Traficanți de droguri cu „ideologie” în stil corporatist. Liderul trimitea membrilor scrisori motivaționale

0
Publicat:

Curtea de Apel Timișoara a pronunțat, în cursul lunii decembrie 2022, sentința finală într-un dosar de trafic de droguri în care membri grupării, cunoscuți traficanți de droguri din Arad, „lucrau” din penitenciar după o „ideologie a echipei” gândită de liderul grupării Adrian Buda.

DIICOT a descoperit că o grupare de traficanți de droguri funcționa după o „ideologie” proprie
DIICOT a descoperit că o grupare de traficanți de droguri funcționa după o „ideologie” proprie

Din sentința prin care Buda Adrian, Nyeki Ciprian Cosmin și Trif Viorel Dumitru au fost condamnați la pedepse cuprinse între un an și două luni și doi ani și șase luni, reiese că, la inițiativa lui Buda, aflat în penitenciar, a fost organizată o rețea de trafic de droguri care funcționa după reguli clare.  

Scrisori „ideologice”

Potrivit DIICOT, „ideologia echipei” le era transmisă membrilor grupării prin scrisori. „Rugămintea mea faţă de tine e: să fi tu super echilibrat în combinaţia noastră, pentru că există un plan şi dacă îl respectăm vom fi foarte bine...Rugămintea mea e să nu le permiţi la oameni să îţi dea găuri financiare că aşa ne vor pune pe butuci şi nu vom mai putea avansa”, este una dintre scrisorile liderului către unul dintre membri grupării.

Potrivit DIICOT, regula care „încoronează” ideologia echipei este „planificarea atentă” în scopul „acumulării bogăţiilor” prin asocierea de „oricât de mulţi oameni este nevoie pentru crearea şi ducerea la îndeplinire a planului”.

Regulile „grupului de minți strălucite”

Potrivit sentinței de condamnare a traficanților, eficienţa grupării era asigurată de aplicarea principiului „grupului de minţi strălucite”. Liderul grupării a întocmit o ideologie în șapte puncte care prevede la primul punct: „înainte de a vă forma un grup propriu de minţi strălucite, decideţi ce avantaje şi beneficii pot oferi membrii grupului în schimbul cooperării”.

Alte puncte din „ideologia” traficanților: „menţineţi o armonie perfectă între d-voastră şi membrii grupului”; „nu vă confesaţi nimănui cu excepţia grupului”; „să ai o minte închisă ermetic împotriva tuturor”; „efortul organizat rezultă din coordonarea a două sau mai multe persoane care lucrează în deplină armonie pentru un scop bine definit”.  Potrivit regulilor întocmite de Buda, „membrii grupului trebuie să păstreze tăcerea”.

„Tot ceea ce vă spuneţi trebuie tratat ca fiind confidenţial”, se arată într-una dintre scrisorile descoperite de DIICOT. „Decalogul” mai prevede că „un alt membru poate invita să se alăture (altcineva) doar cu acordul tuturor membrilor deja existenţi”.

„Nu lăsa grupul să devină mare, încât să fie greu de controlat. De asemenea, oferă-le noilor membri o perioadă de probă pt a te asigura că se integrează în grup”, se mai arată în „ideologia” traficanților conduși de Buda.

„Ideologul” grupului – denunțător „fake”

Sentința de condamnare a celor trei inculpați din dosar scoate la iveală că „ideologul” grupării a depus la DIICOT un denunț în speranța că va beneficia de o reducere a pedepsei. Judecătorii au reținut, însă, că denunțul s-a dovedit a fi unul „fake”, cercetările de pe pista oferită de „ideolog” fiind finalizate cu clasare.

„Acest denunț penal nu a fost valorificat în sensul tragerii la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni legate de droguri sau care au săvârșit infracțiuni care sunt de competența DIICOT în ceea ce privește instrumentarea acestora, în cauză s-a dispus clasarea, ceea ce înseamnă că în urma cercetărilor nu s-a ajuns la nici un rezultat concret, respectiv tragerea la răspundere penală a persoanei suspectate de infracțiunea denunțată, care trebuie să fie finalizată cu emiterea unui rechizitoriu”, se arată în sentința Tribunalului Arad, menținută de Curtea de Apel Timișoara în privința pedepselor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite