România, amendată de CEDO pentru lipsa de acţiune în cazul incidentului homofob de la Muzeul Ţăranului Român din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România are de plătit
daune morale şi cheltuieli de judecată în valoare de 59.514 euro.
România are de plătit daune morale şi cheltuieli de judecată în valoare de 59.514 euro.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis astăzi că România a încălcat dreptul la nediscriminare, demnitate umană şi întrunire paşnică a comunităţii LGBTI în cauza „ACCEPT şi alţii împotriva României”, care are ca obiect incidentele homofobe petrecute la Cinematograful din cadrul Muzeului Ţăranului Român în 2013. România are de plătit daune morale şi cheltuieli de judecată în valoare de 59.514 euro.

„Curtea concluzionează că autorităţile nu au evaluat corect riscul suportat de petenţii individuali din partea intruşilor şi nu au răspuns în mod adecvat pentru a proteja demnitatea solicitanţilor individuali împotriva atacurilor homofobe ...  [Curtea concluzionează] că autorităţile nu şi-au îndeplinit obligaţia pozitivă de a investiga în mod eficient dacă abuzul verbal îndreptat către solicitanţii individuali a constituit o infracţiune motivată de homofobie...Procedând astfel, autorităţile şi-au arătat propriile prejudecăţi faţă de membrii comunităţii LGBT,” spune hotărârea CEDO. Curtea afirmă, de asemenea, că întreruperea evenimentului din 20 februarie 2013 a constituit fără îndoială o încălcare a dreptului Asociaţiei ACCEPT şi a comunităţii LGBTI la libertatea de întrunire paşnică garantat de articolul 11 al Convenţiei.

„Soluţia pe care a dat-o Curtea vine să confirme faptul că manifestări ale urii de tipul celor care au avut loc la MŢR, precursoare ale campaniei urii de la referendumul din 2018, nu pot scăpa neinvestigate şi nepedepsite. Cei care i-au mobilizat pe extremişti în 2013 au mers mai departe cu Iniţiativa de modificare a Constituţiei. Astăzi, o instanţă de rang european recunoaşte că autorităţile trebuie să aplice corect şi egal legea şi să nu se manifeste homofob. Ne întrebăm ce face statul român să îmbunătăţească viaţa persoanelor din comunitatea noastră?” a declarat Iustina Ionescu, avocată ACCEPT.

Ce s-a întâmplat în februarie 2013

Filmul care ar fi trebuit să fie proiectat pe 20 februarie 2013 la MŢR, “The Kids Are All Right” (Copiii sunt bine mersi), este o portretizare cinematografică a unei familii gay din Statele Unite; filmul a fost laureat cu două Globuri de Aur şi a primit patru nominalizări la Oscar.

Spectatorii sosiţi în sala de cinema au fost fotografiaţi sistematic, filmaţi şi agresaţi verbal drept “spurcăciuni” şi “animale”. Protestatarii, în număr de aproximativ 50, au blocat proiecţia filmului încă din primele minute, scandând “Moarte homosexualilor”, “Nu vă vrem aici”, “Nu sunteţi români”, confundând libertatea de a-şi exprima dezacordul cu un eveniment legal, cu incitarea la discriminare şi la ură pe criteriul orientării sexuale. Pentru a-şi explica şi legitima actul de huliganism, aceştia au intonat imnul României şi cântece ortodoxe, au folosit însemne religioase (icoane) şi fasciste (salutul legionar). Unii dintre manifestanţi au intrat în sala de cinematograf cu beţe. Numărul semnificativ de manifestanţi, ameninţările cu moartea, prezenţa beţelor şi întunericul din sală au creat sentimente de neputinţă şi de teamă pentru viaţa şi integritatea reclamanţilor şi a restului de participanţi invitaţi de Asociaţia ACCEPT.

Directorul adjunct al MTR, Mihai Gheorghiu, prezent la faţa locului, nu a intervenit în conformitate cu obligaţiile sale profesionale şi nu a dispus luarea măsurilor pentru continuarea evenimentului cultural în ordine şi fară întreruperi.

Deşi directorul MŢR, Virgil Niţulescu, a solicitat telefonic prezenţa forţelor de ordine printr-un apel la 112, iar Asociaţia Accept a semnalat verbal şi în scris, anterior evenimentului, necesitatea protejării participanţilor la această manifestare culturală, reprezentanţii poliţiei şi jandarmeriei sosiţi la faţa locului nu au intervenit pentru a pune capat manifestărilor de intimidare şi a incitărilor la ură împotriva persoanelor LGBTI.

Jandarmii şi poliţiştii, care au rămas pe hol, au început să legitimeze unele dintre persoanele care ieşeau din cinematograf, inclusiv persoane identificate de reclamanţi ca aparţinând grupului anti-LGBTI şi care au filmat şi diseminat pe internet evenimentele. Au fost legitimate 29 de persoane, inclusiv 5 dintre reclamanţi şi una dintre persoanele identificate de reclamanţi ca făptuitori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite