Ultima modă în înșelăciuni online: Doctori în zone de război își caută dragostea pe net

0
Publicat:

O nouă metodă de înșelăciune în mediul online devine tot mai răspândită, autorii pretind că ar fi medici în zone de război și câștigă încrederea victimelor pentru a obține bani sau date confidențiale. 

Poliția Română avertizează asupra unui nou tip de fraudă online - Foto Shutterstock
Poliția Română avertizează asupra unui nou tip de fraudă online - Foto Shutterstock

Având în vedere contextual actual, cu războiul de la granița României, dintre Ucraina și Rusia, dar și cel din Israel, Poliția Română avertizează asupra unui nou tip de fraudă online. Polițiștii spun că noua metodă de înșelăciune, denumită Romance Fraud, pentru că se bazează pe crearea unor relații romantice false, devine tot mai răspândită. 

Infractorii câștigă încrederea victimelor și creează o legătură afectivă, prin intermediul rețelelor sociale, pentru a obține bani sau informații confidențiale, cum ar fi date cu caracter personal, date bancare sau finaciare. 

Romance Fraud își are rădăcinile în construirea unei relații romantice false și câștigarea afecțiunii victimei cu intenția de a o exploata financiar sau a obține date personale de la aceasta.”, informează comunicatul Poliției. 

Astfel, profitând de războaiele din prezent, autorii infracțiunilor de acest tip spun că sunt medici în zone de război.  

După ce reușesc să intre în grațiile victimelor, aceștia cer sume mari de bani pentru a scăpa din zona de război, pentru urgențe medicale sau alte motive. 

Mai mult decât atât, în majoritatea cazurilor, victimele cred că au o relație cu „falșii doctori”, iar așa sunt mai ușor manipulate și induse în eroare. 

Poliția atrage atenția că „autorii pot solicita dezvăluirea de informații confidențiale sau chiar la transferuri de bani sub diverse pretexte, precum sprijin pentru „situații de urgență” sau ajutor pentru organizații umanitare inexistente”, potrivit comunicatului. 

Au fost înregistrate astfel de cazuri atât la nivel european, cât și la nivelul țării noastre. 

Cum să ne protejăm de fraudele din mediul online 

Infracțiunile informatice s-au înmulțit, mai ales că trăim într-o eră digitală, și aproape toți „navigăm” în mediul online. De aceea trebuie să respectăm câteva reguli pentru a nu pica în capcana hackerilor sau a altor tipuri de infractori din mediul online. Pentru a ne proteja datele personale, dar și veniturile, Poliția ne sfătuiește să respectăm următoarele reguli: 

  1. verificarea identităţii persoanelor cu care intrăm în contact online prin solicitarea de informaţii suplimentare cu privire la acestea ori verificarea informaţiilor de la profil (în funcţie de modalitatea de contactare);
  2. păstrarea datelor personale în siguranţă - nedivulgarea datelor cu caracter personal, a datelor bancare sau financiare niciunei persoane necunoscute; protejarea datelor personale prin utilizarea unor parole puternice, actualizate regulat şi implementarea autentificării în doi paşi, precum şi evitarea partajării informaţiilor financiare sau a altor date sensibile cu persoane necunoscute sau cu care nu au o relaţie solidă;
  3. abordarea cu scepticism a solicitărilor urgenţe de bani, a scuzelor continue pentru a nu se întâlni faţă în faţă şi a discrepanţelor în informaţiile furnizate, ceea ce pot reprezenta suspiciuni;
  4. raportarea incidentelor suspecte autorităţilor judiciare şi folosirea platformelor de raportare online, pentru a contribui la identificarea infractorilor; în cazul existenţei unor dubii cu privire la autenticitatea unei persoane online, poliţia încurajează raportarea activităţii acesteia către platforma respectivă;
  5. utilizarea cu prudenţă a platformelor online de socializare, cu precădere a celor de dating; poliţia recomandă ca toţi cetăţenii să evite dezvăluirea informaţiilor personale prea devreme într-o relaţie.  

 De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să se informeze cu privire la cele mai recente moduri de operare a infractorilor din mediul online, dar și să implementeze măsuri de prevenție și contracarare. Totodată oamenii ar trebui să știe cum să identifice potențialele înșelăciuni din mediul online și să reacționeze în mod adecvat în cazul unor solicitări suspecte. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite