România, printre statele cu cele mai multe procese de încălcare a drepturilor omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta, CEDO a condamnat statul român într-un caz de încălcare a drepturilor omului care s-a încheiat cu moartea victimei
Anul acesta, CEDO a condamnat statul român într-un caz de încălcare a drepturilor omului care s-a încheiat cu moartea victimei

România se regăseşte în topul statelor cu cele mai multe procese privind încălcarea drepturilor omului, reiese dintr-un raport publicat astăzi de Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei.

Statele europene cu cel mai ridicat număr de procese intentate pentru încălcarea drepturilor omului sunt Italia, Ucraina, Turcia, Rusia, Grecia şi România, se arată în raportul privind eficienţa şi calitatea sistemelor judiciare din 45 de ţări europene publicat astăzi. Raportul este compilat pe baza datelor din 2012 şi se află la a doua ediţie. Cel precedent a fost publicat în 2012 pe baza datelor din 2010. 

România apare de asemenea ca exemplu negativ şi atunci când vine vorba despre volumul ridicat de procese ce ţin de legislaţia administrativă. „Administrarea cazurilor nu pare să fie o problemă în jumătate dintre ţările membre. Finlanda, Lituania, Olanda şi Polonia sunt capabile să facă faţă volumului de cazuri, fără să se aglomereze. O tendinţă pozitivă în acest sens s-a observat în Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Franţa, Georgia, Ungaria, Letonia, Republica Moldova, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia şi Ucraina. La polul opus, administrarea volumului de cazuri este sau poate deveni dificilă în instanţele din 15 state sau entităţi. Situaţia pare critică în special în Cipru şi, într-o măsură mai mică, în Luxemburg, Monaco, Serbia, România şi Slovacia”, se arată în raport. 

De cealaltă parte, raportul laudă progresul înregistrat de sistemul judiciar românesc în ceea ce priveşte divorţurile. „Pentru divorţurile litigioase, în majoritatea entităţilor şi statelor membre analizate instanţele sunt capabile să facă faţă volumului de cazuri fără a se aglomera. Durata procedurilor pentru divorţurile litigioase în prime instanţe variază între statele şi entităţile analizate, în funcţie de procedurile legislaţiei pentru familie şi volumul de cazuri care ajung în instanţă. Un avans poate fi observat în Ungaria şi Letonia. Situaţia s-a îmbunătăţit în ultimii ani mai ales în Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Franţa, Georgia, Lituania, „fosta Republică Iugoslavă Macedonia”, România, Ucraina, Anglia şi Ţara Galilor”, se arată în document. Comisia mai atrage atenţia că eficienţa instanţelor în cazurile de ucidere „este o chetiune de îngrijorare” în România. 

Statele incluse în raport sunt Albania, Andorra, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Republica Moldova, Monaco, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Turcia, „fosta Republică Iugoslavă Macedonia”, Ucraina şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite