Rusia, tot mai agresivă. România trebuie să informeze permanent NATO de mişcările Moscovei, să atragă trupe aliate şi să accelereze procesul de înarmare
0Rusia este tot mai agasantă şi încearcă în forţă să se impună în zona Mării Negre. Concret, avioanele de luptă ruseşti sunt surprinse tot mai des de forţele NATO în proximitatea spaţiului aerian al României, deci şi al alianţei. Mai grav, Moscova a accelerat demersurile de modernizare şi redimensionare a flotei militare din Marea Neagră.
Analiştii militari consultaţi de „Adevărul” consideră la unison că atitudinea Moscovei trebuie să dea de gândit şi că cere unele măsuri imediate.
“Afirmaţia ministrului român al Apărării, Mihai Fifor, privind întărirea forţei navale ruseşti în Marea Neagră, cu misiuni ce vizează şi estul Mării Mediterana, - prin: 1. susţinerea acţiunilor militarilor ruşi dislocaţi în Siria; 2. supervizarea afluirii unor nave militare ale NATO spre Marea Neagră; 3. monitorizarea grupului de luptă condus de portavionul USS Harry S. Truman, ce a acţionat în estul Mediteranei pentru a combate ISIS/Daesh/Statul Islamic – înseamnă intrarea în logica normală a informării opiniei publice internaţionale despre opţiunile ofensive ale Kremlinului”, arată analistul Ion Petrescu.
Alianţa a reacţionat dacă a fost sesizată
Expertul consideră că această atitudine trebuia luată de oficialii Ministerului Apărării cu mult timp în urmă aşa cum au făcut cei din alte ţări aliate.
“Ministrul român al Apărării face abia acum exact ce au întreprins, în ultimii 27 de ani, omologii săi din Estonia, Letonia şi Lituania, care au atras atenţia, în mod constant, asupra demonstraţiilor de forţă ale Moscovei, din Marea Baltică, ceea ce a generat acolo cel mai mare exerciţiu disuasiv al NATO, după 2002 - Trident Juncture 18.
România este moral obligată să informeze în flux continuu, pe toţi cei interesaţi de grava deteriorare a echilibrului militar strategic din Marea Neagră, unde Turcia şi Bulgaria, deşi state membre ale NATO nu doresc să supere Rusia (!), iar Ucraina şi Georgia au câte două teritorii ocupate deja de militari ruşi.
Este timpul ca Ministerul Apărării Naţionale, prin Forţele Navale Române, să organizeze, periodic, informări cu harta militară a Mării Negre actualizată, indicând astfel public forţele militare străine care afluiesc în această zonă, unele nu cu intenţii paşnice”, spune Petrescu.
Trebuie accelerat procesul de înzestrare
La rândul său, fostul director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu, spune că ruşii nici nu se mai feresc să-şi amplifice capabilităţile militare în zonă. “Moscova întăreşte acea bază navală permanentă la Sevastopol. Această bază navală este oricum foarte puternică, dar ruşii o modernizează permanent. Este un pericol potenţial aflat la peste 200 de kilometri de noi”.
Expertul consideră că România nu trebuie să scape din ochi mişcările militare de la est.
ŢRomânia şi NATO, în general, trebuie să monitorizeze permanent acest menevre ale Rusie. Mai mult, Autorităţile de la Bucureşti trebuie să face permanent presiuni ma nivelul NATO şi UE pentru ca partenerii din alianţă să constientizeze riscurile legate de Rusia în zonă. Pentru că este evident că Moscova vrea să pună stăpânire pe Marea Neagră.
Tocmai din această cauză există acea apropiere a Moscovei de Turcia care, ca membru NATO, are nişte forţe militare apreciabile.
În paralel trebuie continuată dotarea Armatei Române cu echipamente moderne. Sunt obligatoriu de luat cât mai repede baterii de rachete antinavă pentru a proteja litoralul de vasele de lupă ruseşti. Apoi Forţele Terestre trebuie rapid modernizate. Şi trebuie finalizată dotarea Forţelor Aeriene cu avioane moderne, standard NATO", a precizat Costin Georgescu.
Cea mai recentă interceptare
Cel mai recent, un avion de vânătoare rusesc a fost interceptat, joi, în apropierea spaţiului aerian românesc, deasupra Mării Negre. Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat, sâmbătă, că acesta este modul Federaţiei Ruse de a testa forţele româneşti şi ale NATO.
Piloţii canadieni decolaţi de la Baza Mihail Kogălniceanu au fotografiat avionul rusesc în timp de l-au interceptat
Aparatul - un avion de vânătoare de tip Suhoi 27 - a fost detectat de Centrul de comandă şi control al Forţelor Aeriene Române. Apoi piloţii canadieni au decolat la comanda primită de la Centrul NATO de la Torrejon, Spania şi au monitorizat îndeaproape avionul rusesc până când a părăsit zona, au anunţat forţele aeriene canadiene pe pagina de Facebook.