Un ONG cere redeschiderea cazului în care Victor Ponta este acuzat de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Grupul pentru Reforma şi Alternativa Universitară (GRAUR), un ONG specializat pe identificarea plagiatelor, a demarat campania „Şcoală fără plagiat, viitor fără corupţie”, cerând Universităţii Bucureşti redeschiderea cazului tezei de doctorat a lui Victor Ponta, în care 115 pagini ar fi fost plagiate.

"Pe data de 8 decembrie 2014 am notificat Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi să reconvoace comisiile de analiză a tezelor de doctorat susţinute de cetăţenii Victor Ponta şi Lucian Eva pentru a se pronunţa asupra modului în care îşi menţin punctul de vedere cu privire la acordarea titlurilor ştiinţifice în condiţiile în care pe pagina Indexului Operelor Plagiate în România www.plagiate.ro există dovezi că tezele menţionate sunt lucrări plagiate", se anunţă într-un comunicat GRAUR

Asociaţia aminteşte că este vorba de teza de doctorat: „Curtea Penală Internaţională”, realizată sub conducerea Prof.univ. Adrian Năstase şi susţinută de premierul Victor Ponta în 2003 în cadrul Universităţii din Bucureşti, din care a fost acuzat că a plagiat 113 pagini din 292 ale lucrării. 

A doua teză de doctorat pentru care GRAUR cere reevaluare este „Tratamentul chirurgical în leziunile degenerative ale coloanei cervicale – Hernia de disc cervicală” realizată sub conducerea Prof.Univ.Dr. Ianovici Nicolai şi susţinută de Lucian Eva în 2010 în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Acuzaţii de plagiat, decizii amânate şi ameninţări

Comisia de Etica a Universitatii din Bucureşti a decis în data de 20 iulie 2012 că premierul a plagiat 115 pagini din cele 303 ale lucrării sale de doctorat, ceea ce "încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare".

Rectorul Universităţii a anunţat iniţial, după publicarea verdictului, că după o săptămână ar fi fost stabilită şedinţa Senatului în care urma să se ia o decizie în legătură cu diploma lui Victor Ponta, urmând să se stabileasca demersurile care trebuie făcute pentru retragerea diplomei.

Ulterior, pe data de 25 iulie, Universitatea din Bucureşti a amânat pentru luna septembrie luarea unei decizii privind trimiterea unei propuneri către Ministerul Educaţiei de retragere a diplomei de doctor prim-ministrului Victor Ponta.

Potrivit Legii Educatiei, rectorul universităţii poate propune Ministerului Educatiei anularea diplomei de doctor, dacă se dovedeşte că Ponta a plagiat. 

„Nu văd cum s-ar putea desfiinţa şcoala doctorală pentru că este cea mai importantă şi cea mai prestigioasă din România. Este un organism care poate elimina lucrurile negative şi poate să ia măsuri", a declarat Flavius Baias, fostul decan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, care şi-a dat demisia susţinând verificarea acuzaţiilor de plagiat în cazul lui Ponta, în ciuda opiniei contrare a colegilor din cadrul facultăţii.

Concluziile Comisiei de Etică din cadrul Universităţii din Bucureşti privind teza de doctorat a premierului Victor Ponta:

  • Cel puţin o treime este plagiată, sunt preluate fără citările de rigoare peste 68 de blocuri de text, de mărimi diferite, de la câteva rânduri la 8-9 pagini.
  • Este vorba de un plagiat de idei şi de cuvinte, fără referire la acte normative, din surse de sinteză, prin traducere, prin preluare de judecăţi de valoare etc.
  • Plagiatul lui Victor Ponta este intenţionat, unii autori, deşi citaţi corect, apar în corpul textului (Vespasian Pella , Nicolas Politis,Grigore Geamănu), fiind incluşi în lista de bibliografie.
  • Lucrarea este un plagiat masiv prin numărul de pagini afectate din teză (peste o treime), numărul de blocuri de text preluate fără citare (peste 68), mărimea blocurilor de text preluate incorect (ajungând până la 8-10 pagini de teză).

Decizia Comisiei de Etică a UB a venit la o zi după ce Consiliul Naţional de Etică, subordonat Ministerului Educaţiei, a stabilit că teza de doctorat nu e un plagiat şi la aproape o lună de la primul verdict de plagiat, anunţat public de CNATDCU, care a şi propus Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor deţinut de Victor Ponta.

Raportul final al Universităţii din Bucureşti (UB) referitor la acuzaţiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta a fost transmis Ministerului Educaţiei în octombrie 2012, la mai bine de o lună de la aprobarea sa în Senatul UB.

Premierul Victor Ponta nu va fi urmărit penal pentru plagiat

Procurorii Parchetului General au decis, în luna mai 2013, neînceperea urmăririi penale faţă de Victor Ponta în dosarul în care acesta era acuzat de plagiat, în urma cercetărilor stabilind că fapta nu există.

Denunţul la Parchetul instanţei supreme în acest caz a fost făcut în 22 august 2012, de către Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru.

Denunţătorii au susţinut că, din cele 292 de pagini ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată de Editura Universul Juridic în 2010, lucrare care îi are ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman, "un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de craţie intelectuală a patru autori".


Profesor în Comisia de Etică: o sentinţă definitivă în cazul de plagiat al lui Gheorghe Stanca, precedent cu efecte inclusiv în dosarul lui Victor Ponta

UPDATE Universitatea din Bucureşti: Victor Ponta a plagiat. Doar Ministerul Educaţiei îi poate retrage titlul de doctor

UPDATE Premierul Victor Ponta nu va fi urmărit penal pentru plagiat

Deutsche Welle, despre plagiatul lui Ponta: „România nu-şi va ameliora imaginea păstrând un premier cu un titlu academic care nu i se cuvine”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite