Radu Stroe: „Ca o ironie, se va demonstra că obligaţiile aparţin altor instituţii”. Parchetul General vrea dosar pe misiunea de salvare din Munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Stroe nu mai e de joi ministru de Interne. Interimar este vicepremierul Gabriel Oprea  FOTO: Mediafax
Radu Stroe nu mai e de joi ministru de Interne. Interimar este vicepremierul Gabriel Oprea  FOTO: Mediafax

Joi a venit cu o nouă demisie, a ministrului de Interne, Radu Stroe, care nu se declară însă responsabil de eşecul gestionării accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Fotoliul va fi ocupat, până pe 1 februarie, de Gabriel Oprea. Deşi fostul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Ion Burlui, susţine că s-a făcut tot ce era posibil, procurorii iau în calcul autosesizarea privind modul în care au acţionat autorităţile.

UPDATE: Singurul avion SMURD, achiziţionat anul trecut din 2 la sută, îşi va relua activitatea medicală la sfârşitul lunii februarie, după revizia începută la sfârşitul anului trecut.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, până la 21 decembrie 2013, dată când a fost garat la SC Aerostar Bacău, avionul a executat 157 ore de zbor, dintre care 131 de ore în misiuni SMURD.

UPDATE: Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, echipele medicale care intervin într-o catastrofă aviatică sunt subordonate comandantului locului, numit de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), şi astfel patricipă la operaţiuni, caută victime în limita lor de competenţă şi aplică toate manoperele specifice.

„Doctorul Arafat nu este coordonatorul suprem al intervenţiilor. Aceste intervenţii au proceduri, după o legislaţie foarte clară. Nu pot fi dependente de o persoană", a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), doctorul Raed Arafat.

Potrivit acestuia, Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Sănătăţii a intrat automat în acţiune. „Noi, la MS, avem reglementări foarte clare şi care au fost respectate în totalitate. Sunt proceduri clare. În momentul în care s-a dat alertarea către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă de către Inspectoratul General, lucru care s-a făcut fără probleme, automat au fost alertate inclusiv structurile medicale. Şi au plecat împreună şi au intervenit împreună, confrom procedurilor”, a completat Arafat.

Arafat a mai precizat că niciodată medicul nu poate fi comandatul intervenţiei în zonă, în cazul unui accident de tipul celui din Apuseni.

Tot joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, l-a vizitat pe medicul Radu Zamfir în Spitalul Fundeni. Nicolăescu l-a asigurat pe Zamfir de întregul său sprijin. În plus, spun sursele citate, ministrul l-a felicitat pe acesta „pentru curaj şi pentru ajutorul dat colegilor săi răniţi”.

UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretele prin care se ia act de demisia lui Radu Stroe din funcţia de ministru de Interne şi se desemnează ca ministru interimar Gabriel Oprea, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE  Premierul Victor Ponta a dat la rândul său o declaraţie de presă după conferinţa fostului ministru Radu Stroe, arătând că erorile grave au fost făcute de ROMATSA şi STS.

„Vicepremierul Gabriel Oprea va asigura conducerea MAI. Am discutat cu Crin Antonescu, iar în jurul datei de 1 februarie vom avea propunerea pentru un nou ministru de Interne. Cred că, în niciun caz, pompierii nu merită un vot de blam. Este din ce în ce mai evident că erorile grave care i-au îndreptat greşit spre supravieţuitori au fost făcute de ROMATSA şi de STS. În cadrul ROMATSA, activitatea trebuie să se desfăşoare în continuare, iar ceea ce n-a funcţionat trebuie îndreptat. Săptămâna viitoare vom avea propunerea de modificare şi de coordonare a instituţiilor publice în astfel de situaţii. Nu poate fi păstrat acest sistem, prin care MAI coordonează alte instituţii ale statului. Vor exista două comitete de urgenţă: unul de intemperii, condus de ministerul Dezvoltării, altul, de situaţii de urgenţă, condus de Gabriel Oprea. Aceste instituţii trebuie să funcţioneze mult mai bine”, a declarat premierul.

UPDATE Radu Stroe a declarat joi că obligaţiile alertării şi localizării aparţin altor instituţii, nu Ministerului de Interne.

„Ca o ironie, se va demonstra că obligaţiile în alertare şi a localizării şi a supravieţuirii aparţin exclusiv altor instituţii, şi nu Ministerului de Interne”. 

De asemenea, fostul ministru a arătat că plecarea sa de la Ministerul de Interne „trebuie să fie un act de normalitate într-o ţară normală”, 

Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că ”în accidentul din Apuseni au fost salvate cinci vieţi .Ei trebuie să aibe încredere în aceşti decidenţi”.

UPDATE Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au început identificarea unor persoane care pot oferi date în legătură cu acest accidentul aviatic, iar o parte dintre acestea au fost deja audiate, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Totodată, epava aeronavei a fost luată de la locul accidentului şi a fost dusă în comuna Horea, fiindu-i asigurată paza. Urmează ca epava să fie transportată la Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (C.I.A.S.), la Bucureşti, pentru examinarea de către inspectorii acestei instituţii.

De asemenea, procurorii au dispus efectuarea unor expertize medico-legale.

UPDATE: Vicepremierul Gabriel Oprea va prelua interimatul funcţiei, până când liberalii vor desemna un succesor. Cele mai mari şanse le au Cristian David, actualul ministru pentru românii din diaspora, şi George Scutaru, viceliderul de grup al PNL de la Camera Deputaţilor.

Premierul Victor Ponta intenţionează să susţină o declaraţie de presă pe tema situaţiei de la conducerea Ministerului de Interne, în jurul orei 15.15, după ce Radu Stroe îşi va anunţa oficial demisia, la sediul ministerului, potrivit Mediafax.

UPDATE. Ministrul de Interne, Radu Stroe, şi-a dat demisia, după o discuţie cu premierul Victor Ponta. Informaţia a fost confirmată de vicepremierul Liviu Dragnea.

Stroe a fost chemat la premier după ce şeful Guvernului a avut o discuţie cu liderul PNL, Crin Antonescu, la Palatul Victoria, chiar înainte de comandamentul de iarnă, potrivit Mediafax.

Ministrul era pregătit să participe la comandament, dar, odată ajuns la sediul Guvernului, a fost informat să se prezinte la cabinetul premierului Ponta, de unde tocmai plecase liderul PNL, Crin Antonescu.

Stroe nu a mai ieşit din biroul lui Ponta, comandamentul de iarnă a început, iar surse oficiale au precizat că acesta a demisionat.

Stroe intenţionează să susţină o conferinţă de presă la ora 15.


Generalul de brigadă Ion Burlui, care şi-a dat miercuri demisia de onoare, semnată şi de premierul Victor Ponta, a trimis joi presei un comunicat în care prezintă propriul raport cu privire la gestionarea tragediei aviatice din Munţii Apuseni, petrecută marţi după-amiază.

Burlui precizează de la bun început că „operaţiunile de intervenţie şi activităţile de conducere şi coordonare a structurilor IGSU sunt bine definite în legislaţia privind managementul situaţiilor de urgenţă, fiind stabilite atribuţii şi responsabilităţi la toate nivelurile ierarhice”.

Iar „succesul unei intervenţii în situaţii de urgenţă, indiferent de ce natură, ţine de munca în echipă, interinstituţională, de parteneriatul cu societatea civilă”, apropos de intervenţia salvamontiştilor şi ajutorul crucial dat de localnici.

Însă, explică fostul şef IGSU, „nicio acţiune practică, inclusiv o intervenţie în situaţii de urgenţă, nu poate fi desfăşurată în condiţii de perfecţiune totală; nu există un sistem cu risc „0” în funcţionare”.

Burlui precizează că acţiunea de căutare a victimelor accidentului din Munţii Apuseni „a fost condusă, de la nivelul zonei de căutare, de grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Alba, iar coordonarea acţiunii s-a făcut de la nivelul IGSU, prin grupa operativă”.

„Toţi şi-au făcut datoria”

Acesta susţine că „din punct de vedere operaţional structurile proprii şi-au făcut datoria potrivit competenţelor, în condiţiile date, dar aşa cum «iarna nu-i ca vara» şi la munte nu este ca la câmpie. Oamenii care au intervenit în munţi sunt aceiaşi care intervin în toate situaţiile, riscându-şi viaţa pentru a o salva pe a altora”.

„Că au ajuns primii la locul accidentului localnicii, este foarte bine. Le mulţumesc în modul cel mai sincer. Dar acasă la tine găseşti un lucru chiar dacă este noapte, fiindcă ştii traseul şi unde l-ai pus. Salvatorii sunt cei care au ştiut muntele, au mers vara, dar şi iarna pe el, fără a vorbi despre distanţele de unde s-au deplasat forţele de intervenţie”, a explicat Burlui.

Fostul şef IGSU spune că are remuşcări pentru victimele accidentului, „aceleaşi remuşcări pentru toate victimele produse pe timpul situaţiilor de urgenţă: şi cei şase oameni căzuţi în canalul Dunăre- Marea Neagră acum câteva zile, dar şi colegul nostru înghiţit de malul de pământ la Feteşti”. „Ar fi bine dacă i-am putea salva pe toţi”, spune el.

Interpretare politică

Burlui susţine de asemenea că „s-a încercat interpretarea politică a unei misiuni operative, condusă şi desfăşurată de structuri de intervenţie şi de tehnicieni, ceea ce nu este normal”.

Acesta este de părere că miniştrii nu pot fi traşi la răspundere pentru decizii operative, care nu sunt în competenţa lor. „Aceştia pot purta răspunderea ministerului pentru bugetul alocat, politica de personal la nivel total şi alte măsuri de ansamblu. O imixtiune a conducerii unui minister în acţiunile operative ale unei structuri nu ar fi benefică aşa cum structura operativă poartă răspunderea şi are obligaţia de a informa conducerea ministerului pentru acţiunile desfăşurate”, explică generalul.

Burlui critică şi modul în care mass media a acoperit acest eveniment, pentru că nu s-au văzut eforturile făcute. „Şi copiii fac greşeli în faţa părinţilor, dar aceştia nu-i omoară, fiindcă printre altele nu au drept de viaţă şi de moarte asupra lor. Pompierul sunt copilul acestui popor. Pe copilul tău nu poţi să-l faci „vierme” şi „incompetent” de faţă cu tot satul, în condiţiile în care îşi sacrifică timpul, familia, viaţa pentru binele tău şi îţi place să te lauzi şi să te asociezi cu el când ia note bune”, spune acesta. 

Procurorii pregătesc un nou dosar

Procurorii Parchetului General iau în calcul să se autosesizeze cu privire la modul în care au acţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. 

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi înainte de şedinţa CSM, că ia în calcul anchetarea modului în care au acţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, în urma căruia două persoane au murit şi alte cinci au fost rănite.

"Dosarul se instrumentează de colegii noştri de la Parchetul de pe Curtea de Apel Alba-Iulia. Ancheta de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia vizează accidentul aviatic. (...) În momentul în care vom lua o hotărâre în acest sens, cu siguranţă opinia publică va fi informată", a spus Tiberiu Niţu, înainte de şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, informează Mediafax.

Întrebat cum comentează declaraţia prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu privind depunerea unei plângeri penale în cazul miniştrilor Radu Stroe, Ramona Mănescu şi Eugen Nicolăescu, pentru neglijenţă în serviciu în cazul accidentului aviatic, Tiberiu Niţu a spus: "Nu aţi reţinut un aspect important în declaraţia lui Predoiu".

"A spus, iniţial a enumerat trei miniştri care au o răspundere morală, după care a spus că va face o plângere penală. Răspunderea penală este una şi răspunderea morală e alta", a precizat Niţu.

Demisii şi demiteri

Demisii şi demiteri. Acesta a fost cuvântul de ordine miercuri, după ce premierul Victor Ponta a prezentat principalele concluzii ale raportului întocmit de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) în legătură cu accidentul aviatic din Munţii Apuseni, incident soldat cu doi morţi şi cinci răniţi.

Documentul a scos la iveală numeroase bâlbe ale autorităţilor, dar şi proasta coordonare dintre acestea în misiunea de salvare a victimelor. Primul pe lista neagră a premierului a fost Cătălin Chiper, secretar de stat în MAI, care şi-a pierdut fotoliul din minister pentru proasta coordonare a misiunii de salvare. Din aceleaşi motive, următorii pe listă au fost şeful şi directorul de operaţiuni din ROMATSA, cărora Ponta le-a cerut să demisioneze. Ulterior,atât Aleodor Frâncu, cât şi Bogdan Donciu şi-au semnat demisiile. 

Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, a ajuns şi el pe lista neagră a lui Ponta. Acesta a cerut Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în calitate de vicepreşedinte al structurii, demiterea lui Opriş din funcţie. Până la închiderea ediţiei acesta din urmă nu luase exemplul colegului său de la ROMATSA. În schimb,şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Ion Burlui, a demisionat din proprie iniţiativă, în urma declaraţiilor făcute de premier, nemulţumit de întreaga intervenţie a autorităţilor. 

O altă măsură anunţată de primul ministru a fost înfiinţarea, în cel mai scurt timp, a unui comitet interministerial de intervenţie în situaţii de urgenţă, care urmează să fie coordonat de vicepremier.

Citeşte mai multe despre accidentul aviatic din Apuseni:

Lanţul slăbiciunilor care a ucis doi oameni în Munţii Apuseni

Mai mulţi şefi de instituţii, dar şi un secretar de stat au fost schimbaţi din funcţii după ce raportul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni s-a soldat cu doi morţi şi cinci răniţi din cauza proastei coordonări a echipelor de salvare. Şeful Executivului a catalogat acţiunea de salvare ca fiind un „eşec total“.

„Unde nu-i cap, vai de … victime”, sau de ce s-a murit în Apuseni. Jumătăţi de măsură în cazul vinovaţilor

Victimele accidentului din Apuseni au murit de frig, au stabilit legiştii. Evident, dacă ar fi fost localizaţi şi preluaţi mai repede ar fi avut şanse să supravieţuiască. Bâlbâielile autorităţilor au fost amendate, miercuri, de Guvern. Însă cu jumătăţi de măsură. Şefii ROMATSA, IGSU şi un secretar de stat din MAI au fost demişi. „Patronii” lor politici sunt, însă, bine mersi.

Petiţie online pentru demiterea tuturor responsabililor de accidentul aviatic în care au murit Aura Ion şi Adrian Iovan

Românii au iniţiat o petiţie online pentru demiterea tuturor celor responsabili de tragedia din Munţii Apuseni, în care şi-a pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi rezidenta Aura Ion.

Victimele accidentului aviatic sunt bine, dar pot apărea oricând complicaţii. „Nu pot fi transferaţi, nici măcar cu maşina“

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Petru Şuşcă, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri după-amiaza, că pacienţii au fost reevaluaţi de medici de la toate specialităţile şi că, momentan, starea lor este una bună şi că nu vor transferaţi din Cluj.

Ghid de supravieţuire în situaţii critice: cum se puteau salva cei implicaţi în accidentul aviatic din Apuseni 

Accidentul aviatic din munţii Apuseni în care a murit Adrian Iovan dovedeşte că în ciuda tehnologiei disponibile, oamenii încă n-o folosesc la potenţialul real. „Tech Adevărul“ îţi prezintă acele aplicaţii şi trucuri pe care ar trebui să le foloseşti şi ştii pentru a te asigura că mereu ai cele mai mari şanse să fii descoperit de salvatori.

Radu Stroe, ministrul care ar trebui demis pentru bâlbâieli în accidentul aviatic: „Nu demisionez“

Reacţia ministrul de Interne Radu Stroe în urma accidentului aviatic din munţii Apuseni poate fi rezumată astfel: bâlbe, gafe şi declaraţii contradictorii. Radu Stroe este ministrul care nu şi-a asumat nimic, dar care nu se gândeşte la demisie. "Îmi pare rău că s-a întâmplat în mandatul meu", a spus ministrul. Surse din Guvern afirmă că se pregăteşte debarcarea lui Stroe, care, în acest moment este la Palatul Victoria alături de Crin Antonescu.

Ponta: „Intervenţia de luni a fost un eşec”. Acesta cere înlocuirea şefului STS. Un şef din MAI a fost demis, iar cei de la IGSU şi ROMATSA au demisionat

Secretarul de stat din MAI Cătălin Chiper a fost demis iar şefului STS, Marcel Opriş este la un pas de a părăsi fotoliul pe care îl ocupă. De asemenea, şefii ROMATSA şi IGSU au decis să demisioneze astăzi după ce Victor Ponta a prezentat concluzia raportului în cazul accidentului aviatic din Apuseni. Premierul nu a spus însă nimic despre ministrul de Interne, Radu Stroe, cel care s-a întrecut într-o serie de gafe după prăbuşirea avionului.

Pagină de Facebook în memoria studentei moarte în accidentul aviatic din Apuseni. MApN a avansat-o post-mortem

Aurelia Ion, studenta care a murit în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, are începând de marţi, o pagina de Facebook intitulată „Respect Aura Ion”. Pagina a adunat în 24 de ore peste 20.000 de fani. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că tânăra va fi avansată post-mortem la gradul de locotenent şi că va fi înmormântată cu onoruri militare.

Accidentul din Apuseni, relatat de una dintre victime. Medicul Zamfir: „Am acordat ajutor cui am putut. Iovan era prins între fiare“

Medicul Radu Zamfir, coordonatorul echipei medicale care a plecat să facă prelevarea de organe luni, a făcut mărturii şocante despre experienţa pe care a trăit-o după accidentul de avion din Munţii Apuseni

Poveştile eroilor din Apuseni. Cum au reuşit oamenii simpli să doboare tot sistemul

O armată de sute de oameni a luat muntele la picior, luni după-amiază, până după miezul nopţii, pentru a recupera victimele tragediei aviatice din pădurea de pe Vârful Pietreasa, aflat în judeţul Alba, la limita cu Clujul. Câţiva dintre ei au mobilizat voluntarii, au coordonat căutările şi i-au găsit pe morţi şi pe răniţi înaintea echipelor oficiale

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite