal acţionar firma Euroavipo SA Poşta Câlnău - de asemenea în insolvenţă -, controlată, în acte, de o firmă offshore din Insulele Virgine.

În martie 2014, instanţa a dispus sechestrul asigurător, "în vederea garantării prejudiciului produs prin infracţiune", pe acţiuni în valoare de 1,38 milioane lei.

În 2015, Murfatlar România SA a înregistrat o cifră de afaceri de 124,4 milioane lei şi un profit net de 3,5 milioane lei, potrivit bilanţului depus la Ministerul Finanţelor.

Surse: sunt vizate firmele Murfatlar şi EuroAvipo

Potrivit unor surse judiciare, în centrul acestei anchetei sunt firmele Murfatlar şi EuroAvipo. Ambele sunt în insolvenţă. Cea mai mare parte din sumă - peste 600 de milioane de lei - reprezintă doar prejudiciul EuroAvipo, care este totodată acţionarul majoritar al Murfatlar.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a acuzat încă din 2015 grupul Euroavipo, din care fac parte producătorul de vinuri Murfatlar şi mai multe firme care realizau băuturile spirtoase Unirea, Hanul Ars, Palinca de Buzău şi vodka Sankt Petersburg, de evaziune, prejudiciul calculat fiind de peste 700 de milioane de lei.


Mai exact, Fiscul a descoperit, la controlul activităţii societăţilor respective pe ultimii patru ani, că evaziunea s-ar fi realizat prin neplata taxelor şi impozitelor, nerespectarea regimului de antrepozitare fiscală şi prin simularea insolvenţei pe seama creanţelor create artificial în interiorul grupului.
 
Mai mult, controlul realizat de Direcţia de Integritate din cadrul Fiscului a dus şi la prinderea unor inspectori ai ANAF care ar fi sprijinit companiile în cauză.
 
De asemenea, Fiscul a depus în aprilie 2015 şi două plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în legătură cu cele constatate.

Percheziţiile DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârşirii, în perioada 2010-2014, a unor infracţiuni  asimilate infracţiunilor de corupţie  şi de evaziune fiscală.

Potrivit unor surse judiciare este vorba de un caz de evaziune cu băuturi alcoolice în care sunt implicaţi mai mulţi funcţionari publici. Aceleaşi surse au explicat că prejudiciula ar fi de 600 de milioane de lei.

„În cursul dimineţii de 17 octombrie  2016, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în 28 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în mai multe localităţi din judeţele Constanţa, Ilfov, Buzău şi Prahova, reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice”, anunţă DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite