Gorghiu: O sursă principală pentru multe rele din România e lipsa de educaţie juridică

0
Publicat:

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, consideră că lipsa educaţiei juridice reprezintă o cauză pentru multe dintre problemele cu care se confruntă societatea românească, urmând să fie demarată o campanie în acest sens.

Alina Gorghiu, ministra Justiției FOTO Inquam Photos
Alina Gorghiu, ministra Justiției FOTO Inquam Photos

Educaţia juridică este o prioritate pentru România (...). Să ştiţi că o sursă principală pentru multe rele din România este lipsa de educaţie juridică şi îmi asum să iau foarte în serios acest capitol", a declarat Alina Gorghiu sâmbătă, la Piteşti, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministra Justiției a anunţat, totodată, că în toamnă va fi demarată o amplă campanie de educaţie juridică în şcoli.

În septembrie (...), pentru că atunci începe viitorul an şcolar, vom da startul unei campanii de educaţie juridică la nivel naţional. Acest lucru cred că va fi foarte important pentru fiecare dintre noi", a precizat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, împreună cu ministrul Culturii, Raluca Turcan, efectuează sâmbătă o vizită în judeţul Argeş.

Dosarul centrelor de bătrâni 

Alina Gorghiu a reacționat în dosarul centrelor de bătrâni din județul Ilfov și susține că a primit asigurări din partea DIICOT că se va vedea o soluție în cel mai scurt timp.

„Am discutat astăzi cu procurorul șef DIICOT. În luna februarie a acestui an, dosarul a fost înregistrat la DIICOT, a fost o procedură accelerată într-un caz foarte complex. Sunt 26 de inculpați în acest dosar. Am fost asigurată că, în scurt timp, vom vedea și soluția în acest caz.Toate instituțiile implicate în aflarea adevărului în acest caz au obligația să ofere societății răspunsuri, sa comunice transparent. Astfel de situații, cu bătrâni și bolnavi ținuți în condiții inumane, nu trebuie să se repete”, susține ministrul Justiției.

Alina Gorghiu a precizat că sunt mai multe instituții care nu și-au făcut datoria: „Și nu de ieri, de alaltăieri, deși rolul lor era tocmai acela de a verifica respectarea condițiilor legale instituite pentru a proteja viața și sănătatea celor vulnerabili”.

„Vor fi și răspunderi individuale, mulți se vor apăra, deși aveau obligația să iasă din umbră și să facă ceea ce era necesar, uman: să spună adevărul”, a adăugat ministrul Justiției.

Patru persoane au fost arestate preventiv și alte 11 se află în arest la domiciliu în cazul „azilurilor groazei”, potrivit deciziei Tribunalului București.

În cazul torturii din azilurile din Ilfov au ieșit la iveală noi detalii, respectiv stenograme din care anchetatorii au concluzionat că bătrânii erau torturați și înfometați.

56 de bătrâni găsiţi în condiţii inumane în trei aziluri din localitatea Voluntari au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale, au anunţat, marţi, reprezentanţii Poliţiei.

Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la mai multe aziluri, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată, scrie Agerpres. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite