Percheziții DNA la Inspectoratul General de Aviație al MAI. Prejudiciul, estimat la 5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA fac, miercuri, percheziții la Inspectoratul General de Aviație din cadrul Ministerului de Interne, într-un dosar de abuz în serviciu în legătură cu atribuirea de contracte pentru reparația unor aeronave.

Prejudiciul este estimat la 5 milioane de euro. Foto: Arhivă
Prejudiciul este estimat la 5 milioane de euro. Foto: Arhivă

UPDATE Direcția Națională Anticorupție a venit cu precizări legat de acest caz.

 „Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2019-2023, în legătură cu efectuarea și decontarea unor lucrări de reparații/mentenanță a unor aeronave care asigură suportul aerian pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv misiuni aeromedicale S.M.U.R.D., prejudiciul cauzat fiind estimat, la acest moment, la suma de aproximativ 23.200.000 lei”, punctează sursa citată, într-o precizare pentru mass media.

„În cursul zilei de 21 iunie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate 30 percheziții pe raza municipiului București și a județului Ilfov, din care 14 se realizează la sediile a trei instituții publice, restul la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.În cauză, procurorii militari beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române”., completează Biroul de presă al DNA

---

Potrivit surselor Adevărul, vizat de anchetă ar fi șeful instituției, generalul de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache. Dache este la conducere cu puteri depline din iulie 2019. Anterior, în perioada aprilie 2019 - iulie 2019 a fost împuternicit să asigure coordinarea instituției. De altfel,  întreaga carieră a lui Dache e legată de IGAv, loc unde muncește din 2006, fiind primul său serviciu.

Percheziții ar avea loc și la sediul unor firme.

Ancheta ar viza posibile fapte de abuz în serviciu în legătură cu reparația unor aeronave ce aparțin Inspectoratului General de Aviație.

Cu ce se ocupă IGAv

Inspectoratul General de Aviaţie (I.G.Av.) este unitatea centrală de aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne, care se află în coordonarea secretarului de stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, fiind o structură militară independentă, cu personalitate juridică şi competenţă teritorială generală, care asigură suportul aerian pentru executarea tuturor atribuţiilor specifice ce revin structurilor ministerului. Misiunile executate de I.G.Av. au un specific aparte faţă de cel al unităţilor similare ale celorlalte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine şi siguranţă publică sau civile, prin faptul că, acestea sunt executate în sprijinul forţelor de ordine publică, al comunităţii şi al altor instituţii din arcul guvernamental.

De asemenea, I.G.Av. este componentă a Sistemului naţional de servicii medicale de urgenţă şi execută misiuni de zbor ca operator aerian al S.M.U.R.D.

Inspectoratul General de Aviaţie este componenta verticală a activităţilor operative şi de instruire ale Ministerului Afacerilor Interne, care îndeplineşte independent sau în cooperare, inclusiv cu alte structuri guvernamentale şi non-guvernamentale româneşti sau din Uniunea Europeană, următoarele misiuni:

- Cercetarea şi supravegherea din aer: pentru respectarea normelor privind ordinea şi siguranţa publică; a Frontierelor de Stat şi ale Uniunii Europene (terestre, fluviale şi maritime); a traficului rutier pe căile de comunicaţii; pentru respectarea normelor privind ordinea şi siguranţa navigaţiei în apele din zona de competenţă precum şi în porturi; pentru urmărirea, căutarea, descoperirea şi prinderea evadaţilor, dezertorilor sau a altor persoane despre care există date şi indicii temeinice că intenţionează să săvârşească sau au săvârşit infracţiuni, ori care se sustrag măsurii arestării preventive sau executării pedepselor privative de libertate; pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol şi a exploatării ilegale a altor resurse biologice şi nebiologice; pentru evaluarea situaţiei şi a evoluţiei acesteia în zonele afectate de calamităţi naturale, accidente, incendii, explozii, avarii, poluări cu diverse substanţe.

- Căutarea şi salvarea persoanelor aflate în dificultate sau a căror viaţă este pusă în pericol, pe uscat şi pe apă.

- Sprijinul aerian al forţelor de intervenţie din cadrul tuturor structurilor MAI prin: transport aerian, debarcare, paraşutare, coborâre rapidă din elicopter şi asigurare din aer a acţiunilor.

Structura de conducere

Structura e condusă de generalul de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache, secondat de comandor Traian-Ioan Cârstoiu, maior Florin-Cătălin Moghilaș și cocotenent-comandor Andrei Bădulescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite