România interzice publicitatea pentru ţigările electronice și alte alternative de nicotină. Ce schimbări aduce noua lege

0
Publicat:

Camera Deputaților a adoptat marți legea care interzice publicitatea la ţigarete electronice, inclusiv cele de tip Vape sau dispozitivele cu tutun încălzit, precum şi pentru pliculeţele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri). Aceasta modifică Legea nr. 148/2000 privind publicitatea și articolul 29 din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

Publicitatea pentru țigările electronice, interzisă prin lege - Foto Arhivă
Publicitatea pentru țigările electronice, interzisă prin lege - Foto Arhivă

Legea care interzice publicitatea pentru țigările electronice a trecut cu 269 voturi „pentru”, 2 „contra” şi 3 abţineri, potrivit Agerpres.

Se interzice publicitatea explicită pentru produsele din tutun, ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape, produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum şi pentru pliculeţele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri) difuzată în cadrul programelor de radiodifuziune şi televiziune, pe biletele de călătorie pentru transportul public”, prevede proiectul.

În legea în vigoare este interzisă doar publicitatea explicită pentru produsele din tutun în aceste programe.

Ce noutăți aduce legea care interzice publicitatea la țigările electronice

Proiectul prevede interzicerea publicității pentru țigaretele electronice, inclusiv cele de tip Vape, pentru produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, pentru dispozitivele electronice destinate încălzirii tutunului și pentru produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum și pentru pliculețele cu nicotină destinate uzului oral (pouch-uri), în incinta unităților de învățământ și a unităților de asistență medicală sau în apropierea acestora la o distanță mai mică de 200 de metri măsurați de la intrarea pe drum public.

Mai mult, publicitatea pentru aceste produse nu va fi permisă nici în publicaţii destinate în principal minorilor, în sălile de spectacole înainte, în timpul şi după spectacolele destinate minorilor.

De asemenea, publicitatea pentru aceste produse nu va fi permisă în cazul în care este adresată minorilor; prezintă minori consumând aceste produse; sugerează că acestea au proprietăți terapeutice sau efecte stimulative, sedative sau pot rezolva probleme personale; promovează o imagine negativă despre abstinență; sau nu include avertismente în limba română.

Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru ţigări, alte produse din tutun, ţigarete electronice, inclusiv de tip Vape, produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului si a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum şi pentru pliculeţele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri) şi flacoane de reumplere este interzisă”, se mai precizează în proiectul legislativ.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Recent, țigările electronice și dispozitivele de vapat au fost interzise în unitățile de învățământ, în mijloacele de transport în comun, în apropierea locurilor de joacă pentru copii, fie că acestea sunt în aer liber sau la interior, sau în spațiile închise de la locul de muncă. După ce o lege în acest sens a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Însă, în restaurante, baruri și cafenele, în HoReCa în general, acestea pot fi încă folosite. Aceeași lege prevede că minorii nu mai pot cumpăra țigări electronice sau dispozitive de vapat, cu sau fără nicotină.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite