Tergiversare. Dosarul „ICA”, cartoful fierbinte de la Curtea de Apel. Unul dintre judecători refuză să mai judece procesul. Cererea va fi discutată pe 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii de Apel urmează să stabilească abia pe 1 iulie dacă apelul în dosarul ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani, va fi judecat în continuare de acelaşi complet sau dacă va fi scos de pe rol şi trimis spre repartizare aleatorie. Asta după ce apărătorii omului de afaceri au contestat completul de judecată. Ideea le-a venit însă după ce judecătorul Florică Duţă, care urmează să se pensioneze, a ridicat o excepţie.

UPDATE Judecătorii au decis amânarea discutării aspectului privind modalitatea de compunere a completului de judecată învestit cu soluţionarea dosarului „ICA” pentru 1 iulie.

De asemenea, instanţa a constatat că inculpaţii Corneliu Popa şi Alexandru Petre nu au avut avocaţi la termenul de marţi, astfel că a dispus repunerea cauzei pe rol şi a stabilit următorul termen de judecată pe 1 iulie.

Judecătorii au mai dispus citarea părţilor pentru următorul termen de judecată şi emiterea unor adrese către Baroul Bucureşti, pentru desemnarea unor apărători din oficiu pentru Corneliu Popa şi Alexandru Petre.

Avocaţii din dosarul ICA, între care şi unul din oficiu stabilit pentru Dan Voiculescu, au cerut marţi repartizarea aleatorie a cauzei unui alt complet de judecători, în baza unei hotărâri a colegiului de conducere al Curţii de Apel, potrivit căreia dosarul fie este judecat de vechiul complet, fie de unul nou.

Asta după ce preşedintele completului de judecată, Florică Duţă, a anunţat că există o hotărâre a colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti prin care se stabileşte că dosarul trebuie trimis pentru repartizare aleatorie unui nou complet, dacă cel actual nu are aceeaşi componenţă ca cea stabilită de la bun început, respectiv judecătorii Duţă şi Stan Mustaţă.  

Mai exact, hotărârea colegiului CAB spune că în momentul în care un complet de judecată îşi schimbă componenţa (situaţia judecătorului Stan Mustaţă arestat pentru acte de corupţie), dosarul va fi repartizat aleatoriu la un alt complet de judecată. 

Procurorul de şedinţă i-a cerut însă magistratului că se pronunţe pe excepţiile înaintate anterior, însă Duţă a explicat că, în decizia Consiliului de conducere al CAB, se face referire la întregul complet de judecată. Mai mult, acesta a adăugat că nu vrea să se pronunţe pentru că, oricum, se va pensiona pe data de 1 iulie.

Din acest motiv o decizie a magistraţilor Curţii de Apel în ceea ce priveşte anularea privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA), aşa cum au cerut apărătorii din dosar ar putea fi amânată pentru o altă dată.

Dan Voiculescu şi avocaţii săi nu s-au prezentat marţi la Curtea de Apel. Omul de afaceri este reprezentat în instanţă de un avocat din oficiu. Cel mai probabil va fi acordat un nou termen în dosarul ICA, în cursul zilei de marţi.

Dosar tergiversat

Procesul în care omul de afaceri Dan Voiculescu, cel care controlează trustul de presă Antena Grup, este acuzat de spălare de bani se apropie de final. Tergiversat aproape 6 ani, marţi ar fi trebuit să aibă loc unul dintre ultimele termene.

Concret, instanţa Curţii de Apel era aşteptată să se pronunţe marţi asupra cererilor pe care inculpaţii judecaţi în dosarul privatizării Institutului pentru Cercetare Alimentară (ICA) le-au formulat la un termen anterior. Una dintre ele se referă la anularea Hotărârii de Guvern prin care ICA a fost trecut din proprietatea statului în proprietate privată să fie anulată. Mai exact, apărătorii au cerut ca privatizarea să fie declarată nelegală. Cealaltă solicitare se referă la legalitatea trimiterii în judecată a inculpaţilor.

Practic, prin această cerere, avocaţii lui Dan Voiculescu şi ai celorlalţi inculpaţi au sperat să obţină retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea urmăririi penale.

Se prescriu faptele

În privinţa primei cereri, influenţa nu ar fi una decisivă, indiferent de decizia instanţei. În cazul în care ar fi posibilă anularea privatizării, faptele rămân pentru a fi judecate, au explicat specialiştii în drept. În cazul celei de-a doua însă, în cazul în care ar fi acceptată de către judecători, există două posibilităţi, ambele câştigătoare pentru Dan Voiculescu.

O primă variantă ar fi câştigarea de timp, pentru că dosarul ar sta aproximativ o lună la judecătorul de Cameră Preliminară. Cum vacanţa judecătorească se apropie, ar însemna ca dosarul să fie analizat cel mai probabil în luna septembrie, iar abia în octombrie să se dea un nou termen de judecată. Foarte aproape însă de termenul la care se prescriu faptele.

Varianta care ar putea să-l aducă pe Dan Voiculescu şi pe ceilalţi inculpaţi la o victorie clară şi anume să scape de închisoare, în cazul în care ar fi găsiţi vinovaţi, ar fi cea în care judecătorul de Cameră Preliminară să trimită dosarul la DNA pentru refacerea urmăririi penale. Astfel, se va depăşi termenul de prescripţie al faptelor.

O a treia posibilitate este cea în care judecătorul respinge ambele solicitări ale inculpaţilor şi dă startul pledoariilor finale, pentru ca apoi să pronunţe sentinţa.

Unul dintre judecători se pensionează

Între timp însă, unul dintre judecătorii din complet şi-a depus cererea de pensionare începând cu data de 1 iulie. Florica Duţă făcea parte din completul care judecă dosarul ICA atunci când colegul său de instanţă, judecătorul Stan Mustaţă, a fost arestat pentru corupţie. În locul lui Mustaţă a fost desemnat un alt magistrat care a avut nevoie de o lună pentru a studia probele de la dosar.

Când în sfârşit s-a dat un nou termen, Duţă a anunţat că se retrage. Aceasta ar putea fi o altă posibilă formă de tergiversare a dosarului. Schimbarea judecătorului nu ar trebui să influenţeze mersul normal al procesului, dar dacă până la 1 iulie completul actual nu rămâne în pronunţare, va trebui desemnat un alt magistrat care să ducă la final dosarul. Ceea ce ar putea însemna o întârziere de încă o lună a pronunţării sentinţei.


Ce surprize mai pot apărea în procesul omului de afaceri Dan Voiculescu

Judecătorii urmează să anunţe marţi dacă anulează privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare, aşa cum au cerut apărătorii din dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. La sfârşitul zilei omul de afaceri care controlează Antenele ar putea şti data la care se va da sentinţa definitivă în cauză.

Dan Voiculescu: Cred că DNA a încercat să pună presiune pe judecătorul Mustaţă. Nu îl cunosc pe magistrat!

Dan Voiculescu a depus o sesizare la Parchetul General prin care a cerut să se facă o anchetă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). El a precizat că acţiunea de marţi a procurorilor este o presiune asupra judecătorului Stan Mustaţă care urma să dea o sentinţă în dosarul ICA. Magistratul Mustaţă a fost ridicat în această dimineaţă de la Curtea de Apel Bucureşti şi dus la audieri. Ulterior, acesta a fost pus sub urmărire penală.

Magistratul Stan Mustaţă care vindea sentinţe ca la piaţă a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie fiind acuzat de luare de mită şi constituirea unui grup infracţional. Alături de acesta vor mai fi judecaţi şi grefiera Mariana Curtea, dar şi cei doi complici ai acestora, Ion Boraciu şi Florian Alexandru.

INTERCEPTĂRI Când discuta despre intervenţiile în dosare, judecătorul Mustaţă îşi băga complicii în baie, dădea drumul la apă şi vorbea în şoaptă 

Libertatea lui Mihai Stoica, în opinia judecătorului Stan Mustaţă, valorează cel puţin 300 de milioane de lei vechi, pentru că managerul are „bani şi mulţi avocaţi”. Asta arată procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă în dosarul magistratului de la Curtea de Apel Bucureşti. În timp ce discuta despre intervenţiile în dosare, magistratul îşi băga complicii în baie, dădea drumul la apă şi vorbea în şoaptă.

Judecătorul Stan Mustaţă vindea sentinţe ca la piaţă: „Gata, caută-l p-ăsta! Marţi intră. Îi dau drumul!”

Magistratul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, îşi trimitea complicii la locuinţele celor pe care urma să-i judece, pentru a negocia sumele pe care aceştia erau dispuşi să le dea în schimbul unor sentinţe favorabile. Dacă refuzau propunerea magistratului, aceştia erau ameninţaţi cu pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti nefavorabile.

Stan Mustaţă, magistratul care îl judecă pe Dan Voiculescu în dosarul ICA, reţinut pentru aderare la un grup infracţional şi luare de mită

Judecătorul Stan Mustaţă, care face parte din completul care îl judecă pe Dan Voiculescu în dosarul „ICA”, şi grefiera Mariana Curea au fost arestaţi preventiv, pentru 30 de zile, de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite