Plângere împotriva asociaţiei Calea Neamului pentru tulburarea liniştii publice

0
Publicat:

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a anunţat că va depune o plângere pentru tulburarea liniştii publice împotriva liderilor asociaţiei „Calea Neamului”, pe motiv că nu au adaptat corespunzător volumul boxelor în timpul unui eveniment public pe care l-au organizat, joi, în centrul oraşului.

Scandal după un eveniment organizat la Sf., Gheorghe FOTO: facebook
Scandal după un eveniment organizat la Sf., Gheorghe FOTO: facebook

„După provocarea lor eşuată din 15 martie, organizaţia extremistă Calea Neamului, condusă de Târnoveanu, a revenit mânată de răzbunare şi frustrare. Conform legii, ei au datoria să ne înştiinţeze despre astfel de evenimente, ceea ce au şi făcut. Şi deşi am cerut ferm Jandarmeriei să ia măsuri împotriva lor, nu au făcut-o până acum, pentru că volumul trebuie să fie proporţional cu numărul de participanţi, iar la acest eveniment sunt mai multe boxe decât participanţi. Vom depune plângere împotriva lor pentru tulburarea liniştii publice”, a scris primarul Antal Arpad, pe pagina sa de Facebook.

În cursul zilei de joi, liderii Calea Neamului au postat câteva boxe în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, iar, timp de aproape două ore, în piaţă au răsunat Imnul României, cântece patriotice şi melodii populare româneşti, scrie Agerpres.

Preşedintele asociaţiei Calea Neamului şi al Mişcării Naţionale, Mihai Târnoveanu, a explicat că acţiunea a avut scopul de a „conştientiza cetăţenii din Sfântu Gheorghe că trăiesc în statul naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil cu numele de România”, precizând, totodată, că este dedicată „tuturor românilor care au apărat integritatea teritorială a României în zilele de 19-21 martie 1990, la Târgu-Mureş, împotriva forţelor iredentiste maghiare”.

„Având în memorie acele tragice evenimente, milităm pentru pace, iar pacea temeinică înseamnă un lucru atât de firesc, încadrat în cel mai legal cadru, anume Art. 1 din Constituţia României. Timpul păcii, atât de dorit de noi, înseamnă asumarea şi recunoaşterea Tratatului de la Trianon şi a Constituţiei României de către liderii politici şi informali ai minorităţii maghiare, renunţarea la fantomele unui trecut nefast din timpul unor imperii care asupreau oameni şi popoare sau a unor dictate condamnate de istorie pentru crimele comise. Aceşti lideri ai comunităţii maghiare trebuie să renunţe la starea de conflict, să se elibereze de frustrările trecutului pentru a trăi în pace, inclusiv una sufletească, în prezent, anume în România. Haideţi cu timpul păcii, lăsaţi în urmă cenuşa imperiilor din conştiinţa voastră!”, a scris Mihai Târnoveanu, pe pagina sa de Facebook.

Pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, Mihai Târnoveanu a fost amendat de forţele de ordine pentru tulburarea liniştii publice, după ce a afişat un banner pe care scria „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!” în timpul adunării festive de la Sfântu Gheorghe, la care erau prezenţi preşedintele UDMR Kelemen Hunor, ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, dar şi mii de maghiari.

În urmă cu circa doi ani, liderii Calea Neamului şi Frăţiei Ortodoxe au afişat acest banner şi în faţa premierului Ungariei, Viktor Orban, care a participat la Universitatea de Vară Tusvanyos de la Băile Tuşnad, iar anul trecut aceştia au ridicat 150 de cruci de lemn în cimitirul militar internaţional de la Valea Uzului, în locul celor din beton îndepărtate de Primăria Dărmăneşti în urma unei decizii a instanţei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite