Poliţiştii acuză: şefii MAI au reînviat norma de amenzi
0Sindicaliştii din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susţin că şefii îi împing indirect să dea sancţiuni populaţiei. Concret, chiar dacă nu le-a fost impusă o normă zilnică de contravenţii aplicate, poliţiştii sunt obligaţi să comunice şefilor zilnic, prin sistemul integrat de raportare, până la o anumită oră, câte amenzi sau avertismente au dat în timpul serviciului pentru a-şi demonstra randamentul în muncă.
„ATENŢIE! Normă de amenzi impusă poliţiştilor. Am intrat în posesia unui document emis de la nivelul Poliţiei Române care dă startul «vânătorii de amenzi». Poliţiştilor li se impune să raporteze zilnic, până la ora 23:00, numărul de contravenţii aplicate, defalcat, amenzi/avertismente. Este pentru prima dată când există un asemenea interes vădit din partea MAI pentru amenzile aplicate de poliţişti. Şi este tot pentru prima dată când se induce în subconştientul poliţiştilor că numărul de amenzi aplicate este un «indicator» de performanţă. Condamnăm ferm aceste acţiuni de intimidare la adresa poliţiştilor care au scopul de a-i obliga să aplice amenzi populaţiei. Ne punem speranţa că poliţiştii nu vor accepta această «normă», iar în situaţia unor presiuni din partea şefilor, vom interveni prompt!”, arată cei din Sindicatul Europol pe Facebook, postând şi ordinul oficial semnat de comisarul-şef Răducu-Adrian Stoichici, directorul Centrului Operaţional din Inspectoratul General al Poliţiei Române. Documentul a fost emis pe data de 16 februarie, iar unităţile de poliţie au primit ordin să-l pună în executare imediat.
Raportări ca pe vremea lui Ceauşescu
Conform documentului, raportările sunt obligatorii pentru toţi poliţiştii din ţară, inclusiv pentru cei din brigăzile de Poliţie Transporturi, Crimă Organizată sau Poliţie Autostrăzi. Gabriel Gîrniţă, preşedintele Sindicatului Democratic al Poliţiştilor, susţine că un ordin în sensul raportării numărului de amenzi şi avertismente aplicate s-a dat, dar numai în varianta verbală, încă de anul trecut, de la începutul protestelor organizate de poliţiştii care sunt nemulţumiţi de îngheţarea salariilor şi a sporurilor. „Ordinul venea de la nivelul MAI, dar nu era ceva oficial atunci, nu era unul scris. Acum a venit şi în varianta semnată.
La nivelul tuturor subunităţilor sunt raportate zilnic zeci sau sute de sancţiuni, dar nimeni nu verifică dacă acestea s-au aplicat cu adevărat Gabriel Gîrniţă preşedintele Sindicatului Democratic al Poliţiştilor
Ei intenţionează să ne intimideze, să nu mai protestăm. Cred că aşa pun presiune pe noi. Aiurea. Sunt numai raportări fictive, ca pe vremea lui Ceauşescu. La nivelul tuturor subunităţilor sunt raportate zilnic zeci sau sute de sancţiuni, dar nimeni nu verifică dacă acestea s-au aplicat cu adevărat, dacă există fizic procesele-verbale. La fel cum raportau comuniştii producţii-record la hectar, iar hambarele erau goale. Şi uite-aşa, şefii s-au liniştit atunci când am spus că nu mai dăm amenzi, ci aplicăm numai avertismente, pentru că pe hârtie numărul proceselor-verbale nu a scăzut. Se cam mint singuri. Adică şefii mai mici îi păcălesc pe cei mai mari”, a precizat preşedintele Sindicatului Democratic al Poliţiştilor.
Conducerea Poliţiei Române are o explicaţie pentru centralizarea sancţiunilor aplicate de angajaţi. „Nu există o normă de amenzi. Situaţiile statistice la care se face referire existau în prealabil la nivelul unităţilor teritoriale de poliţie şi au fost solicitate, în vederea centralizării, pentru a putea fi comunicat public faptul că poliţiştii aplică atât sancţiuni contravenţionale cu amenzi, cât şi avertismente”, susţin oficialii Poliţiei Române.