Tragedia Colectiv. Lupta pentru viaţă continuă. Doi fotografi au pierdut bătălia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 30 dintre răniţii în incendiul din Colectiv se zbat în continuare între viaţă şi moarte. Medicii, fie ei din spitalele din Capitală, fie din ţările unde o parte dintre tineri au fost transportaţi, sunt rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire. Luni-dimineaţă s-a stins din viaţă la o clinică din Israel şi jurnalista Teodora Maftei, iar după-amiază a murit fotograful Liviu Zaharescu.

Coşmar fără sfârşit pentru victimele tragediei din clubul Colectiv, dar şi pentru familiile acestora. În spitalele din Capitală mai erau luni internate 78 de persoane rănite în incendiu, dintre care 15 în stare critică, şase în stare gravă şi 50 stabilizate. 

Numărul deceselor ajunsese aseară la 47, după ce dimineaţă, jurnalista Teodora Maftei a murit la o clinică din Israel, iar după-amiază s-a mai stins fotograful Liviu Zaharescu care era internat la spitalul de Arşi.

Dintre cei 78 de răniţi, la Spitalul de Arşi erau 16 pacienţi, la Spitalul „Bagdasar-Arseni” – 15, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” - 6, la Spitalul „Sfântul Ioan” - 6, la Spitalul Elias - 7, la Spitalul Militar Central - 7, la Spitalul „Sfântul Pantelimon” - 2, la Spitalul Floreasca - 6, la Spitalul Universitar de Urgenţă - 8, la Spitalul Gerota - 3 (un pacient a revenit în 5 noiembrie pentru că nu se simţea bine), la Spitalul SRI „Agrippa Ionescu” - 2, potrivit ultimelor date, transmise luni dimineaţă.

Teodora Maftei s-a stins în Israel

Alte 35 de persoane au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă patru au decedat. Ultima este jurnalista şi fotografa Teodora Maftei, care s-a stins luni-dimineaţă la clinica din Israel, unde a fost transferată săptămâna trecută, 

Teodora (36 de ani), editor la Pro TV, a fost internată iniţial la Spitalul de Arşi din Capitală, în stare critică, cu arsuri pe mare suprafaţă din corp şi cu arsuri de căi respiratorii. Pe 4 noiembrie, tânăra a fost transferată la Spitalul Hadassah Medical Center din Ierusalim. 

Pasionată de fotografie, Teodora se pregătea înainte de tragedia din Colectiv de lansarea unei noi expoziţii personale, intitulată „London Unedited - a series of unphotoshopped photos by Teodora Maftei”, al cărei vernisaj era programat pentru 2 noiembrie. 

Reporter, redactor, fotograf şi blogger, Teodora Maftei a cutreierat lumea-n lung şi-n lat, surprinzând unele dintre cele mai frumoase imagini, o parte dintre acestea fiind publicate pe site-ul său, teo.photography.

Vreau începând de astăzi să zâmbim... să ne bucurăm de tot ce avem... de toţi cei pe care-i avem... să facem lucruri noi... să ne descoperim pe noi... şi toate pentru Teo... Vă implor!”,  Viorel Maftei, fratele Teodorei

Solistul Andrei Găluţ, operat în Olanda

Ultimii doi membri ai trupei Goodbye to Gravity care mai sunt în viaţă se zbat de mai bine de o săptămână să supravieţuiască. Au arsuri puternice, iar organismul le este otrăvit de substanţele toxice emanate de arderea chimicalelor.

Andrei Găluţ, solistul trupei Goodbye to Gravity, este internat la un spital din Olanda unde a şi fost operat luni, iar basistul Alex Pascu e internat în continuare la Floreasca, dar în ultimele zile, starea sa s-a agravat. Familia a anunţat sâmbătă seară că vrea să îl transfere urgent în străinătate, potrivit unor anunţuri publicate de apropiaţi ai acestuia pe Facebook, în care au cerut sprijinul oamenilor. 

„Starea lui Andrei Galuţ este stabilă. Mâine va avea loc prima operaţie. Căile respiratorii şi plămânii nu i-au fost afectate”, se spunea într-un anunţ publicat duminică seară pe pagina de Facebook a grupului dedicat trupei Good­bye to Gravity.

Potrivit anunţului, Andrei Găluţ se află în prezent într-o rezervă la secţia de terapie intensivă a Rode Kruis Ziekenhuis - Beverwijk Ward (Spitalul Crucii Roşii din Beverwijk), în care au acces doar mama acestuia, Mariana Belean, şi un translator. Andrei Găluţ, solistul trupei Goodbye to Gravity, este unul dintre cei opt răniţi în incendiul din clubul Colectiv care au fost transferaţi sâmbătă în spitale din Olanda.

Înainte de a fi transferat în Olanda, Andrei Găluţ era internat în stare gravă la Spitalul Elias din Bucureşti, cu arsuri şi intoxicaţie cu fum, fiind ventilat mecanic.

A făcut stop în drum spre Elveţia

Membrii trupei Goodbye to Gravity - Andrei Găluţ (voce), Alex Pascu (bas), Vlad Ţelea (chitară), Mihai Alexandru (chitară) şi Bogdan Enache (tobe) - au concertat pe 30 octombrie în clubul Colectiv din Bucureşti. Goodbye to Gravity şi-a lansat în acea seară albumul „Mantras of War”.

În urma incendiului din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa chitariştii Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru şi toboşarul Bogdan Enache. Acesta din urmă a murit, duminică seară, la nouă zile de la incendiu, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveţia. 

După dezastrul din club, el a fost internat la Spitalul de Arsuri, iar, duminică, o aeronavă ar fi trebuit să-l transfere la Zürich. Aeronava s-a întors însă din drum, pentru că tânărul a intrat în stop cardio-respirator. Medicii s-au străduit să-l resusciteze mai bine de o oră, dar a fost în zadar.

Starea basistului Alex Pascu s-a înrăutăţit

Alex Pascu este basistul Goodbye to Gravity. E internat la Floreasca, dar în ultimele zile, starea sa s-a agravat. Familia şi prietenii se roagă pentru el, iar medicii români îl pregătesc şi pe el pentru un transfer peste hotare.

Imaginile înregistrate cu doar câteva minute înainte ca incendiul să cuprindă clubul Colectiv îi arată pe cei cinci tineri în seara lor cea mare. La capătul a doi ani de muncă, îşi lansau noul album în faţa fanilor. Când focul a cuprins stâlpii de susţinere şi tavanul localului, ei erau pe scenă, departe de ieşirea îngustă a clubului care a îndoliat o ţară.

Legişti: 18 dintre cei decedaţi în Colectiv au murit otrăviţi

Toate cele 26 de persoane care au decedat în seara tragediei din clubul Colectiv aveau în sânge monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică, iar la 18 dintre acestea, concetraţiile erau peste valorile letale. Cel puţin asta arată rezultatele analizelor toxicologice efectuate de medicii legişti. 

„Toate victimele au fost expuse în grad diferit la concentraţii ridicate de funingine, aerosoli şi gaze toxice generate în incendiu, între care monoxidul de carbon şi acidul cianhidric sunt dovedite ca prezente. În aceste tipuri de incendii rezultă însă şi alte tipuri de substanţe toxice: poliuretanul (ex. bureţi folosiţi în antifonare etc.) şi poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etanşarea racordurilor de ţeavă) generează acid cianhidric şi izocianaţi, oxizi de azot, oxizi de sulf; policlorura de vinil (ex. plastice de orice fel) generează hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric; cauciucul generează hidrogen sulfit, acroleină, aldehide, benzen, fenoli, bioxid de sulf etc.”, arată raportul INML.

În raport se menţionează că la toate aceste substanţe, efectele toxice se manifestă imediat, ca urmare a acţiunii directe. Multe dintre aceste substanţe determină în corpul uman şi manifestări toxice la distanţă în timp faţă de expunerea iniţială, ceea ce face ca persoane care se află internate în spital să prezinte o patologie combinată postcombustională (arsuri) şi toxică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite