Răfuială în Centrul Vechi: filaj ilegal pentru „pedepsirea“ comisarului suspectat că a dat în vileag întâlnirea dintre şefii Poliţiei şi cei ai clanului Duduianu
0Conducerea Poliţiei Române şi cea a Ministerului de Interne sunt acuzate că au dat publicităţii imagini trunchiate care provin de la un filaj ilegal efectuat asupra unui şef din Poliţia Capitalei şi a patru procurori.
„În treacăt fie spus, cei cinci sunt prieteni, oameni care au multe nopţi nedormite pentru a-i prinde pe cei care ucid, adică pe cei mai răi dintre noi. Dar au băut o bere, tot ce au făcut bun nu mai contează… Care a fost temeiul legal al filajului? DIPI, DOS, «filajul» lui Şchiopu’ (şeful Sectorului 3 Poliţie, care ar fi participat la controlul de vineri seara - n.r.) de la Serviciul Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei (SIC, care nici în prezent nu se ocupă de cele aproape 500 de înşelăciuni cu acelaşi mod de operare din Bucureşti), au ieşit la plimbare în mod spontan în acelaşi loc? Sau au fost trimişi? De către cine? De ce? Urmărirea fără drept a unei persoane este infracţiune. Supravegherea video, audio sau prin fotografiere se poate face numai în baza unui mandat de supraveghere dat de un judecător. Aveau toţi fotografii ăştia de ocazie un mandat sau au executat orbeşte un ordin ilegal?”, scrie pe pagina lui de Facebook comisarul-şef Cristian Ghica, de la Poliţia Centrul Vechi.
„Comunicatele de presă ale Poliţiei sunt infecte, la fel ca cei care le-au dat cu intenţia clară de a denigra, de a arunca din mizeria în care se scaldă, asupra unor oameni nepătaţi”, mai susţine acesta.
Reacţia vine după ce, în weekend, în presă au apărut informaţii şi imagini „pe surse” din Ministerul de Interne, din care reiese că adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, comisarul-şef Radu Gavriş, ar fi petrecut într-un local din Centrul Vechi alături de alte 26 de personae, printre care patru procurori din Parchetul Capitalei şi un bărbat care ar fi trebuit să fie în carantină la domiciliu.
„Printre persoanele depistate şi legitimate, la una dintre mese, se afla şi cms.-şef Gavriş Radu Emilian, Director General Adjunct al Poliţiei Capitalei, care consuma bauturi alcoolice, împreună cu numiţii Ioan Costel, Baran Florin, Solatan Alexandru şi Popoiu Codruţ. De asemenea, în aceeaşi locaţie a fost identificat şi numitul Anton Mihai Florian, persoană cu privire la care s-a constatat faptul ca figurează cu alertă coronavirus, fiind carantinat, începând cu data de 16.01.2021 la adresa din mun. Călăraşi. (…) Se continuă verificările pentru a se dispune măsuri de sancţionare contravenţională şi faţa de cele 27 de personae”, a informat, sâmbătă dimineaţă, Poliţia Română conducerea Ministerului de Interne. Imediat, vestea a apărut în presă „pe surse”. Jurnaliştii au primit şi imagini video de la acţiunea din Centru Vechi.
Reacţiile nu au întârziat.
„În urma verificărilor efectuate la nivelul unităţii noastre a rezultat că, în realitate, patru procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti se aflau în localul din Centrul Vechi al municipiului Bucureşti, împreună cu un ofiţer din cadrul Poliţiei Capitalei, fără a avea vreo legătură cu ceilalţi clienţi ai localului, spaţiul respectiv fiind deschis publicului în acel moment”, explică reprezentanţii Parchetului Capitalei. Aceştia mai arată că în jurul orelor 19.00, cei patru procurori au fost legitimaţi de către poliţişti din cadrul Poliţiei Sectorului 3, care efectuau un control la acel local, fără a li se comunica la momentul respectiv aplicarea vreunei sancţiuni contravenţionale. „La scurt timp, în spaţiul public au fost prezentate informaţii ce conţineau date cu caracter personal şi imagini cu conţinut selectiv de la acţiunea poliţiei, ştirile având totodată la bază un comunicat indicat a fi emis de către Poliţia Capitalei. În consecinţă, prezentarea improprie a tuturor acestor informaţii este de natură să creeze publicului impresia eronată că procurorii au participat la o petrecere privată, organizată în întreg localul, la care ar fi luat parte 27 de persoane, inclusiv una aflată sub incidenţa unei măsuri de carantinare”, atrage atenţia conducerea Parchetului Capitalei.
Localul funcţionează cu bunăvoinţa celor care au împărţit amenzile
Un poliţist informat cu privire la evenimentul de vineri seara a explicat pentru „Adevărul” faptul că dacă cei patru procurori şi comisarul Gavriş au fost sancţionaţi pentru că se aflau în spaţiul închis al unui restaurant, atunci ar trebui să se stabilească şi de ce acel local funcţiona.
„Acolo se mai aflau 22 de persoane la mese diferite. Nu se cunoşteau între ele. Terasa în cauză a fost deschisă permanent publicului în această perioadă. Ea se afla chiar lângă sediul Curţii de Apel Bucureşti şi aproximativ aproape de sediul Poliţiei Capitalei. Oare câţi procurori, avocaţi, poliţişti şi alţi cetăţeni au fost în această locaţie în perioada pandemiei fără a fi deranjaţi de Poliţia Sector 3? Dacă terasa în cauză nu respectă condiţiile de funcţionare impuse de pandemie, de ce nu a fost închisă? La această întrebare trebuie să răspundă Poliţia Sectorului 3”, este de părere un fost şef al Poliţiei Capitalei.
Reamintim că mai-marii din Poliţia Română, dar şi din conducerea Ministerului de Interne sunt într-un război deschis cu mai mulţi ofiţeri din cadrul Poliţiei Capitalei pe motiv că, vara trecută, ar fi dezvăluit că fostul şef al Poliţiei Române, însoţit de mai mulţi ofiţeri, s-a întâlnit, în miez de noapte, cu membrii clanului Duduianu într-o biserică din sectorul 5 al Capitalei. Întâlnirea venea după ce un număr important de poliţişti din trupele speciale şi nu numai au fost ţinuţi, fără motiv din câte au acuzat ei, timp de o săptămână în faţa casei unde a avut loc priveghiul lui Emi Pian, şeful clanului Duduianu, ucis într-o încăierare.