Surse: Adunarea Generală a inspectorilor judiciari a votat ca IJ să rămână la CSM. În proiectul lui Tudorel Toader, IJ este subordonată ministrului Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Superior al Magistraturii
Consiliul Superior al Magistraturii

Adunarea Generală a inspectorilor judiciari din cadrul Inspecţiei Judiciare (IJ) a supus la vot propunerea aflată în modificările legilor justiţiei de trecere a IJ în subordinea Ministerului Justiţiei, decizia fiind ca instituţia să rămână în continuare în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii, au declarat surse oficiale pentru News.ro.

UPDATE "La Adunarea Generală a inspectorilor judiciari au fost supuse dezbaterii, ca urmare a solicitării Consiliului Superior al Magistraturii, propunerile de modificare a legilor Justiţiei. Cu referire la prevederile care vizează Inspecţia Judiciară, inspectorii au decis, cu majoritate, să nu îşi însuşească propunerea de trecere a IJ în cadrul Ministerului Justiţiei. Totodată, s-a decis, cu majoritate, formularea propunerilor de păstrare a actualei forme de organizare şi întărirea statutului inspectorilor judiciari", a precizat purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru, pentru Agerpres.

Surse: În unanimitate pentru CSM

Adunarea Generală a inspectorilor judiciari din cadrul Inspecţiei Judiciare s-a întrunit joi. Conform surselor citate, s-a votat în unanimitate ca Inspecţia judiciară să rămână la CSM, potrivit News.ro.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat calendarul avizării propunerilor de modificare a legilor justiţiei promovate de ministrul Tudorel Toader şi arată că până în 13 septembrie aşteaptă observaţiile magistraţilor şi că în ultima săptămânâ din septembrie va emite un aviz, pozitiv sau negativ, faţă de aceste propuneri.

Proiectul de modificare a legilor justiţiei a fost anunţat de ministrul Justiţiei în 23 august şi publicat pe site-ul instituţiei după o săptămână, generând critici din partea magistraţilor, a asociaţiilor acestora, a societăţii civile, dar şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, Ambasadei SUA sau Comisiei Europene.

Potrivit proiectului, preşedintele României este eliminat din procedura de numire a procurorilor şefi ai parchetelor, iar durata mandatului acestora este extinsă de la trei la patru ani.

De asemenea, Inspecţia Judiciară a CSM va trece din subordinea acestei instituţii la Ministerul Justiţiei, iar ministrul Justiţiei poate să ceară procurorului general sau, după caz, procurorului şef al DNA sau DIICOT informări asupra activităţii parchetelor şi să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile care trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite