Sistemul informatic de monitorizare electronică se extinde în Brașov și Constanța

0
Publicat:

De anul viitor, Brașov și Constanța vor beneficia de sistemul de monitorizare electronică, în cazurile de violență domestică.

Brașov și Constanța intră în programul pilot de monitorizare electronica
Brașov și Constanța intră în programul pilot de monitorizare electronica

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat miercuri, în cadrul unei dezbateri publice, că județul Constanța va fi inclus în Sistemul informatic de monitorizare electronică (SIME) în 2024, cu un an mai devreme decât era prevăzut inițial.  

De asemenea, au fost anunțate modificări legate de Hotărârea Guvernului nr. 1025/2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică. Astfel, va crește numărul personalului propriu specializat, selecţionat, pregătit şi instruit pentru executarea atribuţiilor de supraveghere, tehnice, respectiv de intervenţie în situaţia generării unei alerte în cadrul SIME, potrivit Agerpres.  

Creşte numărul de ofițeri și agenți de poliție,  de la 2.534 de funcţii, dintre care 191 de ofiţeri de poliţie şi 2.343 de agenţi de poliţie, la 2.691 de funcţii: 205 de ofiţeri de poliţie şi 2.486 de agenţi de poliţie responsabili de monitorizarea electronică. 

Acest proiect are ca scop rezolvarea vulnerabilității constatate, în ceea ce privește operativitatea în transmiterea sesizărilor victimei sau a semnalărilor sistemului de monitorizare electronică.  

"Aceste zone de vulnerabilitate, ca urmare a neacoperirii cu sisteme de monitorizare şi resurse specifice, sunt identificate la nivelul principalelor zone turistice de la munte, în principal din arealul Valea Prahovei şi de la Marea Neagră, frecventate de peste 2 milioane de cetăţeni de pe tot teritoriul naţional", se explică în document. 

Un număr de 1.231 de infracțiuni legate de violența domestică au fost comise în primele 9 luni ale anului în Constanța. Au fost emise 254 de ordine de protecţie provizorii şi 246 de ordine de protecţie. S-au înregistrat 1.016 intervenţii la evenimente ale patrulelor de poliţie. 

Potrivit Ministerului, infracțiunile de acest fel sunt în creștere, față de datele anterioare,  s-au înregistrat creşteri de 11 - 13%.  

"Relevant este şi faptul că evaluarea celor mai importanţi indicatori statistici în domeniul protecţiei victimelor violenţei domestice, respectiv numărul de ordine de protecţie şi ordine de protecţie provizorii emise la nivelul judeţului Constanţa, a indicat faptul că judeţul se situează în fruntea clasamentului naţional, cu valori ridicate, situându-se în primele cinci judeţe la numărul ordinelor de protecţie emise, respectiv în primele zece judeţe la numărul ordinelor de protecţie provizorii emise",subliniază documentele MAI. 

Constanța și Brașov vor face parte din cea de a doua etapă a proiectului pilot, ce va începe anul viitor. Din prima etapă, ce a avut loc în 2022-2023, au făcut parte județele Iași, Mureș și Vrancea, dar și municipiul București. 

Și alte 18 județe, pe lângă Constanța și Brașov, vor beneficia de acest sistem de monitorizare anul viitor. 

Acestui proiect îi sunt aduse și critici de sindicaliștii de la Europol, care menționează lipsa de pregătire a polițiștilor și a infrastructurii adecvate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite