Reacţia STB după ce imaginile cu un autobuz Otokar care scoate nori de fum s-au viralizat pe Facebook: Reprezintă o poluare redusă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În trafic, autobuzul STB lăsa un nor mare de fum
În trafic, autobuzul STB lăsa un nor mare de fum

După ce “Adevărul” a publicat un material despre felul în care un autobuz Otokar, recent achiziţionat de Primăria Capitalei pentru STB, s-a transformat, în cel mult un an de la intrarea pe traseele din Bucureşti, într-o fumigenă pe roţi, Societatea de Transport Bucureşti a transmis o serie de precizări pe care le publicăm integral.

"În legătură cu acest caz, STB ne-a trimis o serie de precizări. Informaţiile prezentate în articol sunt tendenţioase, neconforme cu realitatea şi dezinformează publicul călător, inducând o stare de disconfort şi nesiguranţă în rândul cetăţenilor.

Autobuzele Otokar achiziţionate în anul 2018 respectă normele de poluare Euro 6. Aceste vehicule sunt omologate, fiind echipate cu motoare Cummins (autobuzele de 10 şi 12 m) şi DAF (cele de 18 m). Soluţia întâlnită la toţi fabricanţii pentru respectarea normei Euro 6 este aceea de a trata gazele arse printr-un sistem de reducere a oxizilor de azot - SCR - (injecţie de solutie apoasă de uree = AdBlue) şi filtrare prin filtrul de particule.

La toate maşinile lansate în ultimii ani, regenerarea filtrului de particule (DPF) se face în mod automat de câte ori este nevoie, fără o condiţie prestabilită. Utilizarea vehiculelor în traficul urban face ca acest dispozitiv să se încarce cu funingine, care trebuie eliberată prin sistemul de evacuare sub formă de cenuşă.

Acesta este un sistem european omologat şi eliminarea cenuşei reprezintă o poluare redusă, mult mai mică decât cea a autoturismului din care a fost filmat procesul de evacuare.

STB SA dezavuează publicarea de informaţii false, într-un mod lipsit total de profesionalism şi fără a respecta principiul jurnalistic de a prezenta un punct de vedere de la STB SA în cazul în care sunt publicate informaţii referitoare la activitatea desfăşurată de aceasta. Modul ridicol de a publica informaţii neverificate şi corectarea lor ulterioară prin drept la replică nu este caracteristic jurnalismului de calitate", a precizat STB.

Reamintim că, Primăria Capitalei a cumpărat, în anul 2018, 400 de astfel de autobuze la un preţ de aproximativ 100 de milioane de euro. Primele au intrat pe traseu chiar de 1 decembrie 2018 pe liniile 302, 336, 601, 780 şi 783. La doar câteva ore de la ieşirea din garaj, unul dintre acestea a avut nevoie de reparaţii fiindcă s-a defectat. La vremea respectivă, şoferii STB, care erau obişniţi să conducă mai vechile Mercedes Citaro, s-au declarat nemulţumiţi de noile achiziţii şi au spus că autobuzele produse de turci  au o calitate discutabilă.

.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite