Pericol la Marea Neagră. Experții explică modul în care se căutată o mină în derivă în zona Costinești

0
Publicat:

Pescarii au semnalat prezența unei mine rusești în zona Costinești. Imediat, Forțele Navale au trimis un dragor, iar ulterior au plecat în misiune un vânător de mine modern și un elicopter.

Vânătoarele de mine au sisteme complexe de distrugere a minelor FOTO LA(Phot) M Hogan
Vânătoarele de mine au sisteme complexe de distrugere a minelor FOTO LA(Phot) M Hogan

Contraamiralul (r) Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din Comandamentul NATO din Italia, a declarat că în prima fază intervenția cu noul vânător de mine și implicit cu o dronă pentru distrugerea dispozitivului exploziv nu era justificată. „Mina asta era, se pare, în derivă, la suprafață, deci la vedere, ușor de reperat. Marea era calmă, nu ca în cazul în care era să pierdem acum doi ani un alt dragor care a intervenit la o altă mină. Drept urmare nu se justificau costurile, pentru că o dronă a sistemului SeaFox nu este tocmai ieftină. Repet, mare calmă, condiții de zi, mină în derivă. Deci condiții ideale pentru o intervenție clasică”, a subliniat contraamiralul (r) Constantin Ciorobea. Conform unor surse militare, o dronă SeaFox costă în jur de 100.000 de dolari. Contraamiralul a mai precizat ulterior, că atunci când căutările inițiale nu au dat rezultate, joi, în jur de ora 11.00, s-a decis trimiterea în misiune a vânătorului de mine, care are senzori foarte performanți. Până la închiderea ediției, nici vânătorul de mine nu a avut succes în acțiunea de căutare și este posibil ca misiunea să fie abandonată.

Pe de altă parte, analistul militar Aurel Cazacu susține că decizia luată inițial de Forțele Navele este una eronată. „Trebuie folosit cel mai modern echipament din dotare. Din mai multe puncte de vedere. În primul rând nu se pune în pericol viața unor oameni prin intervenții în care sunt folosite metode similare celor de acum zeci de ani. Apoi, cetățenii de rând văd că o investiție de zeci sau sute de milioane de euro realizată de MApN se justifică prin lovitura chirurgicală realizată, fără să riscăm viața unor militari de elită. Nu în ultimul rând, ar afla și rușii ce sisteme moderne de luptă avem”, a precizat Aurel Cazacu.

Reamintim că joi s-a dat alarma, la Costinești, unde pescarii au observat o mină rusească în largul mării. Forțele Navale Române au intervenit inițial în modul clasic trimițând un dragor maritim cu o echipă de scafandri, iar ulterior a fost trimis în misiune și un vânător de mine modern cumpărat recent din Marea Britanie, care este dotat inclusiv cu drone pentru distrugerea dispozitivelor explozive din mare.

Mina a fost observată, dimineața devreme, de niște pescari din Costinești. Ei se aflau pe o barcă în larg, la aproximativ o milă marină de țărm, când au văzut un obiect suspect care semăna cu o mină. Au sunat la 112. Informația a ajuns la Paza de Coastă, iar ulterior au fost alarmate Forțele Navale Române care pot lua măsuri în astfel de cazuri. Relativ rapid, la ora 7.00, s-a luat decizia ca în zonă să intervină dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă EOD (Explosive Ordnance Disposal) din cadrul Forțelor Navale Române, specializată în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, precum și un elicopter PUMA Naval. Mai exact a fost vorba de o misiune de cercetare a spațiului maritim în zona Costinești-Tuzla-23 August-Mangalia „pentru localizarea unui obiect plutitor – posibilă mină marină”.

Dotări de ultimă oră

După ce nava a „scotocit” zona semnalată de pescari fără să găsească nimic, a fost trimis în misiune și noul vânător de mine din dotarea Forțelor Navale, M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, recent achiziționat din Marea Britanie. Acesta are dotări moderne cum ar fi sonare de ultimă oră și chiar drone care distrug efectiv minele prin lovire directă. Este vorba de un radar 1007 I-Band, un sonar Thales 2093, un sistem de comandă și control luptă contra minelor NAUTIS și de un sistem de identificare și neutralizare mine SeaFox. Cel din urmă se bazează pe două tipuri de drone subacvatice pentru distrugerea minelor. În prima fază este trimisă în căutare o dronă complexă înțesată cu senzori. După găsirea și identificarea unei mine, această dronă de căutare este retrasă, iar locul ei este luat de o altă drone de luptă, mult mai puțin complexă, care are rolul de a distruge mina prin detonarea acesteia. MApN a achitat pentru vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” și o navă geamănă 150 de milioane de euro (fără TVA).

Prin aceste sisteme, în principiu, Forțele Navele nu mai au nevoie să intervină la neutralizarea dispozitivelor explozive cu scafandrii EOD care să-și riște viața apropiindu-se de minele în derivă, dar joi s-a decis inițial ca aceste sisteme care au ajuns recent în operarea marinarilor români să nu fie utilizate, ci să se opteze la varianta clasică, dragor maritim, scafandri, elicopter. Și asta cu toate că în septembrie 2022, o navă românească similară a fost grav avariată după ce o mină de război a explodat sub ea. Concret, dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) care a fost avariat de o mină, la aproximativ 50 de km de Constanţa, în timp ce marinarii încercau să o distrugă, a fost la un pas de tragedie, dar numai profesionalismul echipajului a făcut ca nava să nu aibă soarta crucișătorului rusesc „Moskva”, care zace acum pe fundul Mării Negre.

După începerea războiului din Ucraina, în februarie 2022, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine, aceasta fiind, pentru Forțele Navale Române, cea de-a șasea intervenție pentru distrugerea unei mine marine care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfășoară acțiunile de război. Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri în luna martie a anului 2022, la 70 km travers de Capu Midia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite