Păzea, mai sunt şase zile: vin românii! Faţa urâtă a Marii Britanii, imigranţii români şi mitul instalatorului polonez
0Mai sunt doar şase zile până când românii şi bulgarii vor avea acces liber pe piaţa forţei de muncă din Uniunea Europeană. Marea Britanie a pregătit acest moment printr-o campanie furibundă de presă. Atât românii, cât şi bulgarii au căzut la mijloc între presa de scandal şi politica britanică.
În afară de Marea Britanie, alte opt state vor ridica de la 1 ianuarie 2014 restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. Este vorba despre Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Olanda şi Spania cu menţiunea că Spania impusese o restricţie temporară românilor în urmă cu doi ani.
Cifrele emise de Oficiul Naţional pentru Statistică din Marea Britanie relevă că 141.000 de muncitori din România şi Bulgaria erau angajaţi în perioada aprilie-iunie, spre deosebire de cei 112.000 angajaţi din trimestrul anterior.
PÂNĂ LA URMĂ... CÂŢI ROMÂNI ŞI BULGARI ÎŞI VOR LUA ZBORUL SPRE MAREA BRITANIE DUPĂ 1 IANUARIE?
Britanicii au alergie la „cealaltă Europă". Acum zece ani, premierul în exercţiu de-atunci, Tony Blair, anticipa că între 5.000 şi 13.000 de polonezi îşi vor lua inima în dinţi pentru a începe o nouă viaţă în Anglia. Polonezii primeau „verde" din partea Uniunii Europene pentru a munci în Marea Britanie, iar numărul acestora, în 2011, se ridica la 521.000!
În anii 2000, apăruse mitul „instalatorului polonez", o expresie care simboliza munca ieftină, de mâna a treia. În 2005, anul în care polonezii au primit dreptul de a munci fără restricţii în Uniunea Europeană, francezii, elveţienii şi britanicii au pus-o de-o campanie de presă la fel de puternică.
Acum, în privinţa românilor şi a bulgarilor, guvernul britanic este mult mai precaut. Mark Harper, ministrul pentru Imigrare, a spus zilele trecute că este o prostie să se facă o estimare în privinţa est-europenilor care vor lua cu asalt Marea Britanie pentru a găsi, aici, Tărâmul Făgăduinţei.
Daily Express, cea mai virulentă publicaţie atunci când a fost vorba de drepturile românilor şi ale bulgarilor de a munci în Marea Britanie, anticipează că „zeci de mii de români care câştiga 40 de lire sterline pe lună vor traversa graniţa unei ţări unde salariul minim este de 6,31 de lire sterline pe oră", iar acest lucru este „strigător la cer"!
Un think tank ce aparţine Institutului Democrat Britanic a încercat să ofere un răspuns la această chestiune. Conform analizei, aproximativ 385.000 de români şi de bulgari vor intra în Marea Britanie până în 2020, după ce restricţiile de pe piaţa muncii vor fi ridicate începând cu 1 ianuarie 2014.
Britanicii se pregătesc pentru ceea ce este mai rău. Conform think tank-ului, „vorbim despre o populaţie nesemnificativă în societate, needucată şi fără pregătire profesională, care doreşte doar să profite de beneficiile pe care le acordă guvernul ţării."
Institutul de Cercetare a Politicilor Publice a emis un raport zilele trecute în care a solicitat guvernului să ia măsuri concrete în a ajuta serviciile publice pentru a-i întâmpina pe imigrantii români şi bulgari. IPPR consideră că guvernul britanic ar trebui să mărească fondurile pentru chirii, şcoli şi poliţie.
PANICĂ ÎN MAREA BRITANIE: PĂZEA, VIN ROMÂNII!
În ultima lună, guvernul britanic a înăsprit condiţiile pentru acordarea beneficiilor şi ajutoarelor sociale pe fondul preocupărilor crescânde privind un posibil aflux de români şi bulgari. Institutul se aşteaptă ca poliţiştii să aibă mai mult de lucru pe străzi întrucât vor avea parte de mai multe incidente şi un comportament anti-social.
Desantul româno-bulgar a stârnit tensiuni şi în coaliţia de guvernământ a guvernului britanic. Liberal-democraţii i-au acuzat pe conservatori ca au intrat în panică din cauza celor de la UKIP. Acest lucru l-a recunoscut şi Vince Cable.
DE CE NU AR TREBUI SĂ ÎŞI FACĂ BRITANICII GRIJI
Titlurile isterice din presa britanică care au tot alarmat populaţia de o adevărată invazie sunt, în mare măsură, nefondate. Asta o spune „Irish Independent”, un cotidian de tradiţie irlandez, care a făcut o analiză cu privire la schimbările de pe piaţa forţei de muncă atunci când guvernul Irlandei a hotărât să ridice restricţiile de muncă pentru români şi bulgari.
Acest lucru s-a întâmplat în vara lui 2012, dar irlandezii nu s-au confruntat cu un val de imigranţi. Ba din contră. În plus, oficialităţile irlandeze acordau, în medie, pe an, 350 de permise de muncă dintr-un total de 450 de aplicaţii.
„Românii sunt mereu confundaţi cu populaţia romă, care provine din mai multe ţări din Europa de Est şi, mai mult ca sigur, este cea mai expusă la atacurile rasiste", se notează în articol.
„The Economist” enumera, mai deunăzi, avantajele pe care britanicii le au de pe urma imigranţilor. Pe lângă schimbul cultural, marea masă a acestor imigranţi ocupă locuri de muncă pe care, de altfel, britanicii nu s-ar bate pentru ele.
UKIP, EUROSCEPTICISMUL ŞI ALEGERILE EUROPARLAMENTARE
De regulă, alegerile europene sunt plictisitoare şi lipsite de drama politicii interne. Elaborarea politicilor în Uniunea Europeana este atât de complicată, încât balansul parlamentar face doar o diferenţă marginală. Pentru prima dată, alegerile europarlamentare din 2014 vor conta, atât pentru Uniunea Europeana cât şi pentru membrii săi.
Poziţia Marii Britanii faţă de marile proiecte europene a fost una de opoziţie, iar ascensiunea celor de la UKIP pune într-o altă perspectivă politica britanică.
Criza din zona euro a contat foarte mult şi acest lucru se va vedea în opţiunile votanţilor, fie că sunt din ţări debitoare precum Grecia, din ţări creditoare, precum Finlanda sau Germania, sau din ţări care nu folosesc moneda euro, precum Marea Britanie.
Partidele populiste, anti-imigranţi şi extremiştii de toate culorile şi-au dat mâna în ura lor faţă de Uniunea Europeană şi încep să câştige puncte importante. Întrebarea este cât de puternici vor fi euroscepticii? Vor câştiga o treime, o cincime, un sfert? Partidul lui Geert Wilders din Olanda, Frontul Naţional din Franţa condus de Marine Le Pen şi UKIP-ul lui Nigel Farage ar putea da lovitura în alegerile susţinute în ţările lor.
În Marea Britanie, retorica anti-imigranţi a făcut furori în special pentru că accesul liber pe piaţa forţei de muncă pentru români şi bulgari le-a fost prezentat britanicilor ca o impunere din birourile de la Bruxelles, însă nu trebuie trecut nici peste infracţiunile pe care aceştia le comit, precum cerşetoria, prostituţia, proxenetismul sau clonarea de carduri.
Într-un editorial scris pentru Huffington Post, Nigel Farage, liderul UKIP, a menţionat faptul că piaţa forţei de muncă a Marii Britanii şi sistemul de asigurări nu este pregătit pentru un aflux de imigranţi şi singura soluţie era aceea ca Marea Britanie să menţină restricţiile.
PRESA BRITANICĂ - CEA MAI AMPLĂ CAMPANIE ÎMPOTRIVA ROMÂNILOR
Cruciada împotriva imigranţilor români şi bulgari a fost susţinută de presa din Marea Britanie pe tot parcursul anului 2013. S-au inteţit articolele care să-i facă pe englezi să creadă că vor fi invadaţi de români şi de bulgari odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa de muncă de la 1 ianuarie 2014. De câte ori nu s-a deschis publicaţia „Daily Mail” cu articole care să-i pună într-o lumină negativă pe români şi pe bulgari.
Acesteia i s-au alăturat „Daily Express” şi „The Guardian”, cotidianul care a pornit o campanie amplă pentru a-i ţine pe imigranţii din Estul Europei departe de graniţele britanice. Alte nume importante din presa de pe insulă au fost Nigel Farage, Peter Bone şi Philip Hollobone, precum şi alţi politicieni şi jurnalişti a căror principală preocupare a fost să tragă semnale de alarmă cu privire la „tsunami-ul” de români şi bulgari din 2014.
„Vă rugăm nu veniţi în Marea Britanie. Plouă, joburile sunt puţine şi prost plătite” a fost printre primele mesaje transmise de guvernul britanic şi susţinute de cotidianul „The Guardian”. Acelaşi care i-a invitat pe englezi să le transmită românilor de ce să nu vină în Marea Britanie, dar care, mai târziu, a folosit principiul „psihologiei inverse” pentru a le „deschide ochii” românilor şi bulgarilor arătându-le cât de frumoase sunt ţările din care ar putea pleca. Românii au fost receptivi şi au transmis numeorase fotografii şi mesaje în care lăudau ţara noastră.
Pe de altă parte, cotidianul cu cea mai mare audienţă pe site din Regatul Unit, Daily Mail, şi-a menţinut ofensivă la adresa românilor şi bulgarilor cu o serie de articole care să demonstreze câţi români vor să părăsească ţara din cauza sărăciei în care trăiesc. Cele mai multe materiale din 2013 au fost publicate în Daily Mail după ce jurnalişti britanici au vizitat sate din România în care oamenii îşi duc traiul în condiţii foate grele: fără apă potabilă, fără electricitate, fără locuri de muncă sau fără a merge la şcoală. Cu toate acestea, s-a dovedit că relatările jurnaliştilor nu au fost întotdeauna oneste, mulţi dintre locuitorii intervievaţi afirmând că nu vor să emigreze în Marea Britanie. Ceea ce a apărut pe prima pagină a cotidianului a fost însă diferit: „Din ianuarie, doar capra va mai rămâne în sat” sau „Românii care vin să ia locuinţele şi să profite de sistemul de asigurări de sănătate” şi altfel de titluri de acest tip.
Un alt ziar britanic care a încercat să prevină migraţia românilor în Regatul Unit este şi Daily Express, cel care a lansat o petiţie prin care cerea autorităţilor britanice menţinerea controalelor stricte asupra imigranţilor din cadrul Uniunii Europene, în special din 2014. Parlamentarii conservatori au susţinut şi au lăudat petiţia publicaţiei, iar peste 40.000 de oameni ar fi semnat-o, susţin reprezentanţii site-ului.
Pe de altă parte, europarlamentarii români Cătălin Ivan şi Petre Luhan au blamat acţiunea celor de la Daily Express. „Românii nu sunt şi nu trebuie consideraţi cetăţeni de mâna a doua. Politicienii britanici şi mass-media trebuie să înceteze acţiunile de denigrare a concetăţenilor lor europeni”, a spus Luhan.
Discriminare la băşcălie
De curând, prin Londra au circulat flyere cu mesaje auto-ironice pe care se scria că de la anul un număr de 29 de milioane de români şi bulgari vor intra în Marea Britanie. Autorii pliantului au ironizat campania dusă de ziare precum Daily Express. Pe afiş mai era scris, între altele, că românii şi bulgarii arată şi miros precum extratereştrii. Este prezentat şi un grafic „ştiinţific” potrivit căruia, dacă ei vor fi lăsaţi să intre fără restricţii în UK, până în 2016 vor popula toată ţara, iar un an mai târziu vor rămâne singurii de pe planetă!