Prună, despre propunerea lui Toader de revizuire a sentinţelor: Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanţe, nu prin OUG

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei, a criticat, pe Facebook, intenţia lui Tudorel Toader de a propune premierului adoptarea unei OUG prin care persoanele care cred ca au fost condamnate în baza interceptărilor sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei.

Prună atrage atenţia că un protocol e „ilegal“ dacă decide asta o instanţă, nu prin OUG, iar o condamnare bazată pe o interceptare nu se aplică retroactiv. 

Redăm postarea integrală a fostului ministru al Justiţiei:

„Până la promovarea unei ordonanţe de urgenţă, trebuie precizate câteva lucruri de principiu:

1. Norma de procedură penală, chiar dacă ar fi mai favorabilă, nu retroactivează. Adică, o condamnare întemeiată pe o interceptare care la momentul pronunţării era o probă legal obţinută, nu poate fi răsturnată ulterior.

2. O politică penală care pune în discuţie primul punct devine una a bunului plac, lipsită de predictibilitate, care aruncă in aer principiul autorităţii de lucru judecat.

3. Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanţe, nu prin OUG. Şi ar fi bine ca părţile interesate să procedeze la un astfel de demers. Până când o hotărâre judecătorească nu se pronunţă în sensul că un protocol depăşeşte limitele legii /adaugă la lege, fiind aşadar ‘ilegal’ , operăm cu prezumţia de legalitate.

4. Sentimentul nedreptăţii nu este în niciun sistem de drept penal motiv de revizuire“.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că oricine care este convins că a fost condamnat în baza unui protocol sau a unei interceptări va avea posibilitatea de a cere unui judecător să verifice decizia instanţei.

"Toţi infractorii au sentimentul că sunt condamnaţi pe nedrept. Nedreptate: stai acolo condamnat, chiar dacă interceptarea nu e legală, dacă-i protocol. Cu privire la interpretarea modificărilor aduse în legătură cu revizuirea unei hotărâri, eu voi propune premierului şi Guvernului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă. O Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive.  Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă", a declarat Tudorel Toader, miercuri seară, la Antena 3.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite