Primele tancuri americane Abrams M1A2 SEPv3 ale Armatei Române vor costa 1,07 miliarde de dolari. Câte va achiziționa în total MApN

0
Publicat:

MApN salută notificarea Congresului SUA transmisă joi, 9 noiembrie, cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe sașiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire, dar precizează că contractul va fi de 1,07 miliarde de dolari. 

Surse militare spun că Ministerul Apărării va opta tot pentru tancuri Abrams FOTO Getty Images
Surse militare spun că Ministerul Apărării va opta tot pentru tancuri Abrams FOTO Getty Images

Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află și în dotarea armatei SUA. Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 2.5 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranța aprovizionării, MApN va implica industria națională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat.

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat, în acest context, că intrarea în linie dreaptă a programului Abrams reprezintă nu doar o oportunitate majoră pentru Forțele Terestre Române, care vor dispune de mijloace de luptă de ultimă generație, adaptate provocărilor din mediul de securitate regional, dar demonstrează cât se poate de concret soliditatea și nivelul excelent al cooperării dintre România și Statele Unite, îndeosebi în plan militar.

„Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină securitatea națională și contribuie în mod esențial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre. Sistemele de rachete sol-aer Patriot și cele sol-sol HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16 – programe aflate deja în derulare, bateriile de coastă NSM ce vor fi livrate în viitorul apropiat, precum și perspectiva înzestrării cu aeronavele de generația a V-a, F-35, pentru care România a optat deja în mod oficial, reprezintă cele mai importante dintre dimensiunile concrete ale cooperării militare bilaterale, care asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri”, a declarat ministrul Tîlvăr.

300 de tancuri, în total

Conform unor surse, România își propune să suplimenteze masiv această tranzacție până la o cotă la care vor fi suficiente astfel de mașini de luptă pentru a răspunde eficient în cazul unei agresiuni armate.

De altfel, generalul Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente a Ministerului Apărării Naționale, a declarat cu ceva timp în urmă conform defenseromania.ro că, în timp, comanda pentru tancuri va fi suplimentată, cel mai probabil. „Dorim să achiziționăm tancuri noi, în jur de 300 de tancuri principale de luptă, dar perioada de achiziție va trebui stabilită de către beneficiar“, a precizat generalul Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

Surse militare spun că Ministerul Apărării va opta tot pentru tancuri Abrams. „Vom avea astfel stocuri mai mici de piese de schimb, iar mentenanța se va face mai ușor. Apoi, primele tancuri comandate, cele 54, vor veni și cu simulatoare, iar pe acestea se vor putea antrena toți tanchiștii. Dacă s-ar achiziționa și un alt model de tanc, ar fi obligatoriu de comandat și noi simulatoare. Ca să nu mai spunem că echipajele ar putea trece imediat de la un tanc la altul, fără pregătire suplimentară“, au declarat sursele citate, care au mai precizat că, în principiu, România are nevoie de cel puțin 250 de tancuri moderne.

5 batalioane de tancuri

Generalul Cătălin Tomescu, care a acumulat în timp o mare experienţă la comanda unor structuri NATO şi naţionale, a explicat pentru „Adevărul“ cu ceva timp în urmă de câte tancuri moderne are nevoie, de fapt, Armata Română și care vor fi etapele următoare de dotare cu astfel de sisteme de armament. „Noi avem nevoie de 5 batalioane de tancuri, adică de 250 de tancuri. Este bine că s-au luat primele 54 de tancuri care vor dota un batalion. Cel mai probabil, anul viitor se vor contracta alte 50 de tancuri. Pentru restul de 150 de unități mai discutăm după anul 2026, din câte știu. Este o mare problemă și să găsești tancuri de calitate disponibile acum, chiar și dacă ai bani. Oricum, aceste tancuri împreună cu MLI-urile modernizate (MLI-84M „Jderul“ - n.red.) care au în dotare inclusiv rachete antitanc Spike vor constitui o forță de lovire greu de anihilat. Și asta pentru că tancurile Abrams, în varianta lor modernizată, sunt foarte puternice. Or să fie totuși unele probleme de operare pentru că sunt grele și noi stăm cam prost cu infrastructura. Și partea de mentenanță a lor trebuie bine pusă la punct pentru că sunt tancuri extrem de complexe din punct de vedere tehnic“, a precizat generalul Cătălin Tomescu.

La sfârșitul anului trecut, „Adevărul“ anunța că, cel mai probabil, anul 2023 ar putea fi unul în care se va decide ce tancuri se vor achiziționa pentru MApN, capitol la care militarii români nu stau tocmai bine. Concret, în prezent, militarii români se bazează pe aproximativ 50 de tancuri relativ moderne TR-85M1 „Bizonul“. În rest, mai există peste 100 astfel de blindate model TR-85 (replica românească a bătrânului T-55) și, mai grav, cam tot atâtea tancuri sovietice T-55.

La vremea respectivă mai erau încă discuții pentru că militarii nu erau deciși dacă aleg modelul american Abrams sau pe cel german Leopard 2. „Probabil s-a ales Abrams pentru a merge pe aceeași linie cu Polonia. Poate și vom colabora cu ei la asigurarea mentenanței“, a declarat generalul Cătălin Tomescu.

Cu un propulsor Honeywell AGT1500 multi-fuel turbine engine de 1.500 de cai-putere, Abrams are o viteză maximă de 68 km/h (40 km/h offroad). Având un rezervor cu capacitate de 1.900 de litri, dar și un consum pe măsură, Abrams are o autonomie de 425 de kilometri. Armamentul principal este constituit dintr-un tun M256A1 de calibru 120 milimetri cu 42 de proiectile. Ca armament secundar, Abrams dispune de o mitralieră 12,7 milimetri și două mitraliere calibru 7,62 milimetri, din care una montată coaxial cu tunul principal.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite