Procurorii italieni anchetează tragedia în care 3 români au murit luați de ape. „Patrizia a dat 4 apeluri la 112, ultimul rămas fără răspuns”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi informații ies la iveală în cazul celor trei români luați de ape, în Italia. Procurorii italieni încearcă să afle dacă incidentul tulburător, care s-a petrecut vineri, 31 mai, ar fi putut fi evitat, relatează Coriere della Sera.

Cei trei români luați de viitură. Foto X (Arhivă)
Cei trei români luați de viitură. Foto X (Arhivă)

În timpul unei conferințe de presă referitoare la acest caz, procurorul Massimo Lia a anunțat că a fost demarată o anchetă „pentru omor din culpă in rem”. 

Vom efectua toate investigațiile necesare”, a ținut să precizeze Lia, „pentru a stabili dacă operațiunile de salvare au fost oportune. Cu toate acestea, aș dori să precizez că, în prezent, nu există elemente specifice care să ne determine să mergem în această direcție, dar verificările sunt într-o fază incipientă”. 

Amintim faptul că două tinere, Patrizia Cormos și Bianca Doros, au murit după ce au fost luate de o viitură puternică în timp ce se aflau în localitatea Premariacco din provincia Udine. Alături de cele două tinere se afla și Cristian Molnar, care nici până în acest moment nu a fost găsit de autoritățile italiene. 

Procurorii italieni încearcă să afle dacă tragedia ar fi putut fi evitată. În acest sens, Procuratura din Udine, la solicitarea ministrului Protecției Civile, Nello Musumeci, a dat startul cercetărilor cu privire la operațiunea de salvare. 

Conform sursei citate, în cursul după-amiezii de marți, s-a aflat că tânăra Patrizia Cormos a apelat la numărul de urgență și a exclamat: „Veniți să ne salvați!”. Ulterior, după ce a oferit operatorilor datele personale, le-a transmis acestora: „Sunați-o pe mama”. 

13.25: Cele patru apeluri la 112 ale tinerei 

Dând timpul înapoi, evenimentul tragic a avut loc cu repeziciune. Șoferul unui autobuz a trecut pe podul Romano, la ora 13.25, și i-a observat pe cei trei tineri cu câteva momente înainte ca viitura să facă prăpăd. Ulterior, după doar patru minute, a avut loc tragedia.

„Patrizia a dat patru apeluri la numărul unic de urgență 112”, a mărturisit Massimo Lia, „ultimul rămas fără răspuns. Primul apel a fost la ora 13.29, celelalte în minutele imediat următoare”. 

În timpul apelurilor telefonice, ea și-a furnizat datele personale, numele și adresa, și a cerut operatorilor ajutor și să o înștiințeze pe mama sa. Ulterior, solicitarea a fost catalogată drept „asistență tehnică urgentă în atenția pompierilor”. 

În continuare, la ora 13.35, șoferul autobuzului a traversat din nou podul și a sesizat că tinerii se confruntă cu probleme. El este cel care a înștiințat carabinierii din Premariacco. Ulterior, cei din urmă au alertat pompierii.  

Cu toate acestea, prima solicitare de asistență medicală a fost făcută la ora 13.47 de către un locuitor care i-a văzut pe cei trei români care se aflau în pericol. În acest timp, pompierii se aflau deja la fața locului. 

 De asemenea, Cristian Molnar a încercat să ajungă până la doi voluntari și un pompier, însă curentul l-a tras și a ajuns din nou lângă cele două tinere. În timp ce așteptau sosirea elicopterului, pompierii au încercat din răsputeri să-i scape pe cei trei tineri de viitură, aruncându-le frânghii.

13.58: Ținutul în brațe  

În momentul în care planul echipelor de salvare a eșuat, tinerii s-au ținut în brațe până au dispărut în puhoi. Un pompier și-a riscat propria viață pentru a-i salva, însă nu a putut face nimic pentru a-i prinde pe tineri. 

14.00: Momentul în care a ajuns elicopterul 

Elicopterul a ajuns mult prea târziu. 

Ceea ce mă doare cel mai tare este că toată lumea a făcut fotografii și înregistrări video și nimeni nu le-a salvat”, a declarat mama Patriziei Cormos. „Nimeni. Poate că ar fi putut să le salveze. Nu era important să se facă filmări”. 

Serviciile de salvare au fost chemate cât mai repede posibil”, a declarat Michele de Sabata, edilul din Premariacco. „Cei care se aflau pe pod au trăit un moment dramatic și s-au simțit neajutorați și incapabili să intervină. De ce salvarea tehnică nu s-a transformat imediat în ajutor medical va fi clarificat de procuratura din Udine, care încearcă să recupereze și să reasambleze toate piesele”, a mai adăugat acesta. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite