Tragedia din Colectiv. Bilanţul tragic al incendiului a ajuns la 57 de vieţi pierdute după ce o femeie în vârstă de 37 de ani a murit joi la Spitalul de Arşi
0Încă o persoană rănită în incendiul de la Colectiv a murit joi. Este vorba despre o femeie de 37 de ani care fusese transferată miercuri de la Spitalul „Sf. Ioan“ la Spitalul de Arşi, fiind în stare critică. 44 de persoane mai erau internate joi în spitalele din Capitală în urma incendiului care a avut loc pe 30 octombrie în Clubul Colectiv. O parte dintre victimele decedate în spitalele din străinătate au fost repatriate.
UPDATE Ministrul Sănătăţii, Andrei Achimaş-Cadariu, a fost, joi seară, la Institutul „CC Iliescu”, unde este internată o victimă a incendiului din clubul Colectiv.
Noul ministru a declarat că tragedia din club este o situaţie excepţională pentru care puţine ţări sunt pregătite, iar condiţiile din spitalele româneşti sunt ale PIB-ului pe care îl avem.
„În zilele acestea, ca medici, trebuie să vedem ce se întâmplă cu pacienţii de la Colectiv în primul rând. Cu ocazia aceasta sigur că vedem şi alte aspecte din spitale şi chiar începem unele consultări cu colegii noştri. Una peste alta este un exerciţiu foarte bun pe care îl facem zilele acestea. Ne-am concentrat pe aceşti pacienţi (răniţii din Colectiv - n.r.) şi ieri, şi astăzi, dar dincolo de aceasta am văzut şi lucruri excepţionale care se petrec în acest spital şi în celelalte pe care le-am vizitat ieri”, a spus ministrul Achimaş-Cadariu, citat de Mediafax.
Întrebat dacă vor urma şi alte transferuri în străinătate, ministrul a spus că rămâne de văzut.
„Asta rămâne de văzut. Situaţia rămâne absolut deschisă în acest sens nu există nicio oprelişte, acum sigur sunt pacienţi care nu pot fi transferaţi, alţii care nu doresc să fie transferaţi. Una este partea emoţională, una este partea reală", a precizat ministrul.
Pacientul de la Spitalul „C.C. Iliescu”, imposibil de transferat
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a spus că mai sunt răniţi care ar întruni condiţiile pentru a fi trasportaţi în străinătate, dar famiile refuză acest trasfer.
„Suntem total deschişi şi avem oferte din străinătate pentru toate cazurile care au indicaţie de transfer şi care doresc să o facă. Zilnic noi analizăm această situaţie clinică cu colegii din spitalele în care sunt pacienţi arşi şi nu o să refuzăm absolut niciun caz. În prezent, însă, aşa cum au stabilit experţii străini, cei care au făcut procesul de selecţie, pentru că am considerat că aşa este corect, sunt pacienţii foarte, foarte gravi cum este acest caz (cel de la CC Iliescu - n.r.) al cărui transfer în străinătate este imposibil. Practic ele sunt netransferabile şi mai sunt multe cazuri în această categorie", a spus secretarul de stat Dorel Săndesc.
Ceilalţi pacienţi, cea mai mare parte a celor rămaşi internaţi, au o evoluţie bună şi foarte bună şi sunt pe cale de a fi externaţi, a mai spuc Săndesc.
De asemenea, Şerban Bubenek, managerul Institutului „CC Iliescu”, a precizat joi că, în noapte de 10 spre 11 noiembrie, a fost la Spitalul Elias şi a aplicat unui pacient de acolo, pe care l-a transferat la institut, sistemul ECMO, de oxigenare extracorporală, pentru că era vorba de un pacient cu arsură pulmonară severă care nu putea fi recuperat altfel.
„În noapte de 11 noiembrie, spre ora 2.00, am efectuat primul transport ECMO al unui pacient din România de la un spital la altul. Pacientul a fost zece zile sub acest tip de circulaţie. Adică am pus plămânul în pauză. A fost susţinut de această maşină de oxigenare artificială în afara trupului. La ora 5.00 astăzi am început procedura de sevraj şi avem, aş îndrăzni, semne foarte bune. Trebuie să aşteptăm următoarele 12 ore să vedem dacă oxigenarea cu plămânii dânsului de menţine le fel de bine. Avem speranţa că se va recupera şi va reuşi să treacă acest hop”, a declarat Bubeneck, adăugând că în Bucureşti mai există două aparate de acest fel, în afara celui de la Institutul „CC Iliescu”.
Noul ministru al Sănătăţii a adăugat că sunt diferenţe între aparatura din spitalele româneşti, comparativ cu aceea din spitalele din străinătate unde au fost transferaţi răniţii.
„În mod evident sunt diferenţe, dar trăim în România, şi dumneavoastră, şi eu, şi responsabilitatea noastră, şi a mea ca medic practician, şi acum în această funcţie, este faţă de pacienţii noştri. Asta este situaţia, hai să ne gândim cu toţii cum facem să ne facem meseria, cât producem, cât lucrăm în comparaţie cu cei care muncesc mai mult şi produc mai mult. Astea sunt condiţiile pe care le are România şi, în aceste condiţii, în acest sistem, avem responsabilitatea de a ne trata pacienţii noştri. Ce s-a întâmplat la Colectiv nu este un lucru care se întâmplă zi de zi. Este o situaţia cu totul excepţională pentru care multe ţări nu sunt pregătite", a spus ministrul Sănătăţii, adăugând că „nu te poţi pregăti chiar pentru orice catastrofă de pe lumea asta”.
Ministrul a mai spus despre condiţiile din spitalele româneşti că „sunt condiţiile unui Produs Intern Brut atât cât îl avem", dar că îşi propune creşterea calităţii serviciilor.
UPDATE O tânără a murit joi după-amiază în timp ce era internată în Spitalul de Arşi unde fusese transferată miercuri. Aceasta era în stare critică.
Este vorba despre Ana Albu, o femeie în vârstă de 37 de ani. Femeia a fost internată în 30 octombrie, după incendiul din clubul Colectiv, la Spitalul "Sfântul Ioan", în stare gravă, cu arsuri pe corp şi arsuri de căi respiratorii.
Ana locuia în Marea Britanie de 11 ani şi venise în România pentru a-şi serba ziua de naştere, ea mergând, împreună cu fratele său, să sărbătoarească în clubul Colectiv.
UPDATE MAE precizează că din cele opt victime ale incendiului din Colectiv care au decedat în spitalele din afara ţării, cinci au fost deja repatriate, iar trupurile neînsufleţite ale altor trei victime vor fi aduse în România joi şi vineri.
"Până în acest moment, din cei opt cetăţeni români decedaţi în străinătate, au fost repatriate în România cinci persoane, urmând ca trupurile neînsufleţite ale altor trei să fie repatriate în cursul zilei de astăzi, 19 noiembrie 2015, respectiv mâine, 20 noiembrie 2015, după cum urmează: astăzi va ajunge în România trupul neînsufleţit al unui cetăţean român decedat în Marea Britanie, iar în cursul zilei de mâine vor ajunge în România trupurile neînsufleţite ale altor doi cetăţeni români, decedaţi în Marea Britanie şi Germania", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.
MAE mai precizează că pentru repatrierea trupurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români, victime ale tragediei din Colectiv, care au decedat în străinătate, au fost disponibilizate, din fondurile speciale alocate în bugetul ministerului pentru gestionarea situaţiilor de criză consulară, sumele necesare suportării cheltuielilor de transport internaţional.
De asemenea, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din ţările în care au fost transferaţi cetăţenii români care ulterior au decedat în străinătate, respectiv Ambasada României la Londra, Ambasada României la Haga, Ambasada României la Paris, Ambasada României la Tel Aviv şi Consulatul General al României la Bonn, s-au implicat în gestionarea acestor cazuri, conform competenţelor legale, atât în relaţia cu autorităţile locale, cât şi cu familiile cetăţeniilor decedaţi.
45 de pacienţi, încă în spitale
Dintre cei 45 de pacienţi încă internaţi în spitalele din Bucureşti, 12 sunt în stare critică şi gravă, în timp ce 33 sunt în stare stabilă.
Alţi 30 de răniţi în Colectiv se află în continuare în unităţi medicale din străinătate.
Bilanţul tragediei din Colectiv a ajuns la 56 de morţi.
Un incendiu a izbucnit pe 30 octombrie în Clubul Colectiv, în timpului concertului susţinut de trupa Goodbye to Gravity. Circa 400 de persoane erau prezente la acest eveniment.
Tragedia din Colectiv. Au fost deschise trei dosare penale
În urma tragediei din Colectiv au fost deschise trei dosare penale, unul instrumentat de procurorii Parchetului General şi două de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Primul dosar îi vizează pe cei trei patroni ai clubului Colectiv, acuzaţi de omor din culpă şi vătămare corporală din culpă. Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost arestaţi preventiv pe 3 noiembrie.
Anchetatorii au arătat că cei trei, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane.
De asemenea, în acest caz sunt vizaţi pirotehnistul care a aprins artificiile în Colectiv şi patronii firmei care le-a furnizat. Aceştia au fost arestaţi preventiv pe 7 noiembrie, însă Curtea de Apel Bucureşti i-a eliberat pe aceştia pe 18 noiembrie, cei trei urmând să fie cercetaţi în arest la domiciliu.
Fostul primar Piedone, patru zile în arest preventiv
Pentru că existau suspiciuni de corupţie în modul în care a fost autorizat Clubul Groazei, o parte din anchetă a fost preluată de DNA. În cel de-al doilea dosar au fost inculpaţi fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi două funcţionare. Piedone şi cele două funcţionare au fost arestaţi pe 7 noiembrie, însă pe 11 noiembrie au fost eliberaţi.
Bănuiţi de corupţie sunt şi inspectorii ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov care, deşi au controlat clubul Colectiv, ar fi ascuns neregulile. Cei doi au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, ca urmare a unei decizii definitive de sâmbătă a Curţii de Apel Bucureşti.
Pentru că ISU este instituţie militară, cei doi inspectori fac obiectul unui dosar instrumentat de procurorii militari din cadrul DNA.