Scrisoare deschisă adresată politicienilor în a șasea zi de protest de către angajații CNSAS: „Vrem predictibilitate și echitate”

0
Publicat:

În a șasea zi de protest, angajații de la Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), au transmis o scrisoare deschisă politicienilor şi societăţii civile în care solicită predictibilitate şi echitate salarială.

Angajații CNSAS vor salarii mai mari -  Foto Facebook CNSAS
Angajații CNSAS vor salarii mai mari - Foto Facebook CNSAS

 Scrisoarea deschisă a personalului din cadrul CNSAS este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu, preşedintelui Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, partidelor politice cu reprezentare parlamentară şi societăţii civile şi actorilor publici preocupaţi de cultura şi educaţia democratică, potrivit Agerpres.   

Personalul care se ocupă de Studierea Arhivelor Securității protestează de marți, 21 noiembrie, fiind nemulțumiți de salariile mici.

„Ascensiunea autoritarismelor, seducţia populismului, falsificarea ideologică a trecutului istoric, manipularea memoriilor totalitare în scopuri nedemocratice fac ca întreaga noastră activitate formativă să devină parte a unui efort naţional de consolidare a rezilienţei societale. CNSAS nu este doar o instituţie. Este un angajament al României democratice, un ideal. Lumile libere supravieţuiesc prin idealurile lor. În acest orizont, vrem ca cei 23 de ani de construcţie instituţională să nu se piardă. Vrem să nu ne mai plece oamenii. Vrem predictibilitate şi echitate salarială. Nu putem asista pasivi la destructurarea instituţiei, prin demotivare, absenţa dotărilor necesare îndeplinirii mandatului public încredinţat şi lipsa de interes a decidenţilor. Facem, astfel, un apel public pentru ca istoria şi cunoaşterea să nu fie parcate în irelevanţă şi uitare", transmit angajaţii CNSAS în scrisoare.  

Personalul din această instituție cere politicienilor și societății o „justă ierarhizare, dimensionare şi finanţare a CNSAS".    

Este un apel pentru viitorul nostru democratic. Singurul nostru viitor", adaugă angajaţii CNSAS.    

În scrisoare este menționat faptul că în această instituție au rămas mai puțin de 200 de specialiști, deoarece mulți angajați au plecat pentru locuri de muncă mai bine plătite.   

Drenarea personalului CNSAS către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Conturi a României, Ministerul de Externe, Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanţelor şi instituţii subordonate (ANAF, Autoritatea Vamală Română) etc. a luat amploare în ultimii ani. Timp în care n-am mai putut atrage, în compensaţie, nici măcar pe cei tineri, proaspăt absolvenţi de facultate şi dornici să facă... istorie. Puţinii colegi care ni s-au alăturat au ales, adesea, să plece în scurt timp, deoarece deprinderea competenţelor necesare se face într-o perioadă îndelungată, pe care nu o aveau la dispoziţie, din pricina multiplicării sarcinilor de serviciu, distribuite unui personal de specialitate tot mai restrâns", se explică în scrisoare.  

De asemenea, angajaţii CNSAS susțin că „lipsa unor măsuri urgente de stopare a plecărilor voluntare din direcţiile de specialitate va priva iremediabil interesul public de expertiza unor profesionişti ce nu pot fi înlocuiţi cu uşurinţă".    

Aceia dintre noi care vor rămâne vor mai fi, probabil, în scurt timp, mai puţin de 150. Ceea ce, împreună cu recenta anulare a posturilor vacante şi imposibilitatea organizării vreunui concurs de recrutare de personal, prefigurează un previzibil blocaj instituţional. Cu atât mai mult cu cât ne aflăm în faţa a numeroase provocări: gestionarea şi prelucrarea unei arhive de peste 28 de km liniari, preluarea de noi fonduri arhivistice şi adoptarea de noi metode de investigare şi cercetare a acestora, verificarea actorilor participanţi la patru procese electorale în cursul unui singur an (2024), soluţionarea unui număr covârşitor de cereri de furnizare de documente pe linia acordării unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice, precum şi celor deportate în străinătate ori aflate în prizonierat, o revigorare a activităţii de acces la propriul dosar, ca urmare a transferului natural al dreptului de acces de la titularii de dosar, decedaţi pe măsura trecerii timpului, către moştenitorii lor, precum şi facilitarea accesului (inclusiv prin consultanţă de specialitate) cercetătorilor externi la documentele de arhivă", se precizează în scrisoare.    

Angajații din această instituție au declanșat un protest spontan marțea trecută, pe 21 noiembrie. Ei sunt nemulțumiți de salariile mici și cer o creștere salarială de 25% și spor de condiții vătămătoare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite