Scandalul plagiatului ministrului Tobă. „Universitatea de Apărare Carol I joacă în alte filme”
0
Decizia Universităţii de Apărare ”Carol I” de a-i lua apărarea ministrului Petre Tobă în scandalul de plagiat a fost taxată dur de experţii în Educaţie. Propunerea de menţinere a titlului de doctor lui Petre Tobă este din alt film, arată experţii, care au şi o explicaţie pentru această decizie controversată: Ministerului de Interne ar avea influenţă la vârful Universităţii.
Universitatea de Apărare „Carol I” a sărit în apărarea ministrului Petre Tobă, propunând menţinerea titlului de doctor al acestuia. Motivul a fost unul hilar: „Cercetarea ştiinţifică în calitate de doctorand a fost utilă”. Punctul de vedere al Universităţii au fost trimis Ministerului Educaţiei încă din iunie, dar abia acum a fost făcut public.
Experţi în Educaţie taxează această decizie, pe care o consideră lipsită de fundament. În plus, arată aceştia, în urma acestui demers cel mai mult va avea de suferit chiar Universitatea de Apărare ”Carol I”, care se va alege cu prestigiul afectat.
Marian Staş: Verdictul este din alt film
De exemplu, expertul Marian Staş subliniază că punctul de vedere transmis de Universitatea de Apărare ”Carol I” nu dă un răspuns problemei plagiatului de care este bănuit Petre Tobă. „Verdictul Universităţi de Apărare este din alt film. Cu alte cuvinte, ei nu trebuiau să se pronunţe asupra utilităţii sau inutilităţii tezei, ci asupra plagiatului. Sunt două lucruri total diferite, care nu au legătură unul cu altul. Al doilea aspect, deosebit de important, este verdictul CNATDCU. Aşa cum s-au pronunţat în materia Victor Ponta, cu siguranţă vor şti să se pronunţe şi în materia Petre Tobă. Mai ales că punctul de vedere al Universităţii este consultativ. Suveran rămâne verdictul CNATDCU”, a declarat Marian Staş.
În ceea ce priveşte posibilele motive pentru care Universitatea de Apărare ”Carol I” a evitat să dea un verdict tranşant, Marian Staş spune că influenţa ministrului de Interne ar putea fi o explicaţie. „Pun în antiteză decizia Universităţii Bucureşti în raport cu Victor Ponta versus decizia Universităţi de Apărare în raport cu Petre Tobă. Sunt două suspciuni de plagiat aparent identice, dar care au fost tratate diferit de cele două universităţi. Un răspuns simplu ar putea fi de frică, dar nu-l pun ca atare pentru că nu poţi să prezumi ceea ce a fost în analiza celor de acolo. Poate să fie decizia „curaj” versus „frică”. Acolo unde este vorba de putere şi influenţă, răspunsurile astea mai degrabă sibilinice sunt cel din care oricine poată să înţeleagă orice”, a mai spus Marian Staş.
La rândul său, expertul în Educaţie, Adriana Saftoiu, prim-vicepreşedinte al PNL, spune că decizia Universităţii de Apărare este explicabilă. „Evident, îşi apără prestigiul, nu văd un alt motiv pentru această decizie. Rămâne de văzut, în cazul în care CNATDCU va decide că a fost plagiat, care va fi reacţia Universităţii. Aceste universităţi vor trebui să-şi asume că fac lucrări foarte superficial, ca să nu speculăm mai grav decât atât. În momentul în care o universitate primeşte un verdict de plagiat la o teză de doctorat, clar, are o problemă de prestigiu”, a declarat Adriana Săftoiu.
Vlaston: Dacă se constată că s-a plagiat, treaba e penală
Profesorul Şefan Vlaston a încercat şi el să dea o explicaţie pentru propunerea de menţinere a titlului de doctor lui Petre Tobă. „Ce puteau să facă? Nu puteau să spună nici că e albă, nici că e neagră. Au scăldat-o ca să nu-l supere nici pe Tobă, pentru că fondurile le vin prin Ministerul de Interne, dar nici să se poziţioneze diferit faţă de CNATDCU, pentru că o decizie de plagiat îi va face de râs şi pe ei”, explică profesorul.
Acesta susţine că miza este foarte mare, având chiar conotaţii penale. „Treaba este delicată şi complicată în acelaşi timp. După 2011, toţi benficiarii de titluri doctorale şi conducătorii de doctorate au semnat declaraţii pe proprie răspundere că nu au plagiat. În cazul în care se constată că s-a plagiat, treaba e penală. E fals în declaraţii şi uz de fals. Aici este miza”, a spus Şefan Vlaston.
„Utilitatea” tezei lui Tobă
Potrivit adresei transmisă în luna iunie, de către Universitatea de Apărare „Carol I”, Ministerului Educaţiei, „instituţia, în calitate de IOSUD (instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat), a analizat conţinutul tezei, constatând că acest demers ştiinţific este încă de actualitate, iar cercetarea ştiinţifică desfăşurată în calitate de doctorand a domnului Petre Tobă a fost utilă, căutând să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale, fapt ce se poate constata concret prin multitudinea de proiecte implementate de Poliţia Română alături de organisme internaţionale, privind urmărirea transfrontalieră, schimbul de personal şi de informaţii dar şi dotarea cu tehnică permanentă pentru susţinerea acestor proiecte”.