Republica Băluţă: slujbe la stat, salarii de nabab. Cum înţelege primarul Sectorului 4 să împartă banii comunităţii
0La primăriile de sector din Capitală se poartă salariile de nabab. Un şef de serviciu de la sectorul 4 câştigă, de la 1 ianuarie, aproape 10.000 de lei, în timp ce leafa unui director sare binişor de cinci cifre. Toate în timp ce şcolile din sector au fost lăsate fără pază.
Mărinimia primarilor nu cunoaşte limite când vine vorba de lefurile angajaţilor din subordine. Mult mai strânşi la pungă se arată edilii atunci când trebuie să repare şcolile şi spitalele sau să plătească bursele elevilor.
Este şi cazul edilului sectorului 4 al Capitalei, Daniel Băluţă, care a iniţiat şi trecut o hotărâre de Consiliu Local (CL), prin care salariile din primărie şi direcţiile subordonate au fost majorate substanţial. Motivul oficial a fost indexarea salariilor cu indicele salariului minim brut pe economie, care a crescut de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 de lei. „Se aprobă salariile de bază stabilite prin înmulţirea coeficienţilor corespunzători fiecărei funcţii din cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului Sectorului 4, cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare“, se arată în Hotărârea CL Sector 4 nr. 366/22.12.2017.
În acelaşi mod au fost mărite şi lefurile instituţiilor subordonate Primăriei, precum Poliţia Locală a Sectorului 4, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 3, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Sector 4 sau Centrul European Cultural şi de Tineret pentru UNESCO.
În total, 30% din bugetul primăriei se duce pe salarii. Mai puţin decât alocă pentru învăţământ şi asistenţă socială şi de şapte ori mai mult decât pentru ordine publică.
Salarii cu cinci cifre
Cel mai mult câştigă bugetarii cu funcţii publice de conducere. Astfel, secretarul Sectorului 4 şi arhitectul-şef încasează lunar nu mai puţin de 15.200 de lei. Aceeaşi leafă o primeşte şi directorul executiv din Primărie, în timp ce directorul general adjunct încasează peste 14.500 de lei. În urma hotărârii promovate de primarul Daniel Băluţă, un şef de serviciu câştigă un salariu brut între 9.880 de lei şi 7.600 de lei, un şef de birou – între 7.410 şi 8.056 de lei, un auditor - între 4.200 şi 3.600 de lei, un consilier juridic - 4.880 de lei, un inspector de specialitate – 4.066 de lei, un referent de specialitate - 3.553 de lei. Nici funcţionarii mărunţi nu o duc rău în „Republica Băluţă“. Magazinerii, administratorii şi şoferii sunt remuneraţi cu 2.375 de lei, în timp ce un curier primeşte 2.185 de lei, un muncitor calificat – 2.318, iar unul necalificat – 2.014 lei.
Acestea sunt însă salariile de bază, la ele adăugându-se alte sporuri, ceea ce face ca veniturile angajaţilor Primăriei Sectorului 4 să crească şi mai mult.
Şcoli fără pază şi burse ciuntite
În timp ce primarul Daniel Băluţă se arată generos cu angajaţii din subordine, din toamna anului trecut, elevii de la şcolile din sectorul 4 al Capitalei învaţă în instituţii nepăzite. Primăria a considerat că serviciile de pază costă prea mult. Pe acelaşi motiv de austeritate, primarul Daniel Băluţă a tăiat, anul trecut, şi din bursele elevilor. Bursele au fost „ciuntite“ în felul următor: bursa de merit - de la 350 lei/lună, la 100 de lei/lună, bursa de studiu - de la 300 de lei, la 100 de lei, bursa de performanţă - de la 500, la 350 de lei. Ulterior, primarul a mai crescut bursele, însă nu la nivelul de dinaintea tăierilor.
Nici pentru reparaţia şcolilor din sectorul 4 oficial nu sunt bani. Fără investiţii, unităţile de învăţământ se degradează pe zi ce trece, atrag atenţia directorii acestora, dar fără să-l sensibilizeze pe edil. Conducerea Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai“ a depus la Primăria Sectorului 4 mai multe solicitări pentru repararea acoperişului, dar nu a fost luată în seamă decât după ce o ţiglă a căzut pe maşina unui profesor. Abia atunci primarul Daniel Băluţă a aprobat lucrările de reparaţii.
Reacţia primarului: Totul s-a făcut legal
Primarul Daniel Băluţă, spune că nu a încălcat nicio lege nu a vrut să spună prea multe despre mărirea salariilor, afirmând doar că totul s-a făcut conform legii. „Salariile din Primăria Sectorului 4 sunt în cota prevăzută de lege, datorită modificărilor pe care legea salarizării le-a adus. În fapt, fondul de salarii la Primăria Sectorului 4 a scăzut cu mai mult de 20% faţă de anul trecut: de la 75 milioane de lei la 59 milioane de lei, cât e prognoza pe care o avem pentru 2018, căci discutăm despre o reorganizare a primăriei“, a explicat Daniel Băluţă.
Edilul spune că a fost îndreptată şi situaţia şcolilor din sector care fuseseră lăsate de izbelişte, fără pază pentru elevi.
„Primăria Sectorului 4 a regândit modul de a asigua siguranţa elevilor în şcoli. Există două categorii de personal. O categorie conţine 90 de posturi de paznici, plătiţi de Inspectoratul Bucureşti. Aceste şcoli îşi asigură paza cu personalul plătit de Ministerul Educaţiei, cam jumătate din şcoli au astfel de paznici. Iar la celelalte şcoli unde Ministerul Educţaiei nu a asigurat paza, avem un post fix de poliţist local. Rata infracţionalităţii a scăzut în Sectorul 4 cu 30% , n-am avut niciun incident la nivelul şcolilor. Se cheltuiau 6 milioane de euro pentru asigurarea serviciului de pază. Aşa, 6 milioane de euro au fost redirecţionaţi către alte investiţii“, spune primarul.
FSLI: Secretare şi şoferi din primării, plătiţi mai bine decât profesorii
În privinţa huzurului din primării a atras atenţia şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Concret, sindicaliştii susţin că sunt profesori plătiţi cu mult mai puţini bani decât „secretarele sau şoferii din primării, care beneficiază de salarii stabilite discreţionar“, considerând că „este de-a dreptul revoltător, însă cum au reuşit aleşii să ajungă la salarii de zece ori mai mari decât ale profesorilor care au ani întregi de experienţă la catedră“.
FSLI atrage atenţia că, de la 1 ianuarie 2018, un profesor debutant, care avea în luna decembrie a anului trecut un venit net de 1.440 de lei, va primi o majorare salarială de doar 55 de lei. „Este suma reală pe care o primeşte un cadru didactic, după creşterea salariului brut cu 25%. În realitate, majorarea salariului net este de doar 3,8%, după ce vor fi plătite contribuţiile către stat. Un profesor, cu peste 40 de ani de muncă, va avea de la 1 ianuarie 2018, salariul net de 2.887 lei, ceea ce înseamnă o creştere a acestuia cu 117 lei, respectiv, o creştere reală de 4,2%", argumentează sindicatele.Sindicaliştii afirmă că Legea cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este nedreaptă, pentru că regulile de aplicare sunt diferite şi discriminatorii. „În timp ce angajaţii din educaţie vor primi acum, la început de an, sume infime, pentru aleşi s-au făcut reguli speciale care s-au aplicat chiar de la data de 1 iulie 2017, când a intrat în vigoare acest act normativ. În cazul acestora se acordă indemnizaţii calculate prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul minim brut pe economie, care este începând cu data de 1 ianuarie 2018, de 1.900 lei“, precizează FSLI.
Indemnizaţiile aleşilor
Sindicatul dă şi câteva exemple de indemnizaţii ale aleşilor locali – valoarea brută, de la 1 ianuarie 2018: viceprimar de comună sub 3.000 locuitori - 5.700 de lei (coeficient - 3); viceprimar de municipiu reşedinţă de judeţ - 15.200 de lei (coeficient - 8); primarul Capitalei - 19.000 de lei (coeficient - 10). „Însă, pentru angajaţii din primării şi consilii locale sau judeţene nu există coeficienţi de ierarhizare, salariile acestora depinzând de bunăvoinţa şefului instituţiei şi de venitul pe care îl primeşte acesta. Aşa s-a ajuns la situaţia în care sunt primării în care şoferii sau secretarele au salarii mai mari decât un profesor cu 25 de ani vechime (...)“, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.