România începe producția de drone militare. Șapte modele vor fi fabricate la Brașov

0
0
Publicat:

Uzina Carfil din Brașov va construi șapte modele de drone militare, în contextul în care România accelerează procesul de înarmare, pe fondul conflictului din Ucraina.

Șapte tipuri de drone militare vor fi fabricate la Uzina Carfil din Brașov FOTO: Shutterstock
Șapte tipuri de drone militare vor fi fabricate la Uzina Carfil din Brașov FOTO: Shutterstock

România face pași concreți în direcția înzestrării militare, în contextul războiului de la graniță. Țara noastră ar putea primi până la 8 miliarde de euro pentru acest proces, iar una dintre investițiile importante se va realiza la Brașov.

Uzina Carfil din Brașov va produce șapte tipuri de drone militare, potrivit directorului firmei, Mircea Petru Tanțău. Primele două modele care vor ieși pe poarta fabricii se numesc Cuda și Sirin.

Împreună cu partenerul american am stabilit bugetul pentru începerea fabricației pentru cele două drone și cantitățile în care cele două drone – Cuda și Sirin – se vor fabrica până la sfârșitul anului. Vom începe cu câte 25 de bucăți din fiecare dronă, deci vor fi 50 în total, urmând încă 50 până la final de an”, a declarat directorul, potrivit Digi24.

Dronă de supraveghere și dronă cu potențial de atac

Oficialul a precizat că planul vizează producția a șapte tipuri de drone, de la modele simple la unele cu aplicații militare complexe. „Vom începe cu dronele mai simple, trecând chiar în acest an la fabricarea și altor drone, unele chiar cu specific militar, pentru că, așa cum am spus, e un program de reînarmare al Europei, care impune și fabricarea de drone militare”, a explicat Mircea Petru Tanțău.

Cuda este o dronă de supraveghere, în timp ce Sirin este un model militar capabil să transporte o încărcătură de până la 14,5 kilograme. Ambele pot fi utilizate atât pentru recunoaștere, cât și pentru misiuni de atac, în funcție de tipul de echipament instalat.

„La o încărcătură de numai 1,5 kg, primul model ar putea fi folosit exclusiv ca dronă de supraveghere, poate chiar în zonele de graniță din Delta Dunării, acolo unde s-au semnalat dese încălcări ale spațiului aerian românesc de către drone rusești, a mai precizat Tanțău.

Modele inspirate din tehnologia franceză

Pe lângă Cuda și Sirin, specialiștii de la Carfil dezvoltă o dronă inspirată de un model francez, aflată în prezent în fază de testare pentru lansarea de muniție.

Un alt avantaj competitiv al uzinei din Brașov este oferta completă: „Fabrica românească oferă atât drone, cât și pachete dronă + muniție”, a precizat directorul.

Interesul pentru aceste drone este și internațional: „Există interes și pentru piața externă”, spune directorul Carfil. „Chiar zilele trecute am primit o confirmare, în urma unei demonstrații făcute acum cam o lună, pentru o comandă de început.”

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite