TVR şi-a redus pierderile. Claudiu Săftoiu: "Datoria mare pe care o înregistrează TVR a fost stopată"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Săftoiu susţine că se poate observa o diminuare a pierderilor FOTO Arhivă
Claudiu Săftoiu susţine că se poate observa o diminuare a pierderilor FOTO Arhivă

Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a aprobat, joi, Raportul privind implementarea programului de redresare economicã a TVR, potrivit cãruia actuala conducere a instituţiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (134,3 de milioane de euro).

Raportul a fost aprobat cu opt voturi "pentru" (Claudiu Sãftoiu, Claudiu Brânzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea, Gabriel Tufeanu, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente) şi cinci "împotrivã" (Radu Carp, Romina Surugiu, Valentin Nicolau, Sorin Burtea, Ada Meseşan).

Conducerea administrativã a Societãţii Române de Televiziune (SRTv) "încheie astfel o etapã decisivã în reformarea instituţiei", se spune într-un comunicat remis Mediafax, joi seara, de cãtre reprezentanţii TVR.

Potrivit sursei citate, Consiliul de Administraţie al SRTv şi-a asumat reformarea televiziunii publice, elaborând Programul de redresare economicã în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului nr. 33/2012, adoptat prin Hotãrârea CA nr. 110/2012 şi reconfirmat prin HCA nr. 121/2012, de Consiliul de Administraţie numit în data de 9 octombrie.

Acest document a stat la baza Memorandumului aprobat de Guvernul României, referitor la eşalonarea pe şapte ani a datoriilor cãtre bugetul de stat ale SRTv.

Potrivit raportului, SRTv înregistreazã în momentul de faţã o pierdere de 595.252.000 de lei (134,3 milioane de euro, la cursul leu-euro afişat joi de Banca Naţionalã a României, n.r.).

Contactat de Mediafax, Claudiu Sãftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat cã se poate observa o "diminuare a pierderilor" Televiziunii Române, cu circa 10-15%, faţã de luna iulie, când a preluat conducerea instituţiei.

"În acest moment ceea ce am reuşit prin implementarea planului de redresare economicã este practic stoparea pierderilor pe care le tot înregistra activitatea curentã, foarte costisitoare şi mai cu seamã lipsa - la venirea noului Consiliu de Administraţie şi a mea la TVR, în iulie - plãţii datoriilor curente, la stat şi cãtre creditori", a spus Săftoiu. 

 "La vremea aceea, datoria totalã era de aproximativ 148 de milioane de euro. În momentul acesta, putem spune cã aceastã datorie s-a stabilizat în jurul acestei sume, cu o coborâre oarecum în zona a 10-15%, datoritã faptului cã, pe mãsurã ce trec lunile, ne plãtim la zi datoriile la bugetul de stat şi am început cãtre majoritatea creditorilor Televiziunii Române - e vorba de terţi şi parteneri - sã plãtim din urmã datoriile restante. Prin urmare, putem vorbi despre o stopare a acumulãrii datorilor la TVR şi nu de o stingere a lor în mod semnificativ (...) Este vorba de o diminuare a pierderilor. Evident, nu putem spune cã aceastã enormã sumã a putut fi stinsã în şase luni", a explicat Claudiu Săftoiu.

Potrivit acestuia, pierderile TVR s-au diminuat datoritã reducerii cu aproximativ 40% a producţiilor originale din Televiziunea Românã, "care erau constituite pe normative de activitate şi fluxuri de producţie bugetofage".

"Lucrul acesta s-a datorat mãsurii extreme de a opri producţia încã din luna septembrie şi trecerea pe reluãri. Lucrul acesta a reprezentat practic o frânare majorã a cheltuielilor. De aceea, pot spune cã datoria mare pe care o înregistreazã Televiziunea Românã a fost stopatã şi se reduce prin simpla achitare lunarã a obligaţiilor pe care le are SRTv la stat şi achitare a datoriilor eşalonate şi reeşalonate cãtre terţi", a mai spus Sãftoiu.

El a mai amintit cã, în baza Programului de redresare economicã a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, pe o perioadã de şapte ani şi jumătate.

"Se pare cã, din luna februarie, ANAF (n.r.: Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã) va solicita Televiziunii Române, potrivit memorandului, plata a aproximativ 8 milioane de lei pe lunã, în contul acestei datorii, eşalonat", a explicat Sãftoiu.

El a mai spus cã mãsurile implementate în urma adoptãrii Programului de redresare economicã au generat efecte pozitive în funcţionarea televiziunii publice. Astfel, în august 2012, contul de profit şi pierdere s-a închis pe sold pozitiv, înregistrându-se un profit dupã şase ani. Evoluţia favorabilã a continuat şi în octombrie şi noiembrie, ambele luni înregistrând rezultate pozitive.

"În urma aplicãrii programului acesta de redresare economicã s-a ajuns la o diminuare a pierderii în urmãtorii termeni. Dacã în primele 11 luni ale lui 2011 Televiziunea Românã înregistra 160 de milioane de lei pierdere, în primele 11 luni ale lui 2012 s-au înregistrat pierderi de doar 80 de milioane de lei. Prin urmare, reducerile de cheltuieli care nu se justificau şi decizia opririi producţiei originare pentru o perioadã au dus la o înjumãtãţire a pierderii. Iar în ultimele 5 luni, datoritã acestor procese, am intrat în raportul venituri-cheltuieli pe un profit de 1.154.000 lei", a mai spus Claudiu Sãftoiu.

Raportul privind implementarea programului de redresare economicã a TVR, aprobat în şedinţa de joi a CA, urmeazã sã fie depus vineri la Parlament şi la Guvern.

Societatea Românã de Televiziune este, în prezent, în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administraţie al Societãţii Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, sã continue restructurarea TVR (demaratã de fostul Consiliu de Administraţie al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Sãftoiu) şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma cãruia vor rãmâne 2.395 de locuri de muncã.

Un numãr total de 309 locuri de muncã nu sunt afectate de procesul de restructurare din Televiziunea Românã, la sfârşitul cãruia TVR va avea un numãr de 2.395 de angajaţi, dintr-un total actual de 3.235 salariaţi. Procesul de restructurare ar urma sã se finalizeze în luna ianuarie 2013.

Conducerea TVR a trebuit sã elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, dupã ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţã de urgenţã potrivit cãreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie sã aprobe, în termen de 45 zile (n.r.: de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă), un program de redresare economicã, cu restructurãri economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stã la baza Programului de redresare economicã a Televiziunii Române, care a prevãzut cã TVR Info şi TVR Cultural trebuie sã îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluatã de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

Pentru TVR Info, conducerea Televiziunii Române a gãsit o soluţie. Astfel, Societatea Românã de Televiziune a primit, pe 13 noiembrie, aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului de a transforma TVR Info în TVR News. Noua televiziune a început sã emitã din 15 noiembrie şi difuzeazã în mare parte programe ale Euronews, dar şi conţinut produs de Televiziunea Românã.

În schimb, SRTv a informat Consiliul Naţional al Audiovizualului cã renunţã la licenţa TVR Cultural, ca urmare a situaţiei financiare critice a televiziunii publice. Licenţa TVR Cultural a expirat pe 15 decembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite