Patriarhia: Şcoala trebuie să respecte toate condiţiile pentru desfăşurarea orei de Religie
0Patriarhia încearcă să explice de ce se implică în schimbarea Legii Educaţiei spunând că ora de Religie nu este facultativă pentru şcoală în urma deciziei CCR, ci şcoala trebuie să respecte statutul legal al acesteia şi să creeze toate condiţiile pentru desfăşurarea ei.
Patriarhia consideră că "adversarii statutului orei de Religie ignoră sau interpretează tendenţios motivarea Curţii Constituţionale (CCR) care, de fapt, a respins aproape în totalitate cererile acestora privind neconstituţionalitatea prezenţei disciplinei Religie în învăţământul public"
Conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a transmis acest mesaj într-un comunicat de presă, ca reacţie la articolul „Tertipul prin care BOR încearcă să menţină Religia obligatorie în şcoli” din ziarul "Adevărul" în care se arăta că Patriarhia propune schimbarea Legii Educaţiei astfel încât cererea de participare la ora de Religie să fie valabilă pe toată perioada de şcolarizare, nu doar pentru un an. Asta ar însemna că dacă elevii se răzgândesc între timp, atunci vor fi obligaţi să depună cerere de retragere de la ora de Religie, ceea ce Curtea Constituţională a hotărât că este neconstituţional.
Menţionăm că atunci când am contactat Patriarhia pentru a obţine un punct de vedere asupra acestei propuneri, înainte de publicarea articolului, reprezentanţii BOR nu au vrut să comenteze.
Referitor la decizia CCR care spune că de acum încolo părinţii depun cerere de participare, nu de retragere, de la Religie, BOR susţine că singurul aspect modificat de către CCR este procedura de participare a elevului la ora de Religie.
"În ceea ce priveşte celelalte aspecte legale privind importanţa şi necesitatea orei de Religie, Curtea Constituţională a menţinut, motivat şi consolidat statutul acesteia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun, aflată în planul-cadru de învăţământ, obligatorie pentru Şcoală, care trebuie să o prezinte în oferta educaţională a şcolii (asemenea disciplinelor limba română, matematica, istoria, geografia etc.). Prin urmare, ora de Religie nu este facultativă pentru şcoală, ci şcoala trebuie să respecte statutul legal al acesteia şi să creeze toate condiţiile pentru desfăşurarea ei, iar elevul, părinţii sau tutorele acestuia solicită în mod liber înscrierea pentru studiul disciplinei Religie", se arată în comunicatul BOR.
Patriarhia mai spune că Sfântul Sinod, prin propunerea făcută camerei Deputaţilor, "a avut în vedere motivarea deciziei Curţii Constituţionale, care afirmă în acelaşi timp importanţa orei de Religie şi libertatea elevului de-a studia disciplina Religie pe bază de cerere". BOR mai spune că cine s-a înscris în mod liber să urmeze studiul Religiei, poate fi consecvent sau inconsecvent cu această alegere iniţială.
Patriarhia consideră că implicarea bisericii în susţinerea orei de Religie "nu reprezintă o ingerinţă în activitatea statului, ci cooperarea acesteia cu instituţiile publice, pentru o formare spirituală şi socială adecvată a copiilor şi tinerilor poporului român eminamente religios. Aşadar, Biserica apără şi promovează studiul Religiei fiindcă este solidară cu poporul credincios", se mai arată în comunicatul transmis de Patriarhie.
Propunerea Sfântului Sinod Privind Ora de Religie
Ce scrie în propunerea Patriarhiei pentru schimbarea Legii Educaţiei
Oficialii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) susţin că pentru participarea la ora de Religie ar trebui să se depună solicitarea o dată, pentru toată perioada şcolarizării, în loc să se depună la începutul fiecărui an. Însă, dacă elevii se răzgândesc şi nu mai vor să urmeze ora de Religie, ei sau părinţii lor vor fi nevoiţi să formuleze o cerere de retragere. Curtea Constituţională a decis, însă, că tocmai depunerea unei cereri pentru retragere de la ora de Religie este neconstituţional, referindu-se la articolul din Legea Educaţiei care spune că "La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de Religie".
"Patriarhia Română propune ca înscrierea la disciplina Religie să se facă la începutul şcolarizării, pentru toată perioada acesteia, de către elevul major ori părintele sau tutorele legal instituit pentru elevul minor, care va semna o cerere-tip de înscriere a elevului pentru frecventarea orelor de Religie pe toată durata şcolarizării. O eventuală retragere a elevului de la orele de Religie sau o reînscriere a celor care au renunţat pe parcursul şcolarizării se va face tot prin cerere scrisă, la începutul anului calendaristic, pentru anii şcolari următori", se arată în propunerea conducerii Bisericii Ortodoxe Române (BOR), obţinută în exclusivitate de "Adevărul".
Propunere Patriarhie, ora de Religie
Motivarea Curţii Constituţionale
În motivarea publicată în Monitorul Oficial, judecătorii Curţii Constituţionale spun că modul în care legiuitorul a reglementat oferta educaţională referitoare la disciplina Religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă. "Exprimarea unei opinii din perspectiva prevederilor constituţionale referitorare la libertatea conştiinţei şi a religiei aplicabile în domeniul învăţământului religios trebuie să aibă întotdeauna un sens pozitiv (persoana alege să studieze religia), iar nu un sens negativ (persoana alege să nu studieze religia), întrucât în cea de-a doua ipoteză, persoana este prezumată ca manifestând deja opţiunea de a studia, fiind nevoită să acţioneze ulterior pentru excluderea sa din grupul de studiu. Or, o atare reglementare nu reprezintă altceva decât o constrângere a persoanei în manifestarea unei opţiuni, cee ce de plano (automat), contravine libertăţii conştiinţei consacrată de Constituţie", se arată în motivarea CCR.
Judecătorii au luat această decizie, în unanimitate, în urma unei sesizări depuse de un profesor din Buzău, Emil Moise, care nu a considerat că este normal ca fata lui să depună cerere de retragere de la ora de Religie. „Credeam că o să pierd procesul şi când am aflat că de fapt am câştigat a fost un şoc foarte puternic. Fata mea, care este studentă acum şi care m-a susţinut în toată lupta, m-a felicitat şi ei îi dedic această victorie, dar şi copiilor care au suferit de pe urma predării Religiei la şcoală“, a spus Moise.
Emil Moise: Patriarhia pune presiune asupra conştiinţelor elevilor
Vizavi de propunerea Patriarhiei, Moise a spus că apreciază că "opţiunea pentru ora de Religie nu poate fi asumată pentru un timp prea lung". "Conştiinţa religioasă a copilului evoluează, ea este influenţată în mod particular chiar de procesul de învăţământ. Nu poţi să ceri unui copil să îşi asume o <<opţiune religioasă>> pentru o perioadă mai mare de timp", este de părere Moise.
El a mai declarat în numele său şi al Colegiului Director al Asociaţiei Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, că soclicitarea BOR sugerează intenţia Patriarhiei de a pune presiune asupra conştiinţelor elevilor, ori decizia CCR afirmă că tocmai o astfel de formă de presiune nu este acceptabilă în cazul religiei. "Propunerea de a face cereri la patru ani este disproporţionată, răspunde intereselor particulare ale unor culte, afectând în substanţă hotărârea CCR. Modificarea unui act normativ după ce dispoziţii din acesta au fost declarate neconstituţionale nu se poate face decât prin punerea în acord a noilor prevederi cu dispoziţiile din decizia Curţii Constituţionale. Adoptarea propunerii Bisericii Ortdoxe Române ar intra în conflict atât cu prevederi internaţionale, constituţionale şi ale legislaţiei naţionale, dar şi cu dispoziţiile din Decizia 669/2014 a Curţii Constituţionale, general obligatorii conform Constituţiei României", a spus Moise.
EXCLUSIV Tertipul prin care BOR încearcă să menţină religia obligatorie în şcoli
Şcoala fără religie. Efectele deciziei Curţii Constituţionale
Patriarhia se zbate să păstreze Religia obligatorie în şcoli
Profesorul care a desfiinţat obligativitatea Religiei insistă ca decizia CCR să fie aplicată imediat