Regele Mihai îi domină pe liderii republicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţat de comunişti să abdice pe 30 decembrie 1947, Regele Mihai avea în luna decembrie 25,7% cotă de încredere, mai mult decât Traian Băsescu şi Emil Boc împreună.

Regele Mihai are o cotă de încredere de 25,7% în luna decembrie 2011, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru ziarul „Adevărul". Popularitatea Maiestăţii Sale  depăşeşte cota de încredere cumulată de preşedintele Traian Băsescu - 12,9% împreună cu premierul Emil Boc - 9,7%. Regele este depăşit, la capitolul încredere, în luna decembrie, doar de preşedintele PNL Crin Antonescu, cotat cu 27,1%. Dintre personalităţile măsurate de IMAS în 2011, doar Mugur Isărescu, cotat în iunie cu 32,2%,  l-a mai depăşit pe Rege. 

Spune-ţi părerea în dezbaterea: "Monarhia salvează România"! Ce părere ai?

Regele Mihai a bulversat ierarhiile politice din România anului 2011 printr-un singur eveniment major: discursul ţinut în Parlamentul României pe 25 octombrie când a împlinit 90 de ani. Întregul eveniment nu a durat mai mult de douăzeci de minute. Prestanţa Regelui a făcut să fie unul dintre puţinele personaje publice care să nu fie privite cu neîncredere atunci când a rostit, de la tribuna Parlamentului, cuvinte precum „iubire de ţară", „morală" sau „credinţă".  

Regele a  atins, fără cuvinte complicate,  subiectele cele mai sensibile ale momentului: dualitatea politicii, nesocotirea valorilor, descurajările instituţionale, durerile celor fără de putere şi speranţă. 

Mai citeşte şi:

Cum a abdicat Regele Mihai

Casa de Hohenzollern-Sigmaringen şi Regii României

Istoria conflictelor dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzoller

Cum era sa fie înlocuit Ferdinand cu Franz Joseph

Nunta pricipesei Ileana, ultima căsătorie monarhică din România

Prestanţă şi criză de lideri

Mai mult, prin întreaga sa prestaţie a demonstrat că este deasupra disputelor politice. Atacat de preşedintele Traian încă din vara acestui an şi acuzat că a fost „sluga" ruşilor , Regele Mihai nu s-a coborât la nivelul preşedintelui, şi un asemenea comportament nu poate fi decât apreciat de alegătorii obosiţi de răfuielile politice zilnice. 

De altfel, popularitatea Maiestăţii Sale a fost amplificată şi de atitudinea meschină a preşedintelui Traian Băsescu şi a susţinătorilor săi, care au au ales să boicoteze discursul Regelui în Parlament.  

info

Nu în ultimul rând, ascensiunea Regelui în sondaje  denotă lipsa unor lideri cu mesaj consistent, în care românii să aibă încredere. În numai 20 de minute, Regele Mihai a depăşit politicieni  care au în spate staffuri de PR şi care sunt mediatizaţi zilnic de televiziunile favorabile Puterii sau Opoziţiei. Chiar dacă în cazul său nu se poate vorbi de o strategie de imagine, prestaţia sa s-a potrivit perfect perioadei actuale: românii sunt dezamăgiţi de actuala Putere, iar Opoziţia nu valorifică, în totalitate, această dezamăgire. Maiestatea Sa are un sprijin puternic în zonele dinamice ale societăţii. El ocupă primul loc în opţiunile românilor cu vârste între 18 şi 29 de ani, ale alegătorilor din Transilvania şi în ale celor care locuiesc în oraşele mijlocii. 

Sprijinit de tineri

27,8% din românii care au între 18 şi 29 de ani au încredere în Regele Mihai.Toţi tinerii din  această categorie de vârstă au început şcoala după 1989 şi nu au avut ocazia să asculte propaganda antimonarhistă a regimului comunist.  La aceeaşi categorie de vârstă, Crin Antonescu înregistrează o cotă de încredere de 25,7%, iar Victor Ponta are 18,1%. În comparaţie, Traian Băsescu este apreciat de 12,2% din tineri iar Emil Boc de 6,6%. La restul categoriilor de vârstă, Regele Mihai se situează pe locul 2, după Crin Antonescu,  având 23,7% (30-44 de ani), 25,4% (45 - 59 de ani) şi 26% (peste 60 de ani). 

Primul loc în Transilvania

Mai mult, Regele Mihai conduce în topul personalităţilor publice în zona Transilvania, având o cotă de încredere de 29,4%, mai mult decât Crin Antonescu - 26,8% sau Victor Ponta - 19,9%. În aceeaşi regiune istorică, Traian Băsescu are o cotă de încredere de 15,9% iar Emil Boc are 14%. În restul regiunilor istorice, Maiestatea Sa se clasează pe locul doi, după Crin Antonescu. Astfel, Regele are 25,6% cotă de popularitate în Moldova, 23% în Muntenia şi 20,9% în Bucureşti. 

Maiestatea Sa este primul în preferinţele alegătorilor din oraşele mijlocii, unde popularitatea sa a ajuns la 31,9%. Românii din această categorie îl sprijină pe Crin Antonescu în proporţie de 24,8% şi pe Victor Ponta în proporţie de 19,3%. Traian Băsescu are 10%, iar Emil Boc 6,6%. Regele Mihai se află pe locul 2, după Crin Antonescu,  în oraşele mari - 26,3%, oraşele mici - 20,1% şi în zona rurală - 25,4% . 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite