Procesul lui Sebastian Ghiţă se reia de la zero. Achitarea din primă instanţă, anulată ca urmare a deciziei CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii Supreme au decis miercuri ca procesul în care fostul deputat PSD, Sebastian Ghiţă, este acuzat de mai multe fapte de corupţie să se reia de la zero ca urmare a deciziei CCR cu privire la completele de 3 judecători. Un complet de 5 judecători a decis astăzi să nu sesizeze Curtea de Justitie a UE cu privire la această speţă.

„Cu majoritate, Respinge, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare. Admite apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de către apelanta parte civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Ploieşti împotriva sentinţei nr. 507 din data de 25 septembrie 2017, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală în dosarul nr. 2929/1/2015, privind şi pe inculpaţii Bădescu Iulian şi Ghiţă Sebastian Aurelian. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare Secţie Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în miuta Curţii Supreme.

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a pus în discuţie, luni, din oficiu, după motivarea Curţii Constituţionale pe decizia privind completurile specializate, incidenţa deciziei şi sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Procurorii au cerut sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu cele patru întrebări care sunt în acord cu practica celorlalte instanţe şi cu care a mai fost sesizată CJUE şi în alte dosare.

"Considerăm ca problemele de drept sunt pertinente şi vizează dispoziţii din carta dreptului fundamental a Uniunii Europene. Decizia CCR ridică o problemă de standard juridic şi de aplicare directă a acestora în dreptul internaţional raportat la dispoziţiile Uniunii Europene. Urmare a sesizării să dispuneţi suspendarea prezentei cauze", a solicitat procurorul de şedinţă.

Apărătorii lui Iulian Bădescu au cerut respingerea sesizării CJUE. "În motivarea CCR, conduita de urmat este clar definită. Concluziile noastre sunt retrimiterea la completul specializat", a declarat avocatul fostului primar al oraşului Ploieşti.

"Concluziile noastre sunt de respingere ca inadmisibilă a acestei sesizări. Infracţiunea nu este una care nu pune în pericol interesele UE. Pe noi ca beneficiari ai unei decizii de achitare, (rejudecarea -n.r.) ne prejudiciază. Singura soluţie corectă este de admitere a apelului şi trimitere a cauzei la instanţă care a pronunţat hotărârea supusă acestor căi de atac", a spus avocatul lui Sebastian Ghiţă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au anunţat că se vor pronunţa pe această sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene miercuri, 6 noiembrie.

Până la termenul de luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tot amânat dosarul în care fostul deputat PSD, Sebastian Ghiţă, este acuzat că i-ar fi dat mită fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, deoarece Curtea Constituţională nu motivase încă decizia pe completurile specializate, motivare care a survenit între timp.

Pe 3 iulie 2019, Curtea Constituţională a stabilit că există un conflict între Parlament şi ÎCCJ şi a anunţat că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluţionate în prima instanţă înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.

În iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis in judecată pe Sebastian Ghiţă si Iulian Bădescu, cu acuzaţiile de dare şi luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. Potrivit DNA, în 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar a municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea lui Sebastian Ghiţă, a acordat clubului sportiv Asesoft Ploieşti, sponsorizat de acesta, o finanţare nerambursabilă suplimentară din bugetul local, în valoare de 1.500.000 de lei. Pentru alocarea finanţării, Iulian Bădescu ar fi pretins şi primit de la Sebastian Ghiţă, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de afacerist un imobil în Ploiesti, în valoare de 1.041.600 de lei, sumă din care Bădescu a suportat doar 124.000 de lei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite