Pedepse mai mari pentru condamnații care fug din țară după sentință

0
Publicat:

Ministrul Justiției a anunțat că a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de lege care prevede pedepse mai mari pentru condamnații care fug din țară după sentință.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției FOTO: Facebook
Alina Gorghiu, ministrul Justiției FOTO: Facebook

Mai exact, proiectul de lege prevede ca în cazul unei persoane condamnate la închisoare cu executare să îi fie adăugată la pedeapsa inițială încă o pedeapsă pentru evadare, în cazul în care aceasta nu se prezintă în termen de 7 zile pentru a își executa sentința.

„Statul român nu a fost niciodată pasiv legat de acest subiect al extrădării fugarilor şi nu doar că nu a fost pasiv, ne-am preocupat permanent de soluţiile legislative. Acum de exemplu, am înaintat CSM din nou un proiect şi sper să obţinem un aviz favorbabil pe această iniţiativă. Este vorba despre un proiect de lege care descurajează sustragerea de la executarea unei pedepse definitive privative de libertate. În limba română ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că cel care a fost condamnat la închisoare cu executare, dacă nu se prezintă în termen de 7 zile pentru îşi executa pedeapsa, se adaugă la pedeapsa pe care o are şi pedeapsa pentru evadare”, a afirmat Alina Gorghiu, potrivit News.ro.

Alina Gorghiu a precizat că a înainte proiectul de lege către CSM pentru un punct de vedere și în funcția de opinia acestora „vom decide introducerea acestuia în procedură”.

Ministrul Justiției susține că numărul persoanelor condamnate în România care aleg jurisdicții străine este mic, însă unele cazuri sunt de notorietate „și atunci senzația este că sunt foarte mulți cei care pleacă în străinătate și își execută pedeapsa acolo”.

„În acest moment în care eu ţin conferinţa de presă la Călăraşi, România nu mai înregistrează niciun refuz cu privire la extrădarea fugarilor din state ca Germania, Marea Britanie, Suedia. Toate cele pe care le-am menţionat, cu care anterior au fost anumite probleme, ne asigură extrădarea cetăţenilor de pe teritoriul lor. Cu privire la fugarii din Italia, despre care s-a făcut destul de mult vorbire în spaţiul public, pot să vă spun că România şi-a îndeplinit obligaţiile care decurg din relaţia bilaterală de cooperare judiciară şi a respectat principiul reciprocităţii şi vreau să vă dau câteva cifre şi aici, ca să cunoaşteţi îndeaproape situaţia. Un număr de 72 de persoane au fost predate în 2020, 80 de persoane predate în 2021, 86 de persoane predate în 2022, durata medie a procedurii judiciare fiind de 25 de zile”, a afirmat Alina Gorghiu, potrivit sursei citate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite