Şeful CSM, critici pentru Stelian Ion: „I-am cerut să respecte procedurile de avizare”. Mateescu avansează ideea modificării Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, a criticat colaborarea cu Stelian Ion, în perioada în care reprezentantul USR a condus ministerul Justiţiei, cu referire la proiectul de modificare a legilor justiţiei, care, după ce a fost retras de fostul ministru, nu a mai fost transmis Consiliului.

”Am avut o întâlnire cu experţii MCV şi ai mecansimului Statului de Drept şi am fost întrebat de ce Consiliul nu şi-a exprimat opinia asupra legilor justiţiei.

Şi vreau să vă reamintesc tuturor că în cursul acestui an am primit un draft care conţinea titlul ”Proiect de modificare a legislor justiţiei”, şi care a fost practic restituit initiatorului, ministrului Justitiei (n.r – Stelian Ion).

Iar în 2017, 2018 şi în alte ocazii, Consiliul Superior al Magistraturii a fost pus în situaţia de a aviza în procedura legislativă propuneri de lege într-o formă extrem de incipientă, extrem de puţin consistentă, iar forma finală a legii a fost mult mai amplă, mai consitentă, CSM nu a avut ocazia sa o analizeze, sistemul judiciar nu a putut să-ţi prezinte punctele de vedere în deplină cunoştinţă de cauză în adunări generale ale instanţelor şi parchetelor.

Având în vedere contextul, i-am solicitat ministrului Justiţiei (n.r – Stelian Ion) să respecte procedura de avizare a actelor normative, astfel încât să ne asigurăm că forma transmisă Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă o viziune de ansamblu a unui Guvern învestit potrivit regulilor democratice. Altfel spus, să ne trimita un proiect de lege însoţit de toate avizele. Ştim bine cu totţii că, în şedinta din 8 aprilie, Ministrul Justiţiei practic şi-a retras proiectele de lege şi ne-a declarat că le va retransmite după ce va primi toate avizele. Nu am mai primit un astfel de proiect”, a declarat preşedintele CSM.

Şeful CSM a avansat ideea reconstrucţiei sistemului judiciar prin modificarea Constituţiei. De altfel, revizuirea legii fundamentale a fost adusă în discuţie recent şi de liderii politici.

Reconstrucţia nu se poate face doar la nivelul legislaţiei secundare, cu toată implicarea noastră. Reconstrucţia se face printr-un demers legislativ amplu şi consistent, poate chiar printr-un demers de natură constituţională care să lămurească anumite aspecte”, a spus Mateescu.

Afirmaţiile au fost făcute în cadrul şedinţei CSM în care a fost prezentat raportul de activitate al instituţiei pentru anul în curs. La eveniment a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

În şedinţa din 8 aprilie 2021, ministrul Justiţiei de la acel moment, Stelian Ion, anunţa că va retrimite proiectul legilor justiţiei la CSM, acesta fiind retras pentru că a fost trimis în formă brută, fără respectarea circuitului de avizare.

„Noi am primit legile în formă brută, iniţială, la avizare, dar acest lucru s-a îndreptat. Domnul ministru a recunoscut azi că ne va trimite legile într-o formă oarecum finală, dupa avizele ministeriale. Mi-aş fi dorit si eu o consultare pe principii. Cred că s-a greşit cu o astfel de formă a legii şi cu, cel puţin, înlăturarea principiului separării carierei, domnul ministru revine cu proiectul nou cu observaţii”, spunea, în aprilie, Mateescu.

„Voi trimite un răspuns la adresa pe care aţi formulat-o. Este clar că vom înainta în urma avizării de către toate ministerele, vom trimite acele avize şi toate punctele de vedere, menţionând care au fost preluate, în ce măsură au fost preluate. Va fi nevoie de o analiză, aşa încât vă rog să ţineţi cont de acest fapt. Se va retrimite proiectul în urma obţinerii tuturor avizelor”, îi replica Stelian Ion.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite