Revoluţionarii cer procurorului general deschiderea din oficiu a unui dosar penal în cazul arhivei SIPA
0
Asociaţia 21 Decembrie 1989 solicită procurorului general al României, Augustin Lazăr, deschiderea din oficiu a unui dosar penal şi institutirea de măsuri asigurătorii până la "clarificarea deplină" a situaţiei arhivei SIPA.
"Până la clarificarea deplină a situaţiei şi a viitorului acestor arhive ale securităţii care a fost lăsată să acţioneze nestingherit asupra Justiţiei, vă solicităm deschiderea din oficiu a unui dosar penal şi institutirea de măsuri asigurătorii, respectând jurisprudenţa CEDO, cel puţin în cauzele date împotriva României", se arată într-un comunicat al Asociaţiei 21 Decembrie 1989 transmis, marţi, Agerpres.
Membrii asociaţiei solicită ca Ministerul Public să-şi exercite prerogativa de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în principal a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului la viaţa privată, făcând verificările necesare la instituţiile implicate, în arhive şi în toate sediile "pentru înlăturarea tuturor vulnerabilităţilor şi a posibilităţilor de ingerinţă în activitatea judiciară a oricărei entităţi sau lucrător din funcţiunea SIPA, oprind supravegherile ilegale şi influenţele din partea lucrătorilor cu activitate secretă asupra soluţiilor din dosare, asupra administrării probelor sau reprezentării părţilor, asupra desemnării în funcţiile de conducere ale instanţelor şi parchetelor sau din Ministerul Justiţiei sau de judecător şi procuror sau chiar în barouri".
Plângerea lui Cristi Danileţ
Plângerea judecătorului Cristi Danileţ împotriva lui Dan Andronic, pe care îl acuză de "deţinerea sau dezvăluirea nelegală a unor informaţii din arhivă SIPA" a fost înregistrată săptămâna trecută la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), structură care a deschis un dosar penal, acesta urmând să fie repartizat pentru soluţionare unui procuror.
Judecătorul Cristi Danileţ a sesizat Parchetul General în legătură cu informaţiile din articolul privind arhivă SIPA apărut în Evenimentul Zilei, sesizarea să vizând "deţinerea sau dezvăluirea nelegală a unor informaţii din arhivă SIPA". Parchetul General a anunţat că plângerea penală a judecătorului a fost redirecţionată către DIICOT, fiind de competenţa acestei structuri.
"Cine ştia de aşa ceva şi a tăcut până acum este cel puţin complice. Nimeni dintre „curajoşii” ce comentează în online sau în presă nu a făcut până acum o astfel de sesizare. Mie mi-a luat fix trei minute. Iar cu legea...eu nu mă joc", scrie Danileţ.
În sesizarea adresată procurorului general, el face referire la faptele dezvăluite în articolul apărut în Evenimentul zilei, cu privire la 3000 de dosare din arhiva SIPA.
Articolul menţionează că în mandatul Monicăi Macovei s-au produs "manipulări interesate" ale documentelor din arhivă, că ar fi fost sustrase şi distruse dosare ale unor magistraţi, care ulterior ar fi avansat în funcţii şi că Danileţ ar fi fost unul dintre cei care au avut acces la arhivă, fără însă a se supune niciunei reguli privind accesul la dosare.
Ce mai cer revoluţionarii
Revoluţionarii solicită realizarea "fără rezervă" a unei inspecţii — "fără precedent după 1989" — în spaţiile şi arhivele şi inventarele logistice ale instituţiilor care ar fi implicate în ingerinţele reclamate de-a lungul anilor că se petrec în activitatea judiciară.
"În culegerea şi stocarea de informaţii despre diverse persoane: magistraţi, avocaţi, miniştri, politicieni, diverşi justiţiabili, cetăţeni români şi străini, în căutarea influenţării unor soluţii judiciare, SIPA (...) a încălcat legea română, a violat dreptul fundamental la viaţă privată, Constituţia, Convenţia EDO — situaţii care nu pot fi trecute la infinit cu vederea", susţine asociaţia.
Potrivit sursei citate, trebuie aflat când şi în ce împrejurări aceste informaţii ar fi fost clasificate ca secrete întrucât Legea nr. 182/2002 privind informaţiile clasificate, la art. 24, alin.(5) dispune că "se interzice clasificarea ca secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informaţiile de interes public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturi vreunei persoane sau lezării altor interese legitime".