Peste 1.000 de deţinuţi din închisorile din ţară au refuzat să mănânce. Ministrul Justiţiei: Nu era nevoie de aceste incidente. Nu voi lua măsuri sub presiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de deţinuţi din ţară au refuzat marţi şi miercuri hrana primită în penitenciare în semn de protest faţă de condiţiile din închisori. Cea mai gravă situaţie a fost întâlnită la Penitenciarul Botoşani unde persoanele private de libertate au lovit gratiile şi au escaladat pavilionul unei secţii.

UPDATE ANP a transmis situaţia actualizată a protestelor din penitenciare, înregistrată până la ora 23.00. 

Cele mai mari probleme sunt la Penitenciarul Botoşani, unde 95 de deţinuţi se manifestau zgomotos în curtea de plimbare, 21 au escaldat şi manifestau pe acoperişuri iar 590 au refuzat hrana. La Bistriţa, 9 deţinuţi manifestau pe acoperiş iar 247 au refuzat hrana. În ambele cazuri a fost solicitat sprijinul structurilor locale MAI.

În penitenciarele Iaşi, Poarta Albă, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Jilava, Tulcea, Deva şi Aiud nu au loc manifestaţii, însă 561 de deţinuţi din aceste unităţi au refuzat hrana.

UPDATE: Protestului s-au alăturat şi zece persoane private de libertate de la Penitenciarul Jilava care au refuzat masa de seară.

„Zece au refuzat masa de seară, în semn de solidaritate cu deţinuţi din alte penitenciare. Nu s-au manifestat violent. Un număr de 16 deţinuţi, din cei 1.363 câţi sunt la Penitenciarul Jilava, au refuzat masa de prânz furnizată de instituţie”, a declarat, potrivit Agerpres, purtătorul de cuvânt al unităţii de detenţie Jilava, Cristian Erving Micu.

Numărul penitenciarelor în care deţinuţii au protestat a ajuns la 11.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a reacţionat, miercuri, în cadrul unei declaraţii de presă la sediul Ministerului Justiţiei, pe tema protestelor declanşate în mai multe penitenciare din ţară. Ministrul îi asigură pe deţinuţi că vor fi găsite soluţii şi că urmează să aibă loc dezbateri publice în acest sens. Potrivit acesteia, situaţia din penitenciare este gravă de mai bine de 20 de ani.

„Am luat cunoştinţă de evenimentele recente. Potrivit datelor, la ora 12.30, în opt unităţi există evenimente tensionate. În 5 ore, au apărut şi alte unităţi care s-au alăturat protestelor.

Situaţia din sistemul penitenciar este una sistemică şi gravă nu de ieri, ci de mai bine de 20 de ani. Ştiam de acest lucru. Am avut ocazia să văd care este situaţia în concret. Am fost în penitenciare. Sistemul este precar. Este o prioritate să fac din din remedierea situaţiei o prioritate.  În noiembrie 2015, eu am moştenit o colecţie de hârtii, niciun fel de masură concretă.

Sunt necesare măsuri imediate care să rezolve supraaglomerarea, să rezolve chestiuni stabilite prin norme cu privire la hrană , accesul la muncă, asistenţa medicală şi la reintegrarea socială a acestora. Sopul este reeducarea, astfel încât aceştia să fie reprimiţi în societate.

Am făcut o promisiune publică celor din detenţie. Mă aplec asupra restanţelor pe care le-am găsit când am venit ca ministru.

Le spun deţinuţilor că nu serveşte nimănui continuarea şi escaladarea tensiunilor. Aşteptăm cu toţii de mai bine de 20 de ani revitalizarea sistemului. Îi asigur că lucrăm la identificarea unor soluţii. Există o responsabilitatea a întregii societăţi, a Parlamentului , a publicului, care trebuie să fie informat despre ce se întâmplă în penitenciare.

Escaladarea tensiunii nu va genera grăbirea măsurilor. Asigur că nu voi adopta nicio măsură sub presiune. Avem nevoie de măsuri, dar nu de măsuri grăbite. Mai putem aştepta două luni pentru a consulta societatea. Nu era nevoie de aceste incidente şi să îşi agraveze situaţia. Îi rog să aibă răbdare să facem consultarea privind un pachet de măsuri care în toamnă vor fi tratate în Parlament“, a declarat Raluca Prună. 

UPDATE Revolta cuprinde şi deţinuţii de la Penitenciarul din Tulcea. Câţiva dintre ei au cerut condiţii mai bune şi graţierea şi s-au făcut auziţi după ce au bătut în gratii.

UPDATE Reprezentanţii Penitenciarului de maximă Siguranţă Rahova au anunţat că 20 de deţinuţi au refuzat miercuri să mănânce la prânz din solidaritate faţă de celelalte persoane private de libertate din ţară.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a emis miercuri un comunicat de presă în care precizează că în ultimele două zile, din  cele 45 de unităţi de detenţie şi-au exprimat nemulţumirile deţinuţi din 8 penitenciare.

Principalele aspecte semnalate de către deţinuţi vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, precum: supraaglomerare, participarea la activităţi lucrative şi educative, programul tv, serviciile medicale, micşorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată.

ANP  prezintă situaţia de pe 13 iulie, ora 11.00, din cele opt centre de detenţie:

  • Penitenciarul Iaşi, nu există manifestări violente, 480 de deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Poarta Albă (judeţul Constanţa), nu există manifestări violente, 50 de deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Botoşani, deţinuţii îşi exprimă nemulţumirile prin lovirea gratiilor, 8 deţinuţi au escaladat pavilionul unei secţii de deţinere, 43 de deţinuţi au refuzat hrana, personalul unităţii a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.
  • Penitenciarul Vaslui, deţinuţii protestează verbal, 43 deţinuţi au refuzat hrana, personalul unităţii a fost alarmat  
  • Penitenciarul Oradea, nu există manifestări violente, 5 deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestări violente, 81 de deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestări violente, 1 deţinut a refuzat hrana.
  • Penitenciarul Brăila, nu sunt manifestări violente, 9 deţinuţi au refuzat hrana.

„Având în vedere implicaţiile medicale, accentuate şi de perioada caniculară, Administraţia Naţională a Penitenciarelor îşi exprimă public îngrijorarea faţă de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că la nivelul tuturor unităţilor, angajaţii au purtat discuţii individuale şi colective cu persoanele implicate în această formă de protest şi au încercat identificarea unor soluţii care să răspundă problemelor semnalate”, se ma arată în documentul citat.

De altfel, ANP menţionează că este anagajaţii unităţilor din ţară sunt în dialog permanent cu deţinuţii nemulţumiţi.

„ În situaţia în care deţinuţii vor încălca prevederile legale privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, precum şi cele ale regulamentului de ordine interioară, administraţia locului de deţinere va acţiona gradual pentru restabilirea ordinii”, mai arată ANP. 

Pe aceeaşi temă:

Revoltă în Penitenciarul Botoşani: deţinuţii s-au urcat pe închisoare şi scandează „Hoţii“. A început intervenţia mascaţilor

„Prison break” moldovenesc: culisele răscoalei puşcăriaşilor de la Iaşi. Deţinut: „Mă piş pe un an de puşcărie. E ca la Auschwitz, ne mănâncă ploşniţele ” 

Revolta puşcăriaşilor cuprinde penitenciarul VIP de la Poarta Albă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite