Răpiţi de zăpadă
0Toată Valea Almăjului îi caută pe Ioan şi Adriana Gruia, dispăruţi sâmbătă în munţi. Familia lui Ioan Gruia încă speră că cei doi soţi vor fi găsiţi în viaţă. Meteorologii şi salvamontiştii le dau însă puţine şanse de supravieţuire.
Bărbaţii din Borlova, satul din Caraş Severin în care locuiesc cei doi tineri, şi care cunosc bine crestele Muntelui Ţarcu, i-au însoţit, încă de ieri-dimineaţă, pe salvamontişti şi pe alpiniştii profesionişti în căutările celor doi soţi răpiţi de zăpadă. Şansele de supravieţuire ale meteorologului Ioan Gruia (33 de ani) şi ale soţiei sale, Adriana (20 de ani), scad de la o oră la alta, spun specialiştii. Asta pentru că cei doi nu erau echipaţi corespunzător atunci când au dispărut.
Voiau să facă sărbătorile pe munte
Soţii Gruia au fost localizaţi ultima oară de salvamontişti sâmbătă seara, în zona Cuntu, după ce Ioan Gruia s-a aventurat, pe viscol, să urce împreună cu soţia sa la cabană.
Ei şi-au plănuit cel de-al doilea Crăciun împreună, în vârf de munte, pentru că Ioan era de serviciu în acestă perioadă. Căutările salvamontiştilor au încetat ieri, puţin după ora 17.00, iar de astăzi cazul a ajuns în competenţa poliţiei, pentru că, oficial, soţii Gruia sunt declaraţi dispăruţi.
Durere în Borlova
Adunaţi în faţa caselor, sătenii din Borlova vorbesc numai despre Ioan şi Adriana, doi tineri cumsecade şi la adresa cărora toată lumea are numai cuvinte de laudă. La casa familei Gruia este jale mare.
Ianoş Gruia, tatăl meteorologului în vârstă de 33 de ani, abia se mai ţine în baston. „Fata a plecat la el. A dus-o fratele meu până sus la cabana Cuntu. Băiatul meu a venit înaintea ei şi urmau să meargă la staţia meteo. Urmau să facă sărbătorile acolo. El nu mai cobora până după Sărbători şi ea a ţinut neapărat să meargă la el. A luat ceva de mâncare şi s-a dus să nu-l lase singur de Crăciun. Eu i-am spus Adrianei să stea acasă, că se anunţă vreme rea, dar ea nu m-a ascultat", a spus, răvăşit de durere, tatăl tânărului.
În ciuda faptului că salvamontiştii nu au prea multe indicii, iar temperatura de minus 20 de grade Celsius din timpul nopţii reduce şansele de supravieţuire, cei doi bătrâni continuă să spere că-şi vor vedea copiii în viaţă.
„Au plecat zeci de oameni după ei. Poate au ajuns la vreo stână, poate s-au refugiat undeva la adăpost, în pădure. Aveau mâncare, poate au supravieţuit. Se văd urme în preajma cabanei. A crescut aici, cunoştea muntele. Şi ea la fel, că e din Maramureş, era obişnuită cu muntele", a mai spus tatăl băiatului.
Şanse mici de supravieţuire
Ioan Epure, fost meteorolog şi alpinist, spune că programul unui meteorolog pe timpul iernii este foarte strict. „Pe vremea mea, nu aveam voie să ieşim din staţia meteo după ora 16.00", a spus Ioan Epure. Fostul meteorolog este de părere că doar echipamentul i-ar putea salva pe cei doi, deoarece Ţarcu este o porţiune cu o vreme capricioasă şi schimbătoare de la o oră la alta.
„Dacă a avut la el o trusă formată din minimul necesar unei astfel de situaţii, adică o lopăţică, o busolă, chibrituri învelite în nailon, conservă de fasole, biscuiţi şi o cordelină, este probabil ca ei să supravieţuiască", a mai adăugat Ioan.
Munca la staţia meteo Ţarcu este dificilă, deoarece este una dintre cele mai izolate din ţară. „A lucra la Ţarcu este ca şi cum ai fi singur cu Dumnezeu. Este o şcoală a vieţii foarte strictă", a explicat Epure. Fostul alpinist a ţinut să precizeze faptul că începând de mâine şansele celor doi de a supravieţui sunt reduse.
„Fără minimele cunoştinţe de supravieţuire, cei doi tineri au mult de suferit. Personal, de mâine voi intra în panică şi voi fi foarte rezervat în ceea ce-i priveşte", a încheiat Ioan Epure.
Au plecat pe un traseu periculos
Vecinii familiei Gruia spun că de la Cuntu la staţia meteo, pe timp de vară, se fac vreo două ore. Mai mult, salvamontiştii spun că vântul puternic şi gerul i-au buimăcit pe cei doi tineri care nu au mai reuşit să ajungă înapoi la staţia la care lucrează Ionuţ. „Verişorul lui a anunţat Serviciul de Salvamont că cei doi soţi nu au mai ajuns la destinaţie", a spus Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont Caraş-Severin.
La telefericul care urcă turiştii pe Muntele Mic, oamenii aşteaptă un semnal din partea salvamontiştilor.
„Au plecat şase grupuri formate din localnici, vânători şi salvamontişti. Sunt peste 30 de oameni pe urmele lor. E greu să-i mai găsească vii. Şi anul trecut au murit doi cetăţeni străini. Cehi, dacă nu mă înşel. Noaptea sunt minus 20 de grade şi e greu să rezişti. Viscolul e năucitor", a declarat Flavius Bobeică, un angajat al telefericului.
CITEŞTE DRAMA SOŢILOR DISPĂRUŢI PE ŢARCU ŞI DETALII DESPRE CĂUTĂRI
Duminică, 20 decembrie 2009:
Un meteorolog şi soţia s-au rătăcit în Munţii Ţarcului
Meteorologi rătăciţi pe munte
Cei doi tineri daţi dispăruţi urmau să îşi petreacă sărbătorile la Centrul Meteo Ţarcu
Luni, 21 decembrie 2009:
Căutările celor doi tineri dispăruţi se fac în „Căldările Ţarcu“ (UPDATE)
Răpiţi de zăpadă
Miercuri, 22 decembrie 2009:
Cuplul dispărut pe Ţarcu este căutat cu detectorul de metale
Joi, 23 decembrie 2009:
EXCLUSIV: Ziua 6: prima urmă lăsată de rătăciţi, o căciulă
Vineri, 25 decembrie 2009:
Părinţii meteorologului dispărut se roagă mult de Crăciun, ca să îşi revadă fiul
Sâmbătă, 26 decembrie 2009:
Ziua 8: Criminaliştii au urcat pe Muntele Ţarcului, ca să caute cadavre
Duminică, 27 decembrie 2009:
Căutările tinerilor soţi dispăruţi pe Ţarcu au fost stopate
Luni, 28 decembrie 2009:
Erorile umane au redus şansa la viaţă a soţilor rătăciţi în munţi
Salvamontiştii, acuzaţi de lipsă de profesionalism în cazul tinerilor rătăciţi pe Ţarcu
Marţi, 29 decembrie 2009:
Soţii Gruia ar putea să fie căzuţi în Căldarea de pe Ţarcu