Prescripţia, artificiul mascat care salvează VIP-urile de puşcărie după aplicarea deciziei CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii miniştrii Darius Vâlcov şi Elena Udrea, dar şi fostul şef al DIICOT Alina Bica sunt doar câţiva dintre inculpaţii cărora li se vor judeca dosarele în care sunt acuzaţi de corupţie şi care până  la o sentinţă definitivă ar putea scăpa de acuzaţii cu ajutorul termenului de prescripţie a răspunderii penale.

Decizia de miercuri a Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la nelegala compunere a completelor de 3 judecători de la Curtea Supremă poate reprezenta o veritabilă graţiere pentru zecile de VIP-uri condamnate în primă instanţă sau ale căror dosare se află încă pe rol. Vorbim aici de nume importante precum Darius Vâlcov, Elena Udrea, Alina Bica, familia fostului şef al CJ Prahova Mircea Cosma, Viorel Hrebenciuc – toate printre cele circa 170 de dosare afectate direct de decizia Curţii, după estimarea şefei Curţii Supreme. „Toţi aceşti inculpaţi nu scapă, procesele lor se vor rejudeca de la zero. Este însă posibil să intervină prescripţia specială pentru că unele fapte au fost comise în urmă cu foarte mult timp”, explică avocatul Toni Neacşu.

Această ipoteză este susţinută de perioada lungă de timp de desfăşurare a proceselor în contextul în care faptele au fost deja comise cu mult timp înainte, de faptul că în cazul deciziei similare cu privire la completele de 5, după aproape opt luni, niciun proces nu a început rejudecarea efectivă, la care se adaugă probabilitatea unei decizii a CCR pe modificările Codurilor penale, ce prevede micşorarea termenelor de prescripţie.
Începând cu ultimul dintre aceste puncte, modificările Codurilor penale, aflate în atenţia CCR, prevăd o reducere semnificativă a termenelor de prescripţie a răspunderii penale, de la 10 ani la 8 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani) şi de la 8 ani la 6 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani). În cazul infracţiunii de abuz în serviciu, principala infracţiune pentru care ajung în faţa judecătorilor aceste VIP-uri, în prezent se pedepşeşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, ceea ce înseamnă un termen de prescripţie specială de 14 ani. Dacă CCR nu vede nicio problemă cu modificările propuse de PSD-ALDE atunci vorbim de un termen de 10 ani şi jumătate.

Concret, Viorel Hrebenciuc, condamnat anul trecut la 2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul Romsilva, dosar cu prejudiciu de 300 de milioane de euro, poate cere rejudecarea pe fond a acestui dosar. Dosarul a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, iar sentinţa a venit în mai 2018 după mai bine de 60 de termene. Cum faptele au fost comise însă în anul 2012, înseamnă că ele se vor prescrie în 2026 sau în 2022, dacă CCR validează modificările codurilor penale.

Un alt caz este cel al fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, condamnat definitiv în vara anului trecut la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Acesta însă a fost eliberat din închisoare în baza deciziei CCR cu privire la completele de 5 judecători, Curtea Supremă având pe rol rejudecarea apelului său. Însă, la mai bine de 8 luni de zile de la decizia CCR, în acest dosar nu au fost încă administrate probe, iar probabil, la următorul termen se va cere rejudecarea procesului în faza de fond. Trimis în judecată în ianuarie 2016, fostul ministru a primit o sentinţă definitivă în doar 2 ani şi jumătate, însă cum faptele incriminate au fost comise în anul 2011, înseamnă că, în cazul unei decizii favorabile a CCR, ele vor fi prescrise în anul 2021.
În cazul Alinei Bica, o altă beneficiară a deciziei cu privire la completele de 5, condamnată la 4 ani de detenţie pentru favorizarea faptuitorului – faptele se prescriu în anul 2023, fără modificarea Codurilor penale, sau anul viitor dacă modificările trec de CCR. În cazul ei, instanţei i-au fost necesari patru ani de zile să ajungă la o sentinţă definitivă.

Un alt caz este cel al deputatei PSD, Andreea Cosma, fiica fostului baron de Prahova, Mircea Cosma, condamnată în decembrie la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu. Instanţei i-au trebuit doi ani de zile să ajungă la o primă sentinţă, însă în prezent apelul nu poate începe pentru că motivarea nu este redactată. Cum faptele în acest dosar au fost comise începând cu anul 2008, chiar şi fără o decizie a CCR pe Codurile penale, faptele s-ar putea prescrie în 2022.
Darius Vâlcov, artizanul programului de guvernare al PSD şi până de curând consilier al premierului Viorica Dăncilă, a fost condamnat la 8 ani de închisoare de un complet de 3 judecători. Dosarul său este acum în faza de apel, următorul termen fiind în septembrie, deşi fusese trimis în judecată încă din 2015. Faptele de care este acuzat acesta au fost comise acum 10 ani de zile.
Pe de altă parte, decizia CCR de miercuri permite DNA-ului să ceară rejudecarea unor dosare în care au fost dictate achitări, cum este cazul dosarului Turceni-Rovinari, unde Victor Ponta şi Dan Şova au fost achitaţi; al fostului trezorieir al PSD, Mircea Drăghici sau al fostului deputat de Prahova, Sebastian Ghiţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite