SRI: În 2015, nouă cetăţeni străini suspectaţi de legături cu terorismul, au fost declaraţi indezirabili. 246 de persoane nu au avut voie să intre în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SRI menţine nivelul de alertă teroristă la albastru-precaut FOTO Mediafax
SRI menţine nivelul de alertă teroristă la albastru-precaut FOTO Mediafax

Nouă cetăţeni străini au fost expulzaţi din Români în 2015 şi au fost declaraţi indezirabili, fiind suspectaţi de acţiuni care au legătură cu terorismul. Din aceleaşi motive, tot în acest an, 246 de persoane nu au avut voie să intre pe teritoriul României.

„Serviciul Român de Informaţii (SRI), ca autoritate naţională în domeniul antiterorismului, îşi reiterează eforturile în vederea prevenirii oricăror ameninţări teroriste la adresa României şi a aliaţilor săi. În ceea ce priveşte numărul de expulzări ale persoanelor suspectate de acţiuni care au legătură cu terorismul, în 2015, la propunerea SRI, Curtea de Apel Bucureşti a pus în aplicare măsura de declarare ca indezirabil în cazul a nouă cetăţeni străini care reprezentau o ameninţare pe profil antiterorist, aceştia fiind îndepărtaţi de pe teritoriul naţional. De asemenea, tot la propunerea SRI, Ministerul Afacerilor Interne a pus în aplicare măsura de nepermitere a intrării în ţară (NPI) a 246 de persoane care comportau riscuri pe profil antiterorist”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI Ovidiu Marincea pentru Agerpres.

Străinii care au fost respinşi la graniţă şi care au fost declaraţi indezirabili provin în special din Irak, Palestina, Maroc, Tunisia, Siria, iar aproximativ 70% dintre aceştia sunt în conexiune sau au derulat activităţi în sprijinul Daesh.

„Principalele motive care au condus la iniţierea şi aplicarea unor măsuri preventive au fost date de background-ul radical sau terorist al persoanei sau familiei, conexiunile cu entităţi teroriste, demersuri de coagulare a unor grupuri de străini susţinători ai unor entităţi jihadiste, în special Daesh; (auto)radicalizare şi propagandă (inclusiv online) în favoarea unor entităţi teroriste (preponderent Daesh); încercarea de a tranzita România pentru a se alătura Daesh în Siria”, a mai precizat Marincea.

Nivelul de alertă teroristă rămâne la albastru-precaut

De asemenea, acesta a adăugat că numărul celor care nu au fost lăsaţi să intre în ţară este în creştere, iar acest lucru se datorează măsurilor active cu caracter preventiv pe care atât SRI, cât şi serviciile partenere le-au instituit pentru diminuarea riscurilor generate de fenomenele reprezentate de „foreign fighters/returnees”.

Totodată, Ovidiu Marincea a mai precizat pentru sursa citată că, în contextul actual de securitate din Europa, pe baza datelor deţinute în prezent, Sistemul Naţional de Alertă Teroristă rămâne la nivelul albastru-precaut.

„În contextul european de securitate, în care atacurile teroriste din Franţa s-au soldat cu numeroase pierderi de vieţi omeneşti, Serviciul Român de Informaţii desfăşoară o susţinută activitate de monitorizare a situaţiei din România. Pe baza datelor deţinute în prezent, Sistemul Naţional de Alertă Teroristă rămâne la nivelul albastru-precaut, întrucât informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc scăzut de producere a unui atac terorist pe teritoriul României. În calitate de autoritate naţională în prevenirea şi combaterea terorismului, SRI menţine permanent legătura cu autorităţile care fac parte din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, astfel încât orice potenţial risc la adresa securităţii naţionale să fie analizat şi evaluat pentru a adopta măsurile adecvate”, a explicat purtătorul de cuvânt al SRI.

Astfel, Serviciul Român de Informaţii şi-a intensificat eforturile de culegere de informaţii relevante pentru prevenirea oricăror acţiuni care pot afecta climatul de siguranţă a cetăţenilor.

„În paralel, SRI are în vedere şi acţionează pentru accelerarea schimbului de informaţii în cadrul cooperării atât cu partenerii naţionali din SNPCT (Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului), cât şi cu serviciile partenere, astfel încât instituţia noastră să contribuie la demersurile întreprinse la nivel naţional şi internaţional pentru apărarea valorilor democratice”, a adăugat Ovidiu Marincea.

Zagyva Gyula, întors de la graniţă

Printre persoanele care nu au fost lăsate să intre în ţară se numără şi Zagyva Gyula, liderul organizaţiei Mişcărea Tinerilor din cele 64 de Comitate (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM), grupare ultranaţionalistă maghiară. În iulie, acesta nu a fost lăsat să intre în România „din ordinul Ministerului de Interne maghiar”.

Pe 5 iulie, Zagyva György Gyula fost parlamentar maghiar din partea partidului de extremă dreapta Jobbik, a încercat să intre în România. El a trecut de poliţia de frontieră maghiară, însă la punctul românesc a fost oprit şi i s-a înmânat un act prin care a fost informat că „nu are voie să intre în România din ordinul Ministerului de Interne maghiar”, transmit jurnaliştii Rise Project şi atlatszo.hu. 

Documentul prezentat de vameşii români arată că Zagyva György Gyula a încercat să intre în ţară folosind un paşaport diplomatic, însă şeful HVIM spune că a folosit cartea de identitate.

Zagyva nu se află la primul episod de acest fel. În martie 2014, el a fost declarat indezirabil de autorităţile române, însă a obţinut în instanţă revocarea deciziei. 

Studenţi tunisiei, adepţi ai ISIS, expulzaţi din România

În iunie 2015, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca doi studenţi tunisiei, adepţi ai Statului Islamic, care încercau să racoleze adepţi din România, să fie expulzaţi din ţara noastră.

„Cei doi cetăţeni străini, adepţi ai organizaţiei teroriste Statul Islamic, desfăşurau pe teritoriul României intense activităţi de propagandă extremistă. Aceştia au acţionat asupra mai multor cetăţeni de aceeaşi religie în vederea radicalizării pe linia ideologiei organizaţiei teroriste menţionate”, a explicat la acea vreme Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.

Măsurile investigative derulate de SRI în planul realizării securităţii naţionale au condus la identificarea celor doi cetăţeni străini cu activităţi pe linia propagandei cu caracter extremist în favoarea organizaţiei teroriste Daesh / Statul Islamic. 

De asemenea, aceştia ar fi acţionat în vederea coagulării şi radicalizării unui grup de persoane adepte ale entităţii teroriste menţionate, arăta SRI.

Alertă cu bombă de Ziua Naţională

Pe 2 decmebrie, Curtea de Apel Bucureşti l-a trimis în arest preventiv pentru 30 de zile pe Beke István Attila, unul dintre membri marcanţi ai grupării naţionalist-extremiste Mişcarea de Tineret 64 de Comitate, acuzat că vroia să pună o bombă în centrul oraşului Târgu Secuiesc, de Ziua Naţională a României.

Bomba pregătită să explodeze la Târgu Secuiesc, cu ocazia paradei de 1 Decembrie, urma să fie amplasată într-un coş de gunoi şi detonată de la distanţă, cu ajutorul unui telefon mobil. Atentatorii vroiau să inducă ideea că localitatea „a fost atacată de terorişti“ şi să câştige experienţă în astfel de fapte, arată actele procurorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite