Infractorii online au inventat o nouă metodă de a fura datele bancare ale românilor

0
Publicat:

Autoritățile atrag atenția că tot mai mulți români sunt păcăliți să dea datele bancare hackerilor după ce sunt amăgiți cu „oportunități excelente de investiții“. Datele sensibile introduse pe site-uri controlate de atacatori pot fi utilizate de către aceștia pentru a goli conturile victimelor.

image

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) avertizează asupra unui tip de fraudă prin care clienţii sunt manipulaţi să furnizeze datele bancare cu promisiunea falsă de obţinere de câştiguri din investiţii financiare, în special prin achiziţie de criptomonede, inclusiv prin platforme de tranzacţionare, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Astfel, clienţii sunt sfătuiţi să nu furnizeze datele bancare, să manifeste prudenţă şi să verifice temeinic ofertele primite. „Persoanele vizate de astfel de fraude sunt contactate prin diverse canale de comunicare de către persoane care pretind că sunt reprezentanţi ai unor companii de investiţii sau platforme de investiţii care facilitează achiziţionarea de criptomonede“, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, atacatorii solicită plata unor sume de bani ori datele contului/cardului bancar sau instalarea/utilizarea unei aplicaţii de control la distanţă. În schimbul promisiunilor false de câştiguri mari, fraudatorii conving persoanele vizate să furnizeze datele de acces la serviciile bancare online (Internet/ Mobile Banking), datele cardului bancar (număr card, codul de securitate de pe spatele cardului) şi coduri SMS. În unele cazuri, pentru a crea o aparenţă de credibilitate, demersurile sunt prezentate ca fiind promovate de o personalitate publică sau cu experienţă în domeniul financiar. Potrivit ARB, persoanele dornice de câştiguri substanţiale şi rapide riscă să nu poată retrage sumele investite dacă fac vreun transfer de bani sau să fie victime ale fraudelor prin divulgarea datelor contului sau cardului bancar.

Sfaturi

Mihai Rotariu, managerul Direcției de Comunicare din Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), a declarat că în general este vital ca atunci când urmează să furnizeze date online, utilizatorii să fie foarte vigilenți. „Datele sensibile introduse din neatenție pe site-uri controlate de atacatori pot fi imediat utilizate de către aceștia pentru a extrage ilicit bani din conturi sau pot fi vândute mai departe și folosite în alte atacuri. Unul dintre scenariile pe care infractorii din mediul online îl folosesc pentru a atrage potențialele victime în capcana de a oferi date sau chiar bani este acela al oportunităților excelente de investiții. Crezând că se vor îmbogăți peste noapte, utilizatorii ajung de fapt să fie purtați printr-o serie de redirecționări către site-uri de phishing, unde li se colectează date personale și în special financiare, dar există și posibilitatea ca atacatorii să îi convingă pe aceștia să instaleze aplicații malițioase ori să se aboneze la servicii cu suprataxă, sub pretextul unor acțiuni necesare pentru obținerea profitului final. Recomandarea echipei DNSC este să vă documentați cu grijă atunci când întâlniți oferte de investiții online, să analizați cu atenție informațiile și să evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire. Nu furnizați date personale, de autentificare la conturile de internet banking sau de card, iar în cazul în care ați transmis, deja, aceste date, sesizați imediat banca. În plus, dacă ați fost păgubit prin această metodă, depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online“, a precizat Mihai Rotariu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite