Procurorii, despre schimbarea sechestrului la Lukoil: s-a urmărit continuarea activităţii, iar profitul să acopere din prejudiciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a emis un comunicat de presă prin care explică de ce au renunţat la sechestrul asupra unor active şi l-au extins asupra altora în dosarul Lukoil. Magistraţii spun că nu au fost influenţaţi de afirmaţiile premierului Victor Ponta, însă CSM vrea verificări pentru apărarea independenţei.

În comunicatul emis, procurorii ploieşteni susţin că sechestrul a fost pus după consultări cu reprezentanţii companiei. Magistraţii cred că munca lor este aruncată în derizoriu de către presă, aruncând vina pe jurnalişti.

"În contextul creat în ultimele zile în care o parte a presei a lansat afirmaţii ce nu corespund realităţii şi care sunt de natură să arunce în derizoriu munca procurorului şi să afecteze imaginea de ansamblu a activităţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ne simţim datori să precizăm următoarele aspecte în legătură cu dosarul nr. 254/P/2014:

- Procurorii nu au ridicat în totalitate măsurile asigurătorii, ci le-au extins asupra altor bunuri, astfel încât să fie garantată în perspectivă acoperirea prejudiciului; ridicarea sechestrului asupra contului a fost parţială şi a avut la bază dorinţa de a nu afecta salariaţii S.C. Petrotel Lukoil SA Ploiesti;

- Pe de altă parte s-a urmărit să se permită continuarea activităţii societăţii astfel încât o parte a profitului obţinut să fie consemnat pentru acoperirea prejudiciului;

- Aceste demersuri au rezultat ca fiind necesare din discuţiile purtate cu reprezentanţii societăţii cercetate şi nu urmare unor declaraţii cu caracter public făcute de persoane din spaţiul politic; - în cursul acestor discuţii desfăşurate, în limitele şi în condiţiile legii, au fost identificate modalităţi alternative de instituire a măsurilor asiguratorii care să evite consecinţe sociale şi economice nedorite", se arată în comunicatul Parchetului.

Apel la jurnalişti să fie echidistanţi

De asemenea, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti face apel la presă, solicitându-i să adopte "o atitudine obiectivă şi echidistantă, astfel încât să nu se încerce a se crea impresia că demersurile organelor judiciare sunt susceptibile de a fi influenţate".

Procurorii ploieşteni nu fac însă niciun apel către cei din zona politică.

Premierul Victor Ponta revine cu declaraţii pe marginea dosarului

Premierul Victor Ponta a revenit miercuri cu declaraţii pe marginea acestui dosar. Răspunzând la o întrebare el a susţinut activitatea justiţiei de combatere a evaziunii fiscale şi de recupere a prejudiciilor, dar a subliniat că în calitate de fost procuror, poate spune că "actul de justiţie penală este un act chirurgical, nu dai cu bombă nucleară, omori pe toată lumea în jur şi îl prinzi şi pe cel vinovat".

Mai mult, Ponta a afirmat că problema "Lukoil s-a transformat într-o chestiune politică" ca rezultat a campaniei deşănţate "a domnului Sîrbu (Adrian Sîrbu - n.r.) şi a trustului său de presă, care de altfel e la fel de evazionist ca şi Lukoil, doar că dânsul are presă".

Ponta: „Să avem grijă, că avem interese economice”

Ponta a mai făcut şi zilele trecute o serie de declaraţii pe marginea sechestrului pus de procurori asupra unor bunuri ale companiei. El a opinat că, deşi nu vrea să influenţeze procurorii, aceştia nu ar fi trebuit să pună sechestru pe unele active ale Lukoil.

„Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România”, a spus şeful Guvernului după ce s-a anunţat punerea sub sechestru pentru mai multe active ale Lukoil.

„Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte...bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea"-n.r.)...eu sper să fie doar cu "Fiat Justitia", fără să piară şi lumea numai din asta”, a declarat zilele trecute Victor Ponta.

După indicaţii, premierul reafirmă că nu vrea să se bage

„Procurorul este suveran şi nici nu cred că este foarte interesat că Lukoil are 3.500 angajaţi, că, de exemplu, Oltchim cumpără doar de la Lukoil, că au blocat combustibil pe la Oil Terminal şi la Conpet, că nu ştie procurorul şi nici nu cred că e treaba...sau mă rog, probabil că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm - nu avem niciun drept să intervenim în anchete şi nici nu ne dorim acest lucru - ne dorim totuşi ca vineri să poată să plătească salariile şi ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea“, a spus Ponta.

El a insistat asupra faptului că Guvernul nu are nicio competenţă şi nicio intenţie de a interveni într-un dosar aflat în atenţia justiţiei, adăugând: „Doamne fereşte, că asta ar mai lipsi!“.

CSM: vom vedea dacă a fost adusă atingere independenţei procurorului

Potrivit unui comunicat de presă al CSM, declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta cu privire la dosarul Lukoil vor fi luate în discuţie de plenul CSM din data de 9 octombrie 2014.

„Atunci se lua o hotărâre cu privire la necesitatea sesizării Inspecţiei Judiciare asupra unei eventuale atingeri adusă independenţei procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în efectuarea urmăririi penale în dosarul Lukoil”, se arată în comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite