Poliţia Română: Un caz de tuberculoză, înregistrat într-un centru de arestare preventivă. Pacientul a fost transferat la Spitalul Penitenciar Jilava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un caz de tuberculoză a fost confirmat la o persoană privată de libertate dintr-un centru de reţinere şi arest preventiv, anunţă Poliţia Română. Pacientul a fost transferat la Spitalul Penitenciar Jilava, au anunţat, joi, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române, precizând că a fost începută imediat ancheta epidemologică şi au fost luate măsuri de dezinfecţie a camerei în care a stat deţinutul.

„Pentru nivelul lunii iunie, au fost transferate şase persoane cu suspiciune de tuberculoză de la nivelul CRAP la Spitalul Penitenciar Jilava. La 14 iunie, am primit o singură confirmare. Bărbatul în cauză a fost încarcerat în data de 9 iunie, a fost examinat şi transferat la Spitalul Penitenciar Jilava, beneficiază de diagnostic de specialitate, izolare şi tratament", a declarat Alina Panaiţ, specialist în sănătate publică în cadrul Direcţiei Medicale a IGPR.

Aceasta a spus că în urma confirmării cazului a fost iniţiată imediat ancheta epidemiologică, a fost instalată lampa cu radiaţii UV pentru dezinfecţia camerei şi au fost instaurate măsuri pentru dezinfecţie chimică pentru suprafeţe şi veselă.

"Aceste măsuri se aplică în mod continuu, în cazul în care avem un caz confirmat de TBC la nivelul CRAP", a subliniat medicul.

La rândul său, Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR, a declarat că până în prezent un singur poliţist se află în investigaţii medicale pentru a se stabili dacă are TBC.

De asemenea, acesta a precizat că Ministerul Afacerilor Interne a decis suplimentarea echipamentelor de protecţie din centrele de reţinere.

"Ieri (miercuri - n.r.) a avut loc o întâlnire între reprezentanţii IGPR, ai Poliţiei Capitalei, ai sindicatelor profesionale şi ai Direcţiei Medicale. În urma acestei întâlniri, s-au stabilit mai multe activităţi, printre care: planificarea poliţiştilor din cadrul centrelor de reţinere şi arestare preventivă pentru realizarea analizelor medicale în sistem gratuit, suplimentarea cu echipamente de protecţie - măşti, mănuşi şi soluţii - şi dezinfecţia acestor spaţii, precum şi a autospecialelor din dotare, acum şi ori de câte ori va fi nevoie", a spus Georgian Drăgan.

Întrebată dacă poliţiştii din cadrul centrelor de reţinere pot fi sancţionaţi în vreun fel în cazul în care nu poartă echipamentele de protecţie, Claudia Macu, director adjunct al Direcţiei Medicale, prezentă la conferinţa de presă, a spus că poliţiştii nu pot fi obligaţi să poarte echipamente, fiind alegerea lor dacă poartă sau nu măşti şi mănuşi.

"Toţi poliţiştii ar trebui să se protejeze, dar nu sunt obligaţi să poarte mănuşi şi măşti. E la alegerea fiecăruia dacă le foloseşte sau nu. Dar putem fi mai atenţi şi să le atragem atenţia, pur şi simplu", a declarat medicul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite