Legea ce obliga televiziunile să aibă săptămânal emisiuni culturale nu a mai fost adoptată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a solicitat respingerea legii deoarece „limitează
libertatea presei“ FOTO Marian Iliescu
Traian Băsescu a solicitat respingerea legii deoarece „limitează libertatea presei“ FOTO Marian Iliescu

Senatul a adoptat, marţi, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la Legea audiovizualului. Astfel, televiziunile nu vor mai fi obligate să rezerve săptămânal cel puţin 120 de minute pentru emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural sau educativ.


Comisia pentru cultură a Senatului a recomandat plenului respingerea cererii de reexaminare a şefului statului şi adoptarea iniţiativei pentru modificarea Legii 504/2002 a audiovizualului aparţinând deputatului PNL Mirel Taloş, în varianta transmisă spre promulgare, însă raportul acestei comisii a întrunit în plen 91 de voturi "împotrivă", doar 10 voturi "pentru" şi şase abţineri.

Proiectul de act normativ stabilea, de asemenea, obligaţia ca radiodifuzorii care difuzează programe de televiziune specializate în ştiri să rezerve săptămânal cel puţin 30 de minute pentru acelaşi tip de emisiuni.

Anterior votului dat în Senat în calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a hotărât să respingă cererea de reexaminare a preşedintelui şi să menţină legea în forma trimisă spre promulgare.

Discuţii aprinse între senatori

Dezbaterea care a avut loc ieri a stârnit discuţii contradictorii chiar între membrii aceluiaşi partid. Senatorul Ilie Sârbu a criticat cererea de reanalizare a preşedintelui Băsescu. „Nu ne-am gândit la cel care cere reexamaminare legii pe motiv că încalcă libertatea presei. Când a cerut să nu se uite lumea la Antena 3, era vorba de libertatea presei?“, a afirmat Sârbu.

Senatorul liberal Ion Popa a anticipat că această lege dacă va fi adoptată, nu va trece de Curtea Constituţională. „Se ajunge din nou ca un act votat de noi să ajungă neconstituţional, nu poate să treacă de CCR“, a spus Popa.

De asemenea şi colegul de partid Sorin Roşca Stănescu a spus că susţine poziţia preşedintelui Băsescu. „Este o realitate faptul că programele televiziunilor noastre sunt inconsecvente din punctul de vedere al conţinutului cultural. Sunt pentru prima dată în situaţia să mă declar de acord cu preşedintele Traian Băsescu, pe considerentul că provoacă o distorsiune în ce priveşte libera concurenţă. Televiziunile comerciale vor avea de suferit. Am susţinut respingerea proiectului de lege şi voi vota împotriva acestui proiect de lege“, a aafirmat Stănescu.

Pe de altă parte, liberalul Ioan Ghişe a arătat că normele europene prevăd difuzarea unor emisiuni culturale. „Este o directivă europeană care se face următoare precizare: programele de televiziune sunt instrumente culturale, cît şi instrumente comerciele. Trebuie menţinut acest echilibru“, a intervenit Ghişe.

Parlamentarul PC Tudor Barbu a vorbit din experienţa sa de om de televiziune şi a explicat de ce această lege nu trebuie adopată. „Am lucrat 30 de ani în televiziune. Iniţiativa se referă la posturi de radoi private a căror grilă de programe este exclusiv al acelui radiodifuzor. Trăieşte din banii pe care îi obţine din cota de piaţă. Mie mi se pare că nu vine cu nimic bun această iniţiativă“, a pledat şi Barbu.

Ce prevedea legea?

 Prin completarea Legii audiovizualului, televiziunile generaliste trebuiau să rezerve săptămânal cel puţin 120 de minute cu conţinut educatic sau cultural, iar televiziunile specializate în ştiri trebuiau să rezerve săptămânal cel puţin 30 de minute pentru emisiuni cu conţinut cultural sau educativ. În expunerea de motive, parlamentarii susţin următorul argument: "Televiziunile trebuie să-şi asume cu responsabilitate un rol activ în formarea gustului public prin trezirea interesuluzi pentru cultură şi prin cultivarea interesului pentru cultură“.

Legea adoptată de Camera Deputaţilor şi respinsă de Senat prevede modificarea şi completarea Legii audiovizualului, în sensul instituirii obligaţiei, pentru radiodifuzorii care difuzează servicii generalist de televiziune, de a rezerva săptămânal cel puţin 120 de minute pentru emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural sau educative, respective, pentru radiodifuzorii care difuzează programe de televiziuni specialist în ştiri, de a rezerva săptămânal cel puţin 30 de minute pentru acelaşi tip de emisiuni.

Această propunere legislativă îşi are începutul în 2011 şi îl are ca iniţiator pe liberalul Gheorghe-Mirel Taloş.
Prin cererea de reexaminare, formulată de preşedintele Traian Băsescu în data de 5 ianuarie 2012, se solicit respingerea acestei iniţiative legislative, întrucât „impunerea unor condiţii şi limite în ceea ce priveşte conţinutul programelor furnizate de radiodifuzori nu este oportună, limitând liberatatea presei“.
În data de 26 iunie 2013, Camera Deputaţilor, în calitate de primă Camerăs esizată, a hotărât respingerea Cerereii de reexaminare a preşedintelui.

În urma dezbaterilor, Comisia pentru cultură şi media a hotărât, cu majoritatea voturilor senatorilor prezenţi respingerea obiecţiilor formulate de preşedinte şi, în consecinţă, admiterea legii în forma trimisă la promulgare.
 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite