Patapievici demisionează joi de la conducerea ICR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, a anunţat că va demisiona, în urma deciziei de astăzi a Curţii Constituţionale, conform căreia instituţia a rămas trecută în subordinea Senatului, după ce iniţial aparţinea de Preşedinţie. Conducerea ICR îşi va anunţa joi demisia, într-o conferinţă de presă, a declarat Mircea Mihăieş, pentru Adevarul.ro.

Plenul Curţii Constituţionale a respins astăzi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă 27/2012, privind unele măsuri în domeniul cultural, care includeau şi problema apartenenţei ICR de Preşedinţie. Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului, după ce guvernul a adoptat pe 13 iunie OUG 27/2012, prin care ICR a trecut de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului. 

„Senatul e profund ideologizat“

Mircea Mihăieş, vicepreşedinte al ICR, a subliniat pentru „National Post” că decizia a fost luată politic. „Noi nu am fost sub vreo conducere politică, preşedinţia nu e afiliată politic, pe când Senatul este afiliat politic. Senatul e profund ideologizat, iar noi nu putem accepta această situaţie”, a declarat Mircea Mihăieş. „Mandatul nostru se termină în ianuarie 2013. Nu putem însă lucra cu nişte persoane pe care nu le respectăm. Ştim cu toţii care este calitatea umană, morală şi intelectuală a celor din Comisia de Cultură din Senat. Avem demnitatea noastră, nu putem suporta acest abuz” a punctat Mihăieş. Vicepreşedintele insituţiei a precizat, pentru „National Post”, că joi conducerea ICR îşi va anunţa demisia într-o conferinţă de presă anunţată la sediul ICR.

Programele ICR au fost blocate

Mircea Mihăieş a subliniat că toate programele derulate prin ICR au fost blocate şi că instituţia a fost pusă în situaţii jenante în ultimele săptămâni. „Eu nu am mai putut semna nimic încă de săptămâma trecută. Mâine (n.r. miercuri) vom avea o întâlnire cu Ministrul Finanţelor ca să-l informăm de această situaţie. Joi ne vom anunţa demisia. Am fost cu bună-ştiinţă blocaţi”, a declarat Mihaieş, pentru Adevarul.ro.

În prezent, conducerea operativă a ICR este asigurată de Horia-Roman Patapievici (preşedinte), Tania Radu şi Mircea Mihăieş (vicepreşedinţi), însă Camera Deputaţilor a eliminat cele două funcţii de vicepreşedinte, prevăzute din 2011 în Legea de funcţionare a institutului.

Potrivit noii decizii, Comisia de cultură de la Senat trebuie, ca în termen de 15 zile, să numească atât conducerea operativă a Institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere. 

Conducerea operativă a institutului va fi asigurată de un preşedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi din funcţie de plenul Senatului. Mandatul vicepreşedinţilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii. 

2.000 de semnături de susţinere a ICR

Decizia din luna iunie a Guvernului a declanşat un imens scandal în lumea culturală autohtonă, multe personalităţi, printre care Cristi Puiu, Andrei Şerban, Cristian Mungiu şi alţii, declarându-şi susţinerea faţă de actuala conducere a ICR.

În urmă cu o lună de zile, Alianţa pentru o Românie Curată (ACR) a strâns in jur de 2.000 de semnături contra Ordonanţei de Urgenţă şi a solicitat Guvernului şi Ministerului Culturii să iniţieze o dezbatere care să aibă ca rezultat un proiect de lege introdus pe cale ordinară în Parlamentul României, protestând inclusiv asupra emiterii unei Ordonanţe de Urgenţă.

În răspunsul transmis ARC, Ministerul a încercat să justifice existenţa acestei ordonanţe prin aceea că trecerea ICR sub control parlamentar s-a făcut cu scopul consolidării şi amplificării, sub diferite forme, a relaţiilor culturale cu comunităţi româneşti de peste hotare.

„Lovitură împotriva ICR”

"În această situaţie, din punctul de vedere al actualei conduceri avem de-a face cu o lovitură împotriva unei instituţii care şi-a dovedit capacitatea de a promova cultura română şi a gestiona un buget mic. Vom interpreta acest lucru ca pe un atac împotriva unei instituţii româneşti şi ne vom da demisia", a spus Patapievici pe 28 iunie.

El a adăugat la acea vreme că, dacă ICR va fi în subordinea Senatului, conducerea va fi numită politic, iar structura de concurenţă politică va fi transportată din Biroul Permanent al Senatului în interiorul ICR. "ICR nu e o uzină despre care ştim că are de făcut şaibe sau ţevi, funcţionează fundamental pe o viziune referitoare la ce este cultura română şi cum poate fi promovată în străinătate", a subliniat Patapievici la acea vreme.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite