„Stai dracu' acolo”. Cercetător român la Oxford: „Oameni ca mine n-au ce căuta într-o lume a lui George Simion”

0
Publicat:

Un cunoscut cercetător român la Oxford, Ștefan Dascălu, susține că, în pragul unui coșmar național, în care George Simion ar putea ar câștiga alegerile prezidențiale, posibilitatea întoarcerii în țară pare tot mai îndepărtată. „Și asta, poate, e cea mai mare tristețe dintre toate”, afirmă acesta. 

Cercetătorul român Ștefan Dascălu FOTO: FB/Arhivă Personală
Cercetătorul român Ștefan Dascălu FOTO: FB/Arhivă Personală

„Anul acesta se împlinesc zece ani de când am plecat din România pentru a studia la Universitatea Oxford. Zece ani în care am trăit în Anglia cu speranța că munca mea, chiar și de la distanță, poate ajuta prin contribuții la dezvoltarea științifică și medicală a României sau prin implicarea în dezbateri publice legate de sănătate”, susține Ștefan Dascălu.

În timpul pandemiei, Ștefan Dascălu a ales să nu stea deoparte. A participat la dezbateri, a încercat să explice datele științifice, să combată dezinformarea și să contribuie „la un efort colectiv de limitare a dezastrului”.

«Stai dracu acolo și lasă-ne pe noi în pace» - mesajele primite în pandemie

„A fost una dintre cele mai dificile perioade ale vieții mele și sper că am putut ajuta și salva niste vieți. «Stai dracu acolo și lasă-ne pe noi în pace» - e doar unul dintre multele mesaje primite în acei ani, dar care reprezintă o temă recurentă a acestora. A devenit refrenul unei părți a societății care nu mai acceptă nici fapte, nici nuanțe, nici gândire critică.  La început, părea doar zgomot de fundal. Apoi au apărut «listele rușinii» care au fost și încă sunt circulate în grupuri pe social media și care au devenit din ce în ce mai populare. Aceste liste conțin numele celor care, în ochii așa-zișilor «suveraniști» din România, ar fi «trădat poporul»: medici, jurnaliști, activiști, profesori, oameni care și-au făcut datoria în vremuri tulburi. Oameni ca mine”, susține cercetătorul român. 

Din păcate, susține Ștefan Dascălu, ceea ce părea o glumă proastă, o rătăcire temporară la marginea realității, devine astăzi „o amenințare concretă”.

„Ascensiunea politică a lui George Simion și a partidului său, AUR, arată că aceste idei nu sunt doar marginale. Ele capătă formă politică, infrastructură, sprijin public, și chiar religios cu figuri mesianice ca Georgescu. Ideea că Simion ar putea ajunge președintele României nu mai este absurdă. Este un scenariu plauzibil și este o perspectivă care mă face, pentru prima dată cu adevărat, să mă întreb dacă mă voi mai putea întoarce și stabili în România vreodată”, spune Ștefan Dascălu, consultant în sănătate specializat în imunologie și epidemiologie.

El a ținut să sublinieze că nu vorbește din elitism și din dispreț față de cei de acasă.

„Vorbesc cu durerea unui om care și-a dedicat o parte semnificativă din carieră pentru România și care și-a păstrat pașaportul românesc nu din obligație, ci din alegere. Dar în fața unui regim politic care se construiește pe ură, pe excludere, pe anti-intelectualism, pe mituri și conspirații, devine din ce în ce mai clar că întoarcerea ar însemna nu doar un risc professional sau autoanulare, ci mai degrabă un pericol existențial”, măturisește Ștefan Dascălu.

 „Într-o lume a lui George Simion, oamenii ca mine n-au ce căuta”

În opinia cercetătorului român, George Simion nu este doar un om politic cu idei controversate. El este vârful de lance al unui curent care vrea să răzbune închipuiri, nu să construiască realități.

„Sub masca unui naționalism agresiv, se ascunde un dispreț profund față de tot ce înseamnă dialog, știință, responsabilitate democratică. Într-o lume a lui George Simion, oamenii ca mine n-au ce căuta. Nici la televizor, nici în școli, nici în spitale, nici înapoi acasă, în <Republica Suveranistă România>.”, susține Ștefan Dascălu.

Cercetătorul susțin că a scris aceste rânduri cu o luciditate amară. Nu petru a convinge pe cineva care deja l-a trimis „dracului”, ci pentru cei care simt că ceva e greșit, dar nu știu cum să o spună.

„Pentru cei care mai cred că România merită mai mult decât să devină scena unui experiment radical, al urii împachetate în tricolor unde membrii plutoanelor de execuție sunt îmbrăcați în ie. <Stai dracu acolo și lasă-ne pe noi în pace>- devine o realitate tristă pe care cei mai mulți dintre noi care au plecat din România și nu împărtășesc viziunea unui <viitor de AUR>, vor trebuie să o accepte. Acum, în pragul unui coșmar național, posibilitatea întoarcerii pare tot mai îndepărtată. Și asta, poate, e cea mai mare tristețe dintre toate..”., a concluzionat Ștefan Dascălu.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite