Senatul a respins prima ordonanţă de urgenţă a Guvernului: Ofiţerii Anticorupţie nu mai pot ancheta demnitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DGA nu va avea atribuţii lărgite FOTO Adevărul
DGA nu va avea atribuţii lărgite FOTO Adevărul

Senatul, în calitate de cameră decizională, a respins marţi ordonanţa de urgenţă a Guvernului care prevede lărgirea atribuţiilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) prin care ofiţerii de aici primeau libertatea să-i ancheteze pe toţi funcţionarii publici, dar şi pe demnitarii corupţi. Raportul de respingere al ordonanţei a fost adoptat cu 95 de voturi pentru, 14 abţineri şi 8 voturi împotrivă.

Ordonanţa de urgenţă le dădea undă verde ofiţerilor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) să-i investigheze pe toţi cei care iau mită sau primesc foloase necuvenite, şi nu doar pe angajaţii Ministerului de Interne.

Potrivit reprezentantului Guvernului, ordonanţa era binevenită în contextul în care Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost spart în două, iar partea de administraţie a ieşit din jurisdicţia DGA.

În plus, oficialii guvernamentali susţin că şi experţii europeni au recomandat extinderea atribuţiilor DGA în întregul sector public.

După ce a fost publicată în Monitorul Oficial, ordonanţa a ajuns în Parlament, acolo unde şi-a început parcursul legisltativ. Astăzi, Senatul, în calitate de cameră decizională, a respins proiectul de ordonanţă. Este pentru prima dată în actuala legislatură când parlamentarii se opun unui proiect iniţiat de Guvern.

În iunie, când a fost publicată în Monitorul Oficial, specialiştii în drept spuneau că lărgirea atribuţiilor poliţiştilor anticorupţie este bine-venită.

Avocatul Cătălin Dancu susţinea că extinderea competenţelor ofiţerilor din cadrul DGA este un lucru firesc. „Practic ei sunt ofiţeri de poliţie judiciară, deci nu se pune problema de preluare a unor atribuţii în afara legii sau de instituirea unui stat poliţienesc. Probabil, nu au mai avut prea multe cazuri de corupţie la Interne şi atunci trebuia să le dea ceva de făcut şi lor. Asta nu înseamnă că s-a eliminat corupţia din minister“, spune avocatul.

La rândul lui, avocatul Gheorghiţă Mateuţ era de părere că „înainte de toate, ar trebui înfiinţată o şcoală care să scoată pe piaţa muncii profesionişti în lupta anticorupţie, şi abia apoi ar trebui alcătuită o Direcţie a poliţiei judiciare direct subordonată procurorilor anticorupţie“. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite