Taximetriştii au sărbătorit prin muncă
0Aproximativ 400 de taximetrişti şi-au petrecut noaptea dintre ani plimbând timişorenii de la un chef la altul.
Timişorenii care s-au bazat pe taximetrişti pentru a ajunge la petrecerile de Revelion au aşteptat şi câte o oră şi jumătate pentru a prinde un taxi liber. Asta, deoarece doar unul din zece taximetrişti a ieşit pe traseu în noaptea dintre ani. „Merg la muncă pentru că oamenii sunt mai generoşi când merg spre petreceri. Oamenii nu se uită la bani şi lasă ciubuc bun. Oraşul e liber şi nu duci lipsă de comenzi”, a spus Constantin Rădulescu, care lucrază ca taximetrist de peste 12 ani. În ultimii patru ani a muncit de Revelion.
„Lucrez până seara la 10, apoi merg acasă să fiu alături de familie la miezul nopţii. Între ora 1 şi 2 ies din nou pe traseu şi circul până dimineaţa”, a mai declarat şoferul de taxi. În această noapte, tarifele sunt cu dedicaţie. Adică, pe un anumit traseu se stabileşte un tarif mult mai mare decât de obicei. „În alţi ani, se practicau tarife duble. Acum dedicaţia e cum te înţelegi cu clientul. Oricum, el îţi lasă un ban în plus, chiar şi peste tariful cu dedicaţie”, a precizat Constantin Rădulescu. Taximetristul susţine că petrecăreţii i-au făcut rareori probleme.
„Din când în când mai vomită câte unul care nu ştie cât şi cum să bea. Probleme mari am cu ţiganii. Tot timpul spun că nu îi iau, dar mi se face milă de ei. Însă încep să tragă de casetofon, de ceas, să protesteze că tariful e prea mare, că nu au destui bani asupra lor”, a mai spus taximetristul.
Băuţi şi cu minimum de decenţă
Eugen Gâlcă este taximetrist de aproape 20 de ani şi face bani frumoşi în noaptea de Revelion. „Clienţii din Timişoara sunt cei mai buni din ţară. Lasă bacşiş şi nu fac scandal. Eu îmi aleg clienţii şi nu am surprize”, a spus şoferul.
„Clienţii sunt alcoolizaţi. Că doar nu sunt şofer de sfinţi, ci de oameni. Şi oamenii beau de sting de Revelion. Dar cei mai mulţi sunt puşi pe glume şi îşi păstrează minima decenţă în maşină. Am avut multe curse şi am câştigat aproape dublu faţă de o noapte de week-end. Am făcut peste 600 de lei”, a spus Augustin Mocanu, unul dintre taximetriştii care a pus cheile de la maşină în cui la şapte ore după miezul nopţii.
Au lucrat şi vatmanii
Timişorenii fără bani de taxi sau care nu au prins maşină au fost nevoiţi să circule cu tramvaie sau troleibuze. Acestea au circulat la fiecare jumătate de oră. Vatmanii care de ani în şir îşi petrec Revelionul în tramvai ştiu că vor fi înjuraţi. „Oamenii te aşteaptă în frig câte jumătate de oră. Şi dacă sunt băuţi, îşi varsă toţi nervii pe noi”, a spus vatmanul Constantin Lepuşte, care îşi petrece de 39 de ani Revelionul în tramvai.