Specialist din Poliţia Română: Atacurile DDoS şi ransomware sunt din ce în ce mai des întâlnite

0
Publicat:

Vulnerabilităţile de tip "Zero-Day", alături de atacurile cibernetice Distributed Denial-of-Services (DDoS) şi de ransomware, sunt din ce în ce mai întâlnite şi tot mai la îndemâna hackerilor, a declarat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, comisarul şef Cătălin Zetu. 

Hackerii sunt tot mai agresivi în ultima vreme
Hackerii sunt tot mai agresivi în ultima vreme

"Vulnerabilităţile de tip "Zero Day" sunt tot mai des întâlnite. Vedem în ultimele săptămâni sau în ultimele luni această vulnerabilitate denumită Moovit, care a făcut deja un număr extrem de mare de victime şi sisteme sau reţele de sisteme compromise în întreaga lume. Bineînţeles, această vulnerabilitate, de cele mai multe ori, este doar un prim pas într-un lanţ sau într-o înşiruire de evenimente. Putem spune că, prin această vulnerabilitate, reţeaua este penetrată, urmând ca în continuare atacatorii să recurgă la diferite metode pentru a-şi atinge obiectivele. Unul dintre aceste obiective poate fi furtul de informaţii - informaţii sensibile, informaţii critice. Un alt pas pe care îl vedem tot mai des este cel al şantajului. Vorbim de aceste atacuri de tip ransomware, care rămân un pericol actual în topul ameninţărilor, cu un trend ascendent şi în România, cu pagube semnificative", a spus Zetu.

Potrivit specialistului, un alt palier pe care acţionează infractorii cibernetici este legat atât de atacurile DDoS, cât şi cele de phishing şi spearphishing.

"Atacurile de tip Distributed Denial-of-Services sunt, din nefericire, tot mai la îndemâna atacatorilor pentru paralizarea unor servicii importante. Am văzut, în contextul războiului din Ucraina, acest val de atacuri care a ţintit şi parte din infrastructura publică şi privată din România. Unele au fost mai mult sau mai puţin de succes, dar cu siguranţă au creat valuri atât în funcţionarea unor servicii, dar şi în ceea ce priveşte opinia publică. Aduc în discuţie şi vectori de atac, tot mai diverşi. Avem Phishing şi Spearphishing, metode extrem de utilizate şi des utilizate de atacatori pentru compromiterea reţelelor. Aici putem veni şi cu exemple de la cele legate de conexiunilor slab securizate sau a credenţialelor VPN compromise, prin care atacatorii reuşesc astfel să escaladeze privilegii şi, în cele din urmă, să preia controlul unor reţele", a explicat Cătălin Zetu.

Profesionişti specializaţi în managementul infrastructurii, experţi în securitate, factori de decizie şi reprezentanţii industriilor participă, vineri, la conferinţa "Infrastructuri Critice".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite